Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Tomek Guliński - kucharz, artysta, poeta, masażysta, buddysta.

  • poniedziałek, 8 wrze¶nia 2008
Od dłuższego czasu Tomek Guliński współpracuje z różnymi nauczycielami jogi gotuj±c na obozach pyszne posiłki. Dba o ich estetykę, energetykę, jako¶ć. Jest osob± nietuzinkow± – od wielu lat praktykuje buddyzm, pisze piękne wiersze, maluje poruszaj±ce mandale. Po wykonanym przez Niego masażu czujecie się jak nowo narodzeni. A je¶li uda Wam się Go namówić, aby co¶ za¶piewał – usłyszycie koncert, którego nie powstydziłby się zespół Huun Huur Tu ;-) Dzi¶ rozmawiamy o gotowaniu.
togu1
Tomku, jeste¶ kucharzem, artyst± (¶piewasz, malujesz), poet±, buddyst±.
Porozmawiajmy o tych Twoich zainteresowaniach. Na pocz±tek może o gotowaniu
Jak zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?

Od kiedy sięgam pamięci± zawsze lubiłem co¶ przyrz±dzać. Bywało i tak, że robiłem to z konieczno¶ci.
Po drodze była jaka¶ szkoła gastronomiczna, a potem absolutny przymus czyli wegetarianizm. Wielka uciecha z przygotowywania jedzenia dla znajomych Poczucie robienia innym dobrze. Bardzo to lubię. Gotowanie kojarzy mi się z Tybetańsk± praktyk± sypania mandali tzn. wymaga uważno¶ci, dołożenia starań i na końcu nie ma po tym ¶ladu. To uczy mnie nie przywi±zywania się do "własnych" wytworów.

Dla kogo pierwszego gotowałe¶?
Już nie pamiętam. Możliwe że dla siebie. Potem kr±g „ofiar” chc±c nie chc±c musiał się poszerzyć.;-))

Gotujesz według chińskiej metody 5 przemian. Czy to była pierwsza kuchnia, według której zacz±łe¶ gotować?
Tak, staram się gotować według tej metody. 5 przemian to nie tyle „kuchnia”, co raczej metoda uporz±dkowana, struktura przyrz±dzania posiłków i nie tylko.
Tak więc t± metod± można prowadzić kuchnię chińsk±, polsk±, włosk±, czy w ogóle jak±kolwiek własn±, improwizowan±. Zostałem przy tej metodzie, ponieważ, zwłaszcza w poł±czeniu z makrobiotyk±, uważam j± za najbardziej sensown±. Tajemnica jest taka, że wszyscy, czy tego chc± czy nie, "gotuj±" według 5 przemian, tyle że najczę¶ciej chaotycznie.

Wegetarianie często spotykaj± się z tak± opini± – nie jesz mięsa – to, co Ty jesz? Co o tym s±dzisz?
Często się z tym spotykam. S±dzę, że wynika to po prostu z ludzkiej niewiedzy. W naszej „kulturze” podstaw± s± ziemniaki i schaboszczak, a od niedawna wszelki fastfood. To taki rodzaj ograniczonych horyzontów, ale to się zmienia.

togu2

A co s±dzisz o nazywaniu produktów sojowych parówkami, kotletami schabowymi lub „o smaku kurczaka”
Je¶li by uznać, że parówka to farsz nabity w w±ski „futerał”, je¶li produkt sojowy smakuje jak kurczak to jest to ok. Natomiast schab to schab. Kawał mięcha wycięty z wieprza. Natomiast słowo kotlet - w porz±dku.

Które z produktów wegetariańskich s± niedoceniane Twoim zdaniem a warte polecanie?
Jest ich mnóstwo. Często wegetarianie nie odżywiaj± się rozs±dnie, sałatki, jogurciki i cytrusy w naszym klimacie nie doprowadz± nas do zdrowia, chociaż tu wszystko jest ruchome, indywidualne i zależne od wielu czynników. Na pewno dla zdrowia warto korzystać z pasty miso, melasy, młodych pokrzyw, glonów, kiełków, kaszy jaglanej, orkiszu itd.

Jakie cechy powinien mieć dobry kucharz?
Kucharz to duża odpowiedzialno¶ć. To terapeuta na poziomie energetycznym. „Powinien” pracować nad sob±, kierować się empati±, w kuchni mieć dobry humor, czuć zadowolenie, spełnienie, być tu i teraz , ¶wiadomy swego działania, ponieważ gotowanie to forma medytacji i cały proces trafia do gara, na talerz i ostatecznie do organizmów innych ludzi. Przyprawy, 5 przemian, dobór smaków itd. to wszystko oczywi¶cie też jest ważne, ale to głównie technika.
Super jest, jeżeli ma się zdolno¶ć eksperymentowania - wtedy dochodzi do tego jeszcze pierwiastek twórczy. Podsumowuj±c: mamy alchemię w najczystszym wydaniu i to dla pożytku istot.
Doprawdy, wchodz±c do kuchni Bodhisattwa może w pełni urzeczywistnić swoj± Drogę. Granie, pisanie, masaż i w ogóle życie traktuję podobnie. Wchodz±c w każdy moment, możemy w pełni urzeczywistniać swoj± Drogę - oczywi¶cie na miarę własnych możliwo¶ci.
 
togu3
Tomek Guliński prowadził kursy kuchni wegetariańskiej podczas WAKACJI Z JOGˇ 2007 w Kawkowie w czerwcu, lipcu i sierpniu

togu4
togu5
 
WIERSZ
Pewnego dnia na obozie jogi wszyscy uczestnicy dostali od Tomka wiersz. Ten wiersz stał się dla mnie bardzo ważny. Powiedzenie, że jest moim mottem byłoby za dużo .Ale wisi nad moim biurkiem i od czasu do czasu na niego zerkam, my¶l±c o tym, co w życiu istotne.
Postacie Bodhisattwów, które Tomek namalował jednym poci±gnięciem mazaka na tekturce od kaszy jaglanej wisz± na ¶cianie w moim mieszkaniu.
Dziękuję Tomek,
Justyna Moćko


ze ¶wiatła plecione warkocze dni
aksamitem powleczone noce
a w nich, samo życie z ko¶ci i krwi
wydaje kolejnych do¶wiadczeń owoce

od nas zależy czy poznamy ich smak
czy tylko popatrzymy z boku
wybieraj±c konformizmu wydeptany szlak
bezpiecznie drepcz±c nie stawiaj±c kroków

czy w pelerynie pancernego „ja”
przemkniemy przez wodospad zdarzeń
w małych i ciasnych uwikłani grach
wytresowani, jak żyć bez obrażeń

czy może odsłaniaj±c twarz
spójrzmy sobie-prawdzie w oczy
zrzucaj±c z serca martwy bagaż
damy się chwil± zauroczyć

damy się życiu ponie¶ć dziko
dobroci± rozja¶niaj±c drogę
smakuj±c wszystko zanim zniknie
w przemijalno¶ci nieubłaganej błogiej

poszybujemy wprost do j±dra ¶wiata
burz±c granice ciasnych pragnień
by się z teraĽniejszo¶ci± bratać
zanurzać w jej niepowtarzalnej magii

by nie przegapić szansy bycia
każd± cz±steczk± swej istoty
w każdym momencie trwać w zenicie
powszedniej chwili i prostoty

bo chwila zej¶cia niewiadoma
a żal przecież byłoby wielce
w niezrealizowaniu konać
w przespanym życiu z niespełnionym sercem

Tomek Guliński  08.01.02r.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogo¶ć zajęć, które okre¶lane s± jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. W¶ród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft