Kulki bakaliowe
Jest to przysmak ogólnie doceniany. Kulki robi się łatwo - uwielbiają je robić dzieci :)
O - paczkę płatków owsianych (najlepiej wymieszać błyskawiczne z górskimi) zalewamy małą ilością gorącej wody i jak się zaparzą i skleją dodajemy:O - 1 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki kardamonu
Sn - szczyptę soli
K - łyżeczkę soku z cytryny
G - orzechy włoskie (im więcej tym lepiej), kakao - ok. 2 łyżki, szczyptę kurkumy
Sł - rodzynki, miód (według smaku, ale kulki powinny być słodkie - więc co najmniej pół szklanki), przynajmniej 1 paczki roztopionego masła Wszystko to mieszamy (najlepiej ręką - dzieci to lubią:) i jak przestygnie lepimy kulki dowolnej wielkości. Kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Jeśli jeszcze je zapieczemy kilkanaście minut w piekarniku będą naprawdę super!