Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?
środa, 13 maja 2020
Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli.
Surowcem zielarskim jest ziele lub sam liść, rzadziej cebulka. Najczęściej możemy spotkać go w lasach bukowych. W górach, przeważnie jest gatunkiem chronionym (o czym warto pamiętać mijając jego kępy przy szlakach) oraz pokarmem dla niedźwiedzi. Z powodzeniem wyhodujemy go w ogródku lub kupimy w warzywniaku - w porze wiosennej.
Właściwości czosnku niedźwiedziego są zbliżone do czosnku zwykłego. Działa: antybakteryjnie, obniża ciśnienie i cholesterol, wspiera w powrocie do zdrowia przy grypie i przeziębieniu. Pomaga w przewlekłych chorobach bakteryjnych - w tym również skórnych, wspiera w zaburzeniach przepływu żółci, zagrożeniach zawałem, zapaleniu żył i zakrzepicy. Warto po niego sięgać w ramach profilaktyki antynowotworowej, przeciwcukrzycowej i przeciwpasożytniczej.
Z uwagi na wysoką zawartość witaminy B i C, liście czosnku niedźwiedziego warto przekąszać przy niedoborach tych witamin oraz zawczasu - ku pamięci - na dobrą pamięć. ;)
Kiedy zbierać?
Czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać w maju, w czasie kwitnienia. Im młodsze liście tym lepsze, zarówno do spożywania na surowo jak i przy planowanym suszeniu. Jeśli liście są już pożółkłe - to ich właściwości lecznicze przeminęły. Ze świeżego ziela czosnku można sporządzać intrakty i wyciągi olejowe, działające m.in. przeciwreumatycznie. W kuchni, smak rośliny doskonale sprawdzi się jako zielony dodatek do zup, makaronów, twarożków, a wysuszony i sproszkowany będzie wyjątkową przyprawą do rozmaitych potraw.
Składniki czynne czosnku niedźwiedziego: witamina B i C (w liściach 210-270 mg/100 g); selen, saponiny, alliina, tiosiarczki, cysteina, winylodisiarczki, ajoeny.
Źródło informacji:
https://rozanski.li/1791/czosnek-niedzwiedzi-allium-ursinum-l-brlauch-i-czosnaczek-