Agrest
AGREST - popularny owoc europejski, nazywany czasem "winoroślą północy".
Owoce mają kolor czerwony, zielony lub żółty. Zawierają dużo witaminy C, witamin B1, PP i prowitaminy A. Są źródłem związków żelaza, miedzi i fosforu, kwasów organicznych, zwłaszcza cytrynowego - stąd cierpki smak owoców. Owoce zawierają pektyny, które mają właściwości przeciwbakteryjne, regulują wypróżnienia i likwidują zaburzenia trawienne.
Agrest wspomaga przemianę materii - polecany jest w dietach odchudzających. Wzmacnia pracę nerek, działa moczopędnie, czym ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.
Przy niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza zaleca się jedzenie surowych owoców agrestu. Suszone owoce mają działanie przeczyszczające.
Dzięki obecności pektyn agrest stanowi cenną bazę do kompotów, dżemów i konfitur.
Wg Pięciu Przemian agrest należy do żywiołu Drzewa (smak kwaśny), który stymuluje pracę woreczka żółciowego i wątroby.
Wartość energetyczna 41 kcal na 100 gram.