Amarantus – nadzieja dla świata -
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Amarantus – nadzieja dla świata

    Dziś chcę Was zainteresować amarantusem – rośliną nie bardzo u nas znaną a wartościową. Historia mojego jej poznania była dość ciekawa – otóż - wiele lat temu hodowałam w ogrodzie kwiat o nazwie szarłat. Szarłat jest bardzo ozdobną rośliną – ma szkarłatne, długie girlandy złożone z małych kwiatków. Najpiękniej wygląda pod koniec lata – jego kwiatowe „wąsy” dorastają do dwudziestu kilku centymetrów.
    Równolegle zaczęły mnie dochodzić słuchy, że pojawiło się u nas w Polsce ziarno amarantusa, który ma niebywałe wprost właściwości odżywcze. Trochę o nim poczytałam, potem zaczęłam kupować produkty – ciasteczka, grysik. W końcu dotarłam do zdjęć amarantusa i ze zdumieniem rozpoznałam mój ogrodowy kwiat – szarłat. Okazało się, że amarantus jest nazywany inaczej szarłatem i rośnie w naszych ogrodach, ale nie jest to odmiana spożywcza. Tak czy inaczej szarłat ogrodowy i szarłat-amarantus w wersji spożywczej wyglądają właściwie tak samo.
    A jak zaczęłam czytać o właściwościach tej rośliny moje zdumienie wciąż rosło. Otóż: AMARANTUS –  jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Znali go już i cenili Majowie, Aztekowie i Inkowie. Historia jego uprawy sięga 5000 lat. Z Ameryki Południowej przywędrował do Europy  i zyskuje sobie u nas coraz większą popularność. Europejscy specjaliści od żywienia nazywają amarantusa zbożem XXI wieku i pokładają w tej roślinie nadzieję na zaspokojenie rosnących potrzeb żywnościowych świata.
    Przez Indian amarantus był uznawany za świętą roślinę, w związku z tym konkwistadorzy zakazali jego uprawy i nie sprowadzili go od razu do Europy.
    Indianie przypisywali jego nasionom magiczną moc. Wierzyli, że placki z amarantusa dodają odwagi i siły wojownikom. Wykonywali z niego również figurki, do których dodawali ludzkiej krwi i ofiarowywali je bogom.
    Początkowo do Europy przywieziono go jako roślinę ozdobną ze względu na piękne i oryginalne kwiaty.
    Amarantus to cenne źródło białka - ma go więcej niż mleko. Jest to białko o wysokim stopniu przyswajalności a jego ilość nie obniża się podczas procesów technologicznych. Wartość białka w amarantusie wynosi 75 %. Dla porównania: w mleku jest go 72 %, w  mięsie 70 %, w soi 68 %. Najwyższą wartość białka osiąga amarantus zmieszany z tradycyjnymi zbożami, np. orkiszem czy płatkami owsianymi. Białko amarantusa posiada wszystkie aminokwasy egzogenne nazywane aminokwasami niezbędnymi. Jest to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i uzupełniamy je jedynie odpowiednim pożywieniem.
    W nasionach amarantusa jest również dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu. Duża zawartość błonnika również pomaga regulować poziom cholesterolu, poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy.
    Dalej: amarantus to istny magazyn składników mineralnych – zawiera wapń, fosfor, potas i magnez. 100 gram pokrywa 1/3 zapotrzebowania dziennego na wapń. Pod względem zawartości żelaza bije na głowę wszystkie rośliny (ze szpinakiem włącznie). Dzięki temu dobrze wpływa na leczenie anemii, zaleca się go również w diecie kobiet ciężarnych. Wystarczy zjeść jeden posiłek dziennie z dodatkiem jego nasion a możemy być spokojni o poziom żelaza w naszym organizmie.
    Do tego wszystkiego amarantus jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny - można go jeść nawet przed dużym wysiłkiem fizycznym.
    Jest zresztą amarantus zalecany osobom uprawiającym wyczynowo sport lub wykonującym ciężką, fizyczną pracę – nie obciąża przewodu pokarmowego a ma wysoką wartość odżywczą i energetyczną.
    Ważne jest, że amarantus nie zawiera glutenu – można go z powodzeniem wprowadzać do diety dzieci chorych na celiakię.
    Kiedy poznałam wszystkie te właściwości nasunął mi się wniosek, że amarantusem można skutecznie uzupełniać białko przy diecie wegetariańskiej. Do tego można się przy jego pomocy odchudzić, uzupełnić braki żelaza i wapnia w organizmie. Myślę, że warto spróbować!
    Istnieje już kilka odmian amarantusa uprawianych w Polsce. Nasiona i produkty na bazie tej rośliny są w tej chwili ogólnie dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
    Opublikuj na:
    Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
    Joga Festiwal w Wierchomli - 22- 29 sierpnia 2021 !

    Joga Festiwal w Wierchomli to 7 dni inspisujących warsztatów, praktyki wielu odmian jogi i doskonałej zabawy w gronie wyjątkowych ludzi! Przez cały tydzień planujemy ćwiczyć wzmacniającą i uzdrawiającą ducha i ciało jogę oraz spotykać się nie tylko z ekspertami zdrowego trybu życia, lecz także z ...

    Festiwal Wibracje – bliżej siebie, bliżej natury 21-25 lipca 2021

    Wydarzenie szybko zakorzeniło się w świadomości odbiorców i gromadzi rosnącą grupę fanów. Mimo aury epidemicznej ubiegłoroczna edycja Wibracji odbyła się z pompą i obiła szerokim echem gruntując swoją pozycję wśród wydarzeń ogólnopolskich....

    Wakacje z jogą w najpiękniejszych miejscach w Polsce - Wzmocnij swoją odporność!

    Po wielu miesiącach ograniczeń i odosobnienia, możemy się wreszcie cieszyć większą swobodą i piękną pogodą, a najlepszym sposobem na powrót do pełni sił, wzmocnienie odporności i naładowanie akumulatorów jest połączenie wypoczynku z praktyką jogi. Kto spróbował ten wie! Kto nie próbował - najwyższy...

    KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START WRZESIEŃ 2021!

    Trwa rekrutacja na VI Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

    Kurs Instruktorski Aerial Jogi 25-27 czerwca 2021

    KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 25-27.06.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 25-27.06.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na h...

    Zakwasownia. Wywiad z Magdaleną i Mikołajem Bator

    Zakwasownia to rodzinna manufaktura, produkującą organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. "Włożyliśmy w naszą manufakturę całe serce. Pracujemy wytrwale, z przyjemnością i entuzjazmem, aby dobrymi, zdrowymi produktami móc podzielić się z innymi" ...

    Książką Greenprint - Zielony Ślad, autorstwa Marco Borgesa

    24 marca 2021 miała swoją premierę najnowsza książka wydawnictwa Znak - Greenprint (Zielony Ślad) autorstwa Marco Borgesa. Podtytuł brzmi " Jak dzięki zielonej diecie uzdrowić siebie i świat". ...

    Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Anną Ryczek, prowadzącą Kurs Instruktorski Aerial Jogi

    Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Łączy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemią, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykując Aerial jogę możemy pracować z własnym...

    Księga kwiatów jadalnych - doskonała lektura i inspiracja na nadchodzącą wiosnę!

    Można powiedzieć krótko, parafrazując znane przysłowie: Właściwa książka na właściwym miejscu! Właśnie ukazała się, nakładem Zielonego Wydawnictwa "Księga kwiatów jadalnych" autorstwa Mireille Gayet....

    Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu - 28.07 – 31.08.2021

    Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowującym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Do Kursu można dołączyć w dowolnym momencie. ...

    szukaj na literę:

    Młoda kapusta z masalą i jogurtem

    Brokuły w razowym cieście

    GORZKA CZEKOLADA
      
    kalendarium wydarzeń
    Poprzednie
    Czerwca 2021
    Następne
    PWŚCPSN
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930 
    pokaż wszystkie
    więcej
    pokaż wszystkie
    Partnerskie szkoły jogi
      

    Partnerzy portalu
    ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

      
    Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
    Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
    LikeSoft