Termin: 20 maja 2012 Miejsce: Warszawa Osoba prowadz±ca: Roberto Galea Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/?page_id=2792 Maltańskie jedzenie jest bardzo podobne do języka kraju: podstawę stanowi arabski z bardzo silnym wpływem Sycylii, z różnymi elementami angielskimi, francuskimi oraz hiszpańskimi. Niektórzy mówi±, że jedzenie maltańskie było pierwsz± na ¶wiecie kuchni± fuzji! Kuchnia tej niewielkiej wyspy (316 km2) nie jest wytworna. Jest to raczej proste jedzenie nadaj±ce się do wyżywienia dużych rodzin, dysponuj±cych małym budżetem. Składniki stanowi to, co jest łatwo dostępne na wyspie Morza ¦ródziemnego, czyli: o¶miornice, ryby, królik, warzywa korzeniowe (np. marchew i ziemniaki) oraz kozi ser. Jako przykład posłużyć może jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, czyli „Soppa ta ‘l-armla” („Zupa wdowy”). Złożona jest z różnych składników, ale zazwyczaj jednym z nich jest ser ricotta i kiełbasa maltańska (na ostro, z nasionami kolendry). Nazwa zupy pochodzi z obyczaju, który polega na tym, iż po ¶mierci męża, s±siedzi wdowy przynosz± jej różno¶ci do jedzenia, a ona przygotowuje z tych wszystkich darów obfit± zupę. Żywno¶ć na Malcie jest ważna także w kontek¶cie społecznym. Nie tak dawno jeszcze, kiedy piece nie były tak powszechne, zabierało się dania z mięsa i ziemniaków do lokalnego piekarza przed niedzieln± msz±, a następnie odbierało się je godzinę póĽniej i zanosiło do swoich rodzin. Istniej± również potrawy spożywane podczas szczególnych momentów roku. Pyszna “Prinjolata” jest to góra smakowitych dobroci z orzechów sosny – spożywana w czasie karnawału. Kuchnia maltańska odzwierciedla również powolny rytm życia wyspy: ludzie nie spiesz± się, lubi± cieszyć się przygotowywaniem i spożywaniem potraw do syta! Na warsztacie ugotujemy następuj±cy zestaw dań: Bigilla (pasta z bobem) Torta tal-irkotta (Tarta z rikott±) Fenek moqli bit-tewm (Smażony królik) Pudina ta-hobż (Keks chlebowy) Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań! Przyjmiemy tylko 12 – 14 osób. Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/ Organizator: Alcha - O¶rodek Rozwoju Osobistego ul. Freta 14 lok.2 00-227 Warszawa www.alcha.pl tel: 608 028 124 e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl |