Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z cał± kultur± na różnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna, i jest też sztuk± – głębokim, indywidualnym przeżyciem. Chińczycy rozróżniaj± he cha – picie herbaty i pin cha – jej kosztowanie.
„Pijemy” herbatę chc±c zaspokoić pragnienie lub skorzystać z jej zdrowotnych wła¶ciwo¶ci. „Kosztowanie” herbaty jest czym¶ więcej: to poznawanie jej we wszystkich przemianach – podziwianie suchych listków, koloru, smaku i aromatu naparu, a na zakończenie – wyparzonych, wilgotnych li¶ci.
Jedna czarka to morze rado¶ci. Legendy i historie. Rado¶ć picia i kosztowania. Porz±dek i spokój parzenia. Niepowtarzalno¶ć każdego spotkania.
Wszystkich, którzy chcieliby do¶wiadczyć „kosztowania”, a nie tylko „picia” herbaty, zapraszamy na trzygodzinny warsztat chińskiej sztuki herbaty, odbywaj±cy się w gronie sze¶ciu osób – 5 uczestników i prowadz±cej.
Poznamy trzy gatunki najwyższej jako¶ci herbat chińskich i tajwańskich, reprezentuj±ce trzy najciekawsze z tak zwanych „Sze¶ciu Wielkich Rodzajów”:
herbaty zielone – najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i ¶wieże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,
herbaty turkusowe – zwane też wulongami, czę¶ciowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,
herbatę Pu’er – wyj±tkow± herbatę „postfermentowan±”, do niedawna zaliczan± przez Chińczyków do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżaj±c± ci¶nienie i korzystnie wpływaj±c± na przemianę materii.
Uczestnicy poznaj± również zarys historii herbaty chińskiej i sposób jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Naucz± się parzyć i kosztować wybrane herbaty metod± gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodz±c± z południowo-wschodnich Chin.
W ramach warsztatów zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jako¶ci herbatę z Chin i Tajwanu.
Na zakończenie uczestnicy otrzymaj± dyplomy uczestnictwa w warsztatach.
Aby pełniej uczestniczyć w warsztacie, prosimy o przestrzeganie kilku zasad:
nie nosimy biżuterii na rękach, a także zegarków, długich naszyjników i kolczyków,
długie włosy powinny być upięte,
nie używamy perfum,
strój nie powinien przeszkadzać przy parzeniu herbaty, dlatego nie nosimy np. ubrań z długimi, szerokimi rękawami.
19 lutego 2011, godzina 10.00 – 13.00
Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/?page_id=296
JOGA PAS UNIWERSALNY PRO XXL - do wiszenia 5cm x 440cm cena: 145.00 PLNwięcej |
SATTVA WCIERKA HENNA & AMLA 100 ML cena: 29.00 PLNwięcej |
Poduszka do medytacji ZAFU KOMFORT cena: 59.00 PLNwięcej |
Sztuka życia. Medytacja Vipassana cena: 35.00 PLNwięcej |
JOGA DLA POCZˇTKUJˇCYCH w formule RUCH - ODDECH - RELAKS + 2DVD Joga dla poczatkujacych BESTSELLER ! cena: 93.00 PLNwięcej |