Sezon na dynię rozpoczęty!
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Sezon na dynię rozpoczęty!

  • czwartek, 31 paďż˝dziernika 2013
  • autor: Magdalena Cielenga-Wiaterek
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy okazji bardzo smaczna. Istnieje około 20 odmian, co daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Jesieni± króluje dynia!
Dynia pochodzi z Ameryki, jest ro¶lin± jednoroczn±. Należy do tego samego rodzaju owoców co melony i arbuzy, jednak najczę¶ciej spożywa się j± jak warzywa.
Sezon na dynię trwa od lipca do listopada. To warzywo ¶wietnie się przechowuje, w suchych i chłodnych warunkach przetrzyma cał± zimę. Mi±ższ można także mrozić.
Dynia jest niezwykle bogata w witaminę A, zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, PP, a także kwas foliowy, wapń, żelazo, potas i magnez. Wzmacnia odporno¶ć, reguluje pracę jelit (zawiera błonnik) przez co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, można dawać j± dzieciom już po 6. miesi±cu życia.
Pestki dyni s± bardzo dobrym Ľródłem pełnowarto¶ciowych tłuszczów ro¶linnych, w tym około 80 proc. nienasyconych, a także wspomagaj±cej pracę mózgu lecytyny.
Duży wybór odmian daje niesamowite możliwo¶ci kulinarne. Dynię można przyrz±dzać zarówno na słodko, jak i wytrawnie: od zup i placuszków, po pieczywo, ciasta czy pasty i pasztety.
Moja ulubiona odmiana to Hokkaido, ¶wietnie nadaj±ca się do pieczenia, gulaszów czy zup. Ma zwarty i bardzo smaczny mi±ższ, młode dynie można je¶ć nawet ze skórk±.
Bułeczki
• 200 g rzadkiego przecieru z dyni
• 200 g razowej m±ki pszennej
• 200 g m±ki pszennej jasnej
• 15 g drożdży
• 1 łyżeczka soli
Przecier z dyni przygotowujemy, zalewaj±c 150-200 g dyni (obojętnie jakiej) pokrojonej w drobn± kostkę na równo wod± i gotuj±c na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękka. Następnie j± miksujemy. Do bułeczek mus musi być letni.
Z przecieru, drożdży, m±k i soli wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyro¶nięcia, aż podwoi objęto¶ć. Ciasto ważymy i dzielimy na 10 równych czę¶ci. Z każdej czę¶ci wyrabiamy zgrabn±, okr±gł± bułeczkę.
Kładziemy je na blasze (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), na której będziemy je piec. Pozostawiamy, aż się napusz± (30-45 min.). Pieczemy w 210 st. C przez 10-12 min., aż będ± ładne zrumienione, studzimy na kratce.
Pasztet z jęczmienia i dyni
• 1 szklanka łuskanego jęczmienia (do kupienia w sklepach eko) lub pęczaku
• 300 g upieczonej dyni (waga samego mi±ższu)
• 60 ml oleju ro¶linnego
• li¶ć laurowy, ziele angielskie
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 pęczek natki pietruszki
• kilka łyżek bułki tartej lub płatków owsianych
Jęczmień namaczamy na noc, na drugi dzień płuczemy go dokładnie i gotujemy w ¶wieżej wodzie z li¶ciem laurowym i zielem angielskim (tak samo postępujemy z pęczakiem). Odcedzamy dokładnie i mielimy w malakserze na gładk± masę razem z pieczon± dyni±. Mieszamy dokładnie z płatkami lub bułk±, doprawiamy do smaku kminem, sol± i pieprzem.
Przekładamy do foremki – keksówki natłuszczonej lub wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 st. C przez około 45 min., aż do suchego patyczka.
Zupa z ciecierzycy i dyni:
• 0,5 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
• 0, 5 łyżeczki sody
• 0, 5 kg dyni o zwartym mi±ższu
• 2 ¶rednie marchewki
• 1 pietruszka
• 0,5 pora lub 1 cebula
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 puszki pomidorów
• kawałek selera
• sól, pieprz, kmin
• natka pietruszki
• gar¶ć zrumienionych na suchej patelni łuskanych pestek dyni
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy ¶wież± wod±, gotujemy z dodatkiem sody, zbieraj±c cał± pianę, która wytworzy się po zagotowaniu. Ciecierzyca ma być miękka, ale się nie rozpadać. Odcedzamy na sicie.
Jarzyny obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju z dodatkiem kminu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, dolewamy tyle wody, aby zakryła warzywa. Cało¶ć gotujemy aż do miękko¶ci, dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku. Podajemy z natk± i pestkami dyni.
Podane proporcje wystarcz± na 4-6 porcji.
Pełny obiad z różowymi Koftami
Kofty:
• 4 ¶rednie upieczone buraki
• mała dynia hokkaido, upieczona 3 ziemniaki (ugotowane)
• 2 z±bki czosnku
• 2-3 łyżki m±ki
• Sól
Sos:
• 2 puszki pomidorów
• Cebula, drobno posiekana
• Pasta ze ¶wieżego imbiru, czosnku i chili
• 2 łyżeczki garam masali
• 0.5 łyżeczki kurkumy
• Sól
Ryż:
• 100 g ryżu basmati
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżki soku z cytryny
Obieramy dynię, kroimy, smarujemy olejem i pieczemy na papierze przez 30-35 min. w 180 st. C. Ugotowane ziemniaki i upieczon± dynię przekładamy do miski, traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Buraki pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 st. C przez około 45 min., studzimy i trzemy na tarce. Dodajemy do pozostałych jarzyn. Dodajemy m±kę, przeci¶nięty przez praskę czosnek, doprawiamy, wyrabiamy ręk± na jednolit± masę. Lepimy kuleczki nieco większe niż orzech włoski i smażymy na oleju ze wszystkich stron (z podanych składników wyjdzie około 20 sztuk).
3-cm. kawałek imbiru, 2 z±bki czosnku i chili rozcieramy w moĽdzierzu. Cebulę szklimy, dodajemy pastę imbirow±, chwilę przesmażamy, wrzucamy przyprawy i smażymy 2-3 min. Dodajemy pomidory, gotujemy, aż sos będzie bardzo gęsty.
Ryż zalewamy wod±, gotujemy z dodatkiem kurkumy przez kwadrans, wył±czamy kuchenkę. Mieszkamy dokładnie ryż z sokiem z cytryny (to rozja¶ni i poprawi jego kolor), zostawimy pod przykryciem.
Kofty podajemy z sosem i ryżem.
Magdalena Cielenga-Wiaterek
Artykuł pochodzi ze strony Vege.com.pl
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga z krzesłem - Eyal Shifroni - Izrael. ON-LINE Konwent 02.2021

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi ON - LINE 19-21 lutego 2021 Autor ksi±żki "Joga z krzesłem" - Eyal Shifroni Izrael, dyplomowany nauczyciel jogi w tradycji B.K.S. Iyengara. W 2009 otrzymał od Iyengara certyfikat Senior Intermediate III. Zarz±dza o¶rod...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 23-25 kwietnia 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 23-25.04.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 23-25.04.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na ha...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Ann± Ryczek, prowadz±c± Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Ł±czy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemi±, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykuj±c Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu 25.01-26.02.2021

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowuj±cym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 25 stycznia! ...

Sharat Arora Indie - Międzynarodowy Konwent Jogi 29-31.01 2021 :: ON - LINE!

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020 ON - LINE 29-31 stycznia 2021 Go¶ć specjalny - Sharat Arora Indie, dyplomowany nauczyciel jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 42-letnim do¶wiadczeniem, założyciel Himalayan Iyengar Yoga Centre w Indiach Sharat Arora poprowadzi warsztat: Pokonaj strac...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniaj±ce się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jog± w takich okoliczno¶ciach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelari± Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START KWIECIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na V Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragn± zdobyć praktyczne umiejętno¶ci i rzeteln± wiedzę na temat różnych ¶cieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno¶...

Ksi±żka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, jogink±, biologiem, projektantk± mody oraz konsultantk± ajurwedy III stopnia. W swojej ksi±żce opisuje i wyja¶nia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja ksi±żki

"Wiosn±, pełn± warto¶ci odżywczych i wła¶ciwo¶ci leczniczych pokrzywę dajemy ¶winiom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemi±" - to zdanie, które pojawia się już na samym pocz±tku ksi±żki bardzo zapada w pamięć i u¶wiadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

Jeste¶my zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, je¶li zmienimy styl odżywiania i zaczniemy je¶ć, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiaj±cym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Stycznia 2021
Następne
PW¦CPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
LikeSoft