Gotowanie według Pięciu Przemian
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Gotowanie według Pięciu Przemian

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.
Teoria Pięciu Przemian opisuje wszystkie procesy zachodzące cyklicznie, oprócz pór roku są to: pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, produkty spożywcze itd.
Każdy z nas składa się z innych proporcji 5 żywiołów, z czego zazwyczaj jeden jest dominujący.

Gotowanie wg Pięciu Przemian to wykorzystanie powyższej koncepcji filozoficznej dla zrównoważenia energetycznego potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:

  • łatwiej strawne
  • smaczniejsze
  • umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
  • a wszystkie narządy są dobrze odżywione

Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha.
Odżywianie zgodne z Teoria Pięciu Przemian jest dostosowane do pór roku.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy.
W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane spożywane na ciepło. Szczególnie ważne jest to w przypadku wegetarian.
Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom.
Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.

W dzisiejszych czasach przywiązujemy dużą wagę do jakości produktów, natomiast wielu z nas zadowala się niską jakością jedzenia. Wiele z powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i obciąża nasz układ pokarmowy. Celem warsztatu jest wskazanie jak świadomie wybierać pożywienie, które służy naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Co innego służy nam zimą a co innego latem, inaczej powinna odżywiać się osoba, która ciągle marznie, a inaczej ktoś, kto nawet zimą nie ma potrzeby szczególnie ciepło się ubierać. Odpowiednia dieta w czasie infekcji pomaga wspierać organizm w walce z chorobą.

Uświadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest stratą czasu, jest wyrazem dbałości o siebie i swoich bliskich.
Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać.
Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czymś egzotycznym, wręcz przeciwnie. Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja to istota gotowania wg 5 Przemian.
Na warsztatach ugotujemy i zjemy wspólnie, aby każdy mógł sam się przekonać, jak łatwe do przygotowania i smaczne są potrawy wg Pięciu Przemian.

Znając pięć smaków i ich działanie, wiedząc co ogrzewa a co ochładza oraz jak działają przyprawy i różne sposoby przygotowywania potraw poczujemy swobodę, która pozwoli nam tworzyć potrawy kierując się tym:

jaka pogoda za oknem
na co jest akurat sezon
czego potrzebuje nasze ciało
i przede wszystkim smakiem!

bo Kuchnia Pięciu Przemian to ciągłe odkrywanie i rozwijanie kreatywności w kuchni.
Przepisy są tylko inspiracją!

1 spotkanie 20.03. niedziela

będzie poświęcone wprowadzeniu do filozofii odżywiania wg Pięciu Przemian i zapoznaniu się z najistotniejszymi jej zasadami oraz energetycznymi i termicznymi aspektami działania produktów.

Omówimy następujące kwestie:

- dieta jako profilaktyka zdrowia i podstawowe z narzędzie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- energia pożywienia i jak ją ugryźć
- działanie termiczne produktów
- prawidłowy rytm posiłków w ciągu dnia
- dieta zgodna z porą roku
- zasady gotowania wg Pięciu Przemian

Podczas pięciu, kolejnych spotkań omówimy:
- specyfikę danej Przemiany,
- przyporządkowane jej narządy,
- aspekty psychologiczne,
- sposób odżywiania w odpowiadającej jej porze roku,
- działanie przyporządkowanego jej smaku oraz jego wskazania i przeciwwskazania.
- ugotujemy przykładowe dania wzmacniające narządy danej przemiany.

Terminy poszczególnych spotkań:

20 marca 2011 warsztat wprowadzający
22 marca 2011 Drzewo
05 kwietnia 2011 Ogień
19 kwietnia 2011 Ziemia
10 maja 2011 Metal
24 maja 2011 Woda
Termin siódmego spotkania ustalimy wspólnie podczas zajęć. Podczas tego spotkania przygotujemy przyjęcie według zasad 5 Przemian.

Podczas każdego spotkania będziemy również gotować !!!!

Na zajęcia przyjmiemy 12 osób.

Szczegółowe informacje:  https://www.alcha.pl/?page_id=528


Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START WRZESIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na VI Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 25-27 czerwca 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 25-27.06.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 25-27.06.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na h...

Zakwasownia. Wywiad z Magdaleną i Mikołajem Bator

Zakwasownia to rodzinna manufaktura, produkującą organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. "Włożyliśmy w naszą manufakturę całe serce. Pracujemy wytrwale, z przyjemnością i entuzjazmem, aby dobrymi, zdrowymi produktami móc podzielić się z innymi" ...

Książką Greenprint - Zielony Ślad, autorstwa Marco Borgesa

24 marca 2021 miała swoją premierę najnowsza książka wydawnictwa Znak - Greenprint (Zielony Ślad) autorstwa Marco Borgesa. Podtytuł brzmi " Jak dzięki zielonej diecie uzdrowić siebie i świat". ...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Anną Ryczek, prowadzącą Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Łączy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemią, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykując Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Księga kwiatów jadalnych - doskonała lektura i inspiracja na nadchodzącą wiosnę!

Można powiedzieć krótko, parafrazując znane przysłowie: Właściwa książka na właściwym miejscu! Właśnie ukazała się, nakładem Zielonego Wydawnictwa "Księga kwiatów jadalnych" autorstwa Mireille Gayet....

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu - dołącz w dowolnym momencie

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowującym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Do Kursu można dołączyć w dowolnym momencie. ...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniające się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jogą w takich okolicznościach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelarią Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

Książka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, joginką, biologiem, projektantką mody oraz konsultantką ajurwedy III stopnia. W swojej książce opisuje i wyjaśnia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja książki

"Wiosną, pełną wartości odżywczych i właściwości leczniczych pokrzywę dajemy świniom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemią" - to zdanie, które pojawia się już na samym początku książki bardzo zapada w pamięć i uświadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Maja 2021
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft