Przemiana Drzewa. Zdrowe odżywianie wiosną. Anna Krasucka
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Przemiana Drzewa. Zdrowe odżywianie wiosną. Anna Krasucka

  • środa, 6 marca 2019
  • autor: Anna Krasucka
  • źródło: Archiwum
Człowiek rodzi się w przemianie Drzewa. To początek, narodziny i dzieciństwo - szybki wzrost. Symbolizuje klasyczne Yang wiosny - nasiona szybko kiełkują, rośliny puszczają młode pędy, a promienie słoneczne ponownie przybierają na sile. W medycynie chińskiej przemianie Drzewa przyporządkowuje się wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także kolor zielony i smak kwaśny. Właśnie na wiosnę wątroba zasilana jest najwyższą ilością energii i jest najbardziej podatna na uzdrawianie.
odżywianie wiosną
 
Wątroba odpowiedzialna jest za oczy, wzrok, napięcie mięśniowe wpływające na naprężenie lub zwiotczenie mięsni, ścięgien oraz paznokci u rak i nóg. Jest ona również odpowiedzialna za niezakłócony przepływ qi (energii życia) i jego równomierny podział w organizmie. Wątroba sprawuje tez nadzór nad ilością i jakością krwi. W cyklu dobowym najniższy poziom aktywności energetycznej wątroby jest między godz. 13-15. Warto wtedy położyć się na 15 – 30 min.
 
Wiosną powinniśmy spożywać więcej produktów z przemiany Drzewa. O tej porze roku gotujemy często zupy, ale już znacznie krócej niż zimą i nie używamy zbyt wielu gorących przypraw. Wiosną częściej niż w innych porach roku jemy pszenicę. Jest to wspaniały lek regenerujący wątrobę np. po żółtaczce. Spożywamy ją w postaci gotowanego całego ziarna, płatków lub kiełków. Pszenica korzystnie działa na serce, ochrania płuca, wzmacnia śledzionę, pomaga przy bezsenności, a także w wypadku występowania nocnych potów oraz nierównowagi emocjonalnej. W przypadku uczulenia na pszenicę można zastąpić ją orkiszem – jej starą odmianą. Wszystkie zboża, a w szczególności pszenica i orkisz, oraz zielone rośliny pomagają w odtruwaniu organizmu.
 
Najkorzystniejsze techniki gotowania wiosennego to:
  • gotowanie w szybkowarze – dotyczy to zwłaszcza twardych zbóż, jak pszenica, orkisz i pęczak oraz nasion roślin strączkowych
  • fermentacja – krótkie kiszonki z warzyw, zaledwie kilkudniowe, żur z mąki żytniej, zakwas z buraków i inne. Kiszonki wzmacniają wątrobę
  •  krótkie duszenie lub gotowanie – dotyczy przede wszystkim warzyw. Podlewamy je lekko wodą i dusimy, a na końcu dodajemy olej tłoczony na zimno.
 
Zioła i warzywa mające smak gorzki (np. mniszek, sałata) uspakajają Yang wątroby i pobudzają przepływ żółci. Aby wątrobę oczyszczać i zregenerować wiosną należy zrezygnować z obfitych kolacji na rzecz lekkich, jarskich dań.
 
odżywianie wiosną 
 
Korzystnie działa picie herbatki z natki pietruszki (na pół litra wrzącej wody wrzucić garść świeżej lub suszonej natki pietruszki, gotować przez 10-20 minut, odcedzić i pić).
Wiosną jedzmy dużo świeżych, młodych warzyw, oczywiście te naturalne bez dodatków chemii, jak to się często zdarza w przypadku nowalijek.
 To odpowiednia pora na dodawanie do wszelkich potraw kiełków, które mają ogromny potencjał energii życiowej qi. Kiełkować można zboża (pszenicę, grykę, proso, owies), rośliny strączkowe (fasolę mung, soczewicę i inne), nasiona warzyw (brokuły, gorczycę, rzodkiewkę, lucernę, rzeżuchę i inne). Kiełki zawierają bardzo wartościowe białko, ponieważ zwiększa się w nich udział lizyny, cennego aminokwasu egzogennego, którego nieskiełkowane całe ziarna mają bardzo mało. Są również bardzo ważnym źródłem substancji mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, wapń, magnez, chrom, lit, selen, i cynk. Zawierają dużo witamin z grupy B, witaminy F i E. Podkiełkowane zboża są słodsze i lżej strawne. Ugotowane, podkiełkowane zboża są odpowiednie również dla małych dzieci.
 Jeśli wybieramy się za miasto na spacer lub wycieczkę, możemy zbierać świeże zioła takie jak pokrzywa, mniszek lekarski, babka szerokolistna, szczaw, krwawnik, lebioda, jasnota biała (liście), które dodajemy do sałatek, zup, kanapek lub innych potraw.
 
 odżywianie wiosną
 
Temperatura zmienia się wiosną bardzo i przeczy jakimkolwiek wiosennym receptom i rutynowym zachowaniom. Na wahania temperatury musimy reagować na bieżąco, ale błędem by było przenieść przyzwyczajenia zimowe i stosować ja na wiosnę. Przyprawy z przemiany Metalu należy stosować tylko w sporadycznych przypadkach jako lekka kontrola na nadmiar kiełków. Na początku wiosny powinno być jeszcze sporo potraw gotowanych, a ciepło naszego ciała powinny utrzymywać produkty o termice ciepłej. W miarę podnoszenia się temperatury, w naszej codziennej diecie powinno pojawić się coraz więcej produktów o właściwościach ochładzających. Nasz apetyt na szczypiorek jest również uzasadniony, gdyż ma właściwości ocieplające i kontroluje Yin wątroby, a rzodkiewka właściwości chłodne i kontroluje Yang woreczka żółciowego.
 

 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Monika Pitoń - artystka, joginka, żona Harnasia

W naszym cyklu Różne zawody - jedna joga rozmawiamy dzisiaj z Moniką Stanisławską- Pitoń, artystką, matką, żoną i entuzjastką jogi. Zawodowo zajmuje się malarstwem, rysunkiem, fotografią i tkaniną artystyczną, była Prezesem Związku Polskich Artystów Plastyków Okręg Zakopane, odznaczona w 2017 roku m...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 23-25 kwietnia 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 23-25.04.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 23-25.04.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na ha...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Anną Ryczek, prowadzącą Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Łączy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemią, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykując Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu 22.02-26.03.2021

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowującym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 22 lutego! ...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniające się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jogą w takich okolicznościach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelarią Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START KWIECIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na V Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętnoś...

Książka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, joginką, biologiem, projektantką mody oraz konsultantką ajurwedy III stopnia. W swojej książce opisuje i wyjaśnia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja książki

"Wiosną, pełną wartości odżywczych i właściwości leczniczych pokrzywę dajemy świniom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemią" - to zdanie, które pojawia się już na samym początku książki bardzo zapada w pamięć i uświadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

Medytacja Vipassana S.N. GOENKA: PRAKTYCZNE NAUKI BUDDY – cz.1

Poniższy tekst jest skróconym fragmentem wykładu, wygłoszonego przez S.N. Goenkę w 1991 r. w Birmie (po 20 latach oczekiwania na prawo wjazdu do tegoż kraju), w którym miał możliwość przedstawienia Dhammy jako nauki uniwersalnej, dostępnej dla każdego, wolnej od aspektu religijnego, przynoszącą szcz...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2021
Następne
PWŚCPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft