Menu na lato
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Menu na lato

poniedziałek, 27 lipca 2009

Ewa Dobek

Lato w pełni, stragany kuszą coraz większą obfitością warzyw i owoców - warto z tego korzystać. Świeże warzywa wymagają o wiele krótszego czasu przygotowania więc brak czasu nie może być wymówką dla zapracowanych. Właśnie teraz zbieramy "paliwo" na długi, jesienno-zimowy czas - im więcej skorzystamy z lipcowych dobrodziejstw tym lepiej dla nas.

Lato to pora roku o tendencji silnie rozgrzewającej dlatego nasze ciała wymagają w tym czasie pożywienia o jakości równoważącej upały. Latem używamy mało soli i dużo wody. Gotujemy na parze, w otwartych naczyniach i przez krótki czas. Zupy powinny być lekkie i niezbyt gęste. Świetnie zdają egzamin miksowane zupy - kremy (miksowanie jinizuje potrawy).
Czas smażenia potraw maksymalnie skracamy. Przygotowujemy lekkie posiłki dodając przyprawy o smaku ostrym.
Warto również wiedzieć, że wraz z potem organizm wydziela również minerały i oleje, a ich utrata może doprowadzić do osłabienia. Trzeba więc uzupełnić te składniki stosując zróżnicowaną, bogatą w minerały, dietę.

Podczas upałów mamy zwyczaj ochładzać się zimnymi napojami i lodami.
Zimno powoduje skurcz, a przez to przytrzymuje w środku pot i gorąco, a także zakłóca trawienie. Lodowato zimne napoje i lody doprowadzają do skurczu żołądka i zatrzymują proces trawienia - trzeba na nie uważać.
Żeby latem czuć się dobrze należy pić gorące napoje i brać ciepłe prysznice. W ten sposób wywołujemy poty i ochładzamy organizm.

Podczas letniego gorąca dobrze jest jeść posiłki w chłodniejszej atmosferze - na świeżym powietrzu i w cieniu. Podajemy również więcej świeżych, ochładzających pokarmów, takich jak: sałaty, kiełki (fasolki mung, soi, lucerny), owoce, ogórki, tofu. Pijemy herbatki ze świeżych ziół i kwiatów - rumianku, mięty, szałwii (szałwia jest szczególnie polecana przy nadmiernej potliwości).
Owoce, które najlepiej ochładzają w trakcie upałów to: jabłka, arbuzy i cytryny.
Szczególnie cennym remedium na letnie gorąco jest wywar z fasolki mung.

Na ciepłe dni dobrze robią również ostre przyprawy. Smak ostry powoduje co prawda zwiększenie uczucia ciepła, ale ostatecznie kieruje wewnętrzne gorąco ku powierzchni ciała a stąd może ono ulec rozproszeniu. Kiedy gorąco znajduje się na powierzchni, ciało odzwierciedla panujący latem klimat a to powoduje, że zewnętrzne ciepło ma mniejszy wpływ na organizm. Najlepiej działają czerwone i zielone pikantne papryczki, czerwony pieprz kajeński, świeży imbir, chrzan i czarny pieprz. Należy jednak pamiętać, że nadmierne użycie smaku ostrego osłabia yang organizmu a to z kolei jest powodem nie trzymania ciepła w czasie chłodnych pór roku.

Ciężkostrawne posiłki w czasie upałów powodują ospałość. Do tak działających pokarmów należą: mięso, jaja, orzechy, nasiona i zboża. Lepiej jeść mniejsze porcje lekkiego pożywienia - w czasie lata jest to naturalna i zdrowa praktyka.

Latem jemy więcej pokarmów na surowo - zewnętrzne gorąco pomaga nam w ich trawieniu. Warto wprowadzać co jakiś czas owocowy dzień, w trakcie którego jemy tylko świeże, aktualnie rosnące owoce. Takie jednodniowe monodiety odciążają nasze żołądki i wzmacniają serce.

W tym czasie najmniej szkodzi nam nabiał, warto wiec wprowadzić do diety ziołowe twarożki, zsiadłe mleko i naturalne jogurty (uważajmy jednak z ilością nabiału, pamiętając, że jest śluzotwórczy).

Najlepszymi posiłkami na lato są warzywa połączone z olejami tłoczonymi na zimno, zbożami, kiełkami i ziołami oraz świeże owoce. Nie zapominajmy o zielnych częściach roślin: kalafiorów, brokułów, kalarepy, rzodkiewek, które są najlepszym źródłem chlorofilu i dobrze przyswajalnego wapna i magnezu.

Lato to czas radości i zabawy. Stosujmy owoce i warzywa o jaskrawych barwach, obsypujmy je ziołami i kwiatami i cieszmy się tworzeniem pięknych posiłków. Niech obfitość letnich bogactw wnika w nas i nas odżywia.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi