22 Henschke Festival
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


22HenschkeFestival- pozytywny vege festival! Koncerty, wykłady, pokazy gotowania, restauracje, targowisko, debaty, filmy, joga i strefa dla dzieci!

Festival promuje pozytwny styl życia, wegetarianizm, veganizm oraz Polską muzykę alternatywną.

17 listopada od 18.00 Koncerty: Kombajn Do Zbierania Kur Po Wioskach, NeLL, Bad Light District oraz Lovers In Uniforms w klubie CDQ.

17-18 listopada, 11.00 – 18.00 Vege strefa w Forcie Sokolnickiego.

Podczas festiwalu uczestnicy będą mogli poszerzyć swoją wiedzę z dziedziny zdrowego żywienia oraz wziąć udział w wykładach, pokazach gotowania i obejrzeć filmy o tematyce vege. Na festiwalu będą stoiska firm oraz restauracji związanych z wegetarianizmem, weganizmem i ekologią, należy pamiętać o torbach, koszach i pojemnikach na żywność!

Festival to wydarzenie otwarte na dialog, wymianę poglądów, czy innowacyjne trendy. W dniach 17 i 18 listopada zwrócimy uwagę na wiele zagadnień, takich jak produkty przygotowywane według tradycyjnych receptur, żywność sezonowa, produkty regionalne, zdrowotne diety żywieniowe czy świadomość konsumencka.


W programie:
spotkania z kulinarnymi gwiazdami, pokazy, strefa dla dzieci, targowisko z ekologicznymi produktami kulinarnymi, książkami, akcesoriami do jogi, strefa wyśmienitych restauracji, strefa warsztatów, strefa projekcji filmów kulinarnych, strefa interakcji, strefa blogerów, psychologia kulinarna, strefa ngo, konkursy, koncerty, degustacje, wystawy.


SOBOTA - 17.11.2012:

koncerty - klub CDQ:
godz. 18:00 - Lovers In Uniforms
godz. 19:00 – Bad Light District
godz. 20:15 - NeLL
godz. 22:00 - Kombajn Do Zbierania Kur Po Wioskach


pokazy gotowania, restauracje, degustacje, targowisko, wykłady, warsztaty, filmy, joga – FORT SOKOLNICKIEGO:

scena główna - dziedziniec
godz. 14:00 - pokaz kulinarny z degustacją - MACIEJ SZACIŁO i PIOTR HENSCHKE - kuchnia jogina
godz 15:00 - pokaz kulinarny z degustacją - JOLA SŁOMA i MIREK TRYMBULAK - kuchnia bezglutenowa i bezmleczna, dla Mam, dzieci i dorosłych

strefa interakcji
godz 11:00 - wykład - medycyna w kuchni, czyli ajurweda dla wszystkich - MONIKA PTAK
godz 12:00 - wykład - suplementy w diecie wegetariańskiej - HANNA STOLIŃSKA
godz 14:00 - wykład - jedz surowe, witarianizm - MARTA MURAWSKA
godz 16:00 - wstęp i przygotowanie do Jogi oraz zajęcia z Jogi dla dorosłych - WIKTOR MORGULEC/ AkademiaAsan

strefa dla dzieci
godz. 16:00 - joga dla najmłodszych - JOANNA KOŁYSZKO-TOMASIK/ AkademiaAsan

strefa projekcji
film „Making the Connection”

smakowisko
- restauracje, eko produkty, kulinarne ciekawostki, sklep z książkami i akcesoriami do jogi

strefa ngo’s
- projekcje/aktywacje/prezentacje - Viva!


NIEDZIELA – 18.11.2012:

scena główna - dziedziniec
godz. 12:00 - pokaz kulinarny z degustacją - MALKA KAFKA – "Dlaczego Kafka nie jadł mięsa - Żydzi, Kabała i wegetarianizm"

strefa warsztatów
godz 13:00 - warsztaty kulinarne - pesto z polskich składników - MALKA KAFKA

strefa interakcji:
godz 12:00 - wykład - vege bunt - czyli wegetarianizm w subkulturach - MIKOŁAJ KOŁYSZKO
godz 16:00 - zajęcia tematyczne z Jogi - Asany poprawiające trawienie - KASIA MARKOWSKA/ AkademiaAsan

strefa projekcji
- film „Planeat”

smakowisko
- restauracje, eko produkty, kulinarne ciekawostki, sklep z książkami i akcesoriami do jogi

strefa ngo’s
- projekcje/aktywacje/prezentacje - Viva!

***Henschke Festival odpowiada za strefę Vege festiwalu GOOD FOOD FEST (pełny program GFF znajduje się na stronie www.goodfoodfest.pl)


szczegółowy opis festivalowych wykładów:


"Suplementy w diecie wegetariańskiej i vegańskiej” – wykład Hanny Stolińskiej

Niezależnie od rodzaju stosowanej diety (tradycyjnej, wegetariańskiej czy wegańskiej) przy złym jej zbilansowaniu bardzo często dochodzi do niedoborów pokarmowych i osłabienia funkcjonowania organizmu. Wyeliminowanie z diety jedynie mięsa i jego przetworów oraz ryb i jaj nie gwarantuje dobrej kondycji i pełnego zdrowia. Nieprawidłowo skomponowane diety wegetariańskie, które bazują na spożyciu przetworzonych produktów zbożowych, słodyczy, nadmiaru tłuszczu, pełnotłustego nabiału oraz małym udziale warzyw, owoców i roślin strączkowych nie stanowią prewencji rozwoju chorób. Do najczęściej niedoborowych składników w dietach wegetariańskich (lecz tradycyjnej równie często) należą między innymi żelazo, wapń, witamina D, witamina B12, selen, cynk oraz kwasy omega 3 (EPA i DHA). Czy składniki te zawsze trzeba zawsze suplementować? Czy wystarczy jedynie prawidłowo zmodyfikować dietę dodając lub redukując konkretne produkty spożywcze? O tym więcej na prelekcji”

Dietetyk kliniczny mgr Hanna Stolińska- veganka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Pracownik naukowy IŻŻ, konsultant dietetyczny, trener żywieniowy w programie ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo” Dietetyka to nie tylko jej praca, ale przede wszystkim pasja, która daje ogrom satysfakcji i samorealizacji. Jej celem jest zwiększanie świadomości zdrowego żywienia wśród wszystkich pokoleń naszego społeczeństwa dla poprawy zdrowia i jakości codziennego życia. W jej pracy najważniejszą zasadą jest indywidualne podejście, zaangażowanie i wsparcie w każdym momencie zmagania się z walką o zdrowy styl życia.


"Medycyna w kuchni, czyli ajurweda dla wszystkich" - wykład Moniki Ptak

Ajurweda, "wiedza o życiu", holistyczna medycyna indyjska, przekazuje wiedzę o zależnościach ciała, umysłu i ducha, podkreśla wagę naturalnego trybu życia, uczy sterowania przemianą materii poprzez stosowanie odpowiedniej diety i autoregulacji czynności organizmu oraz udziela wskazówek sprzyjających pobudzaniu naturalnych zdolności samouzdrawiających. Według ajurwedy poprzez codzienną obserwację własnego ciała można wcześnie wykryć patologiczne objawy i podjąć wobec nich środki prewencyjne, zapobiegając rozwojowi choroby. Każdy z nas może nauczyć się rozpoznawać sygnały, które przekazuje ciało i odpowiednio na nie reagować. Indywidualnie dobrana dieta, życiowa aktywność o odpowiedniej intensywności i przestrzeganie kilku zasadniczych reguł często staje się najlepszym lekarstwem na wszelkiego rodzaju schorzenia. Na te drobniejsze wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki - można znaleźć w niej wiele naturalnych leków bez konieczności konsultacji z lekarzem.

Monika Ptak opowie o tym czym jest ajurweda i jak stosować ją na co dzień we własnej kuchni i życiu. Z wykształcenia jest kulturoznawcą, z zawodu instruktorem pilates i ćwiczeń psychofizycznych. Jest ajurwedyjskim terapeutą a z zamiłowania niepoprawnym optymistą. Dzięki Porównawczym Studiom Cywilizacji, ukończonym na UJ, nabyła ogrom wiedzy kulturoznawczej, religioznawczej, filozoficznej i medycznej z zakresu medycyny alternatywnej, szczególnie z rejonu Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Zajrzała do wnętrza wszystkich systemów medycznych Orientu i za najbardziej uniwersalny, możliwy do wykorzystania w każdym czasie i w każdym miejscu na kuli ziemskiej, uznała ajurwedę. Teoretyczną wiedzę sprawdziła podczas dwukrotnego pobytu w indyjskich szkołach ajurwedy, gdzie pod okiem mistrzów, poprzez różnorodne praktyki, uczyła się pomagać sobie i innym - teraz przekazuję wiedzę o tym, jak za pomocą prostych technik, żyć w zdrowiu i harmonii na co dzień. Prowadzi Studio Pilatesu i Ajurwedy, wykłady, konsultacje i warsztaty oraz bloga "ajurweda dla zdrowia". Od niedawna w księgarniach można znaleźć poradnik jej autorstwa: "Ajurweda. Medycyna indyjska".


"Kuchnia jogina" - pokaz gotowania Macieja Szaciło i Piotra Henschke

Maciej Szaciło oraz Piotr Henschke opowiedzą o swoich doświadczeniach z kuchnią i jogą. Pokażą jak przygotować zdrowe vegańskie posiłki które każdy łatwo może przyrządzić we własnym domu. „Starożytne pisma wyraźnie opisują iż podstawą praktykowania wszelkich ścieżek jogi jest ahimsa. Większość osób rozpoczynających w dzisiejszych czasach praktykę jogi uważa iż doskonałością jogi jest osiągnięcie sprawnego ciała i wykonywanie trudnych asanów. W rzeczywistości ćwiczenie asanów jest jedna z dróg do osiągnięcia doskonałości a sprawne wykonywanie asanów nie jest celem samym w sobie.”W czasie pokazu gotowania przewidziany także pokaz zdjęć związanych z jogą.

Maciej Szaciło przez wiele lat prowadził pracownię ceramiczną. Ceramicznej pasji od zawsze towarzyszyła druga, do gotowania. Pierwszym nauczycielem była babcia, z którą lepił pierogi, a potem podglądani przy pracy zagraniczni szefowie kuchni. I tak pewnego dnia zamienił pracownię ceramiczną na własne wydawnictwo, które ma na swoim koncie m in. publikacje: „ Przemytnicy marchewki groszku i soczewicy”, „ Fajna babka, ale ciacho” oraz „ Przemytnicy na wakacjach”. Maciej jest tatą dwóch cudownych dziewczynek które są bardzo surowymi krytykami kulinarnymi. Od kilku lat gotuje w poniedziałkowym Dzień Dobry TVN, promowanie zdrowego stylu życia i wegetarianizmu łączy z warsztatami dla dorosłych i dzieci.

Piotr Henschke od ponad 20 lat jest wegetarianinem i wiernym propagatorem wegetarianizmu. Był szefem kuchni w wielu Warszawskich restauracjach m in. Kamala, Vega Bar. Miał swoją restauracje Indie Café. Jest współautorem pierwszego na polskim rynku multimedialnego podręcznika gotowania – „Kuchnia Wegetariańska – Cztery Pory Roku” oraz autorem Kuchni Wegetariańskiej 'W Malinowym Chruśniaku". Przez wiele lat podróżując po Azji zgłębił tajniki kuchni ajurvedyjskiej i chińskiej dla których zdrowe odżywianie jest profilaktyką w zwalczaniu chorób oraz sposobem na piękno, zdrowie i długowieczność. Piotr Henschke współtworzył unijny program „Zdowa Kuchnia Zdrowe Społeczeństwo” w ramach którego uczył kucharzy ze szkół i przedszkoli jak przygotowywać zdrowe, wegetariańskie i wegańskie potrawy dla dzieci. Obecnie zajmuje się prowadzeniem kursów gotowania, wykładów o zdrowym żywieniu oraz pisaniem swojej kolejnej książki. Jest zapalonym fotografem oraz wielkim wielbicielem alternatywnej muzyki rockowej.


Pokaz kulinarny z degustacją - MALKA KAFKA – "Dlaczego Kafka nie jadł mięsa - Żydzi, Kabała i wegetarianizm"

"KUCHNIA KABLISTYCZNA "Tradycja żydowska jest w głębokim sensie ekologiczna i równocześnie mistyczna. Ludność zamieszkująca Środkowy i Bliski Wschód, była bardzo związana z ziemią. Każda roślina, którą znajdowało się na pustyni, każda oaza z daktylowymi palmami i każde zwierzę w stadzie były częścią życia i środkiem do przeżycia. Kiedy Bóg dawał obietnicę wejścia do Ziemi Obiecanej nie zachęcał Izraelitów tym, że będą mieli bogactwa, złoto i hurysy, ale że ziemia ta będzie mlekiem i miodem płynęła..Mistycyzm żydowski, czyli Kabała (nie mylić z ludową obrzędowością) mówi natomiast, że co na dole, to i na górze. Czyli, że każda rzecz w naszym fizycznym świecie znajduje odbicie w świecie duchowym i odwrotnie. Dlatego zgłębiając tajemnice fizycznego świata możemy poznać jak wygląda świat jeden, dwa i trzy poziomy wyżej i dowiedzieć się, że mamy na niego wpływ na każdym poziomie. Pobierając energię w postaci jedzenia faktycznie dokonujemy uwolnienia kwantów światła (lub wg Kabały Światła Nieskończoności) i tym samym wprowadzamy zmianę w łańcuchu powiązań w całym wszechświecie. Co dalej stanie się z tym światłem (Światłem) zależy od naszej decyzji. Wydalimy je drugim końcem, czy wykorzystamy w trochę lepszym celu? Zapraszamy na smaczną podróż po Kabale i ekologii. Wszystko zostanie podane w lekki, bardzo przystępny sposób pełen humoru.

MALKA KAFKA - wegetarianka, promotorka dobrego jedzenia zarówno pod względem smakowym, jak i etycznym oraz życia w szacunku do świata. Prowadzi w Warszawie koszerną restaurację TEL-AVIV oraz sieć lokali serwujących jedzenie wegetariańskie DELICAFE. Jest gospodynią programu w kanale Kuchnia+ „Koszer Macher” i wraz ze swoją mamą Esterą, autorką książki „Żydowskie przysmaki”. Pisała i udzielała wywiadów związanych z kuchnią koszerną i żydowskim życiem do takich czasopism jak Polityka, Wprost, Twój Styl, Kuchnia, InStyle.Prowadzi regularnie warsztaty kulinarne, których tematem są kuchnie Żydów z całego świata i rozwój osobisty. Zajmuje się też mistycyzmem żydowskim – kabałą i praktycznym wykorzystaniem jej w każdym aspekcie życia, również w gotowaniu.W prywatnym życiu jest mamą 18-letniego syna. Ze swoim mężem Izraelczykiem prowadzą koszerny żydowski dom, do którego często zapraszają przyjaciół na Szabat.


"Vege bunt! czyli wegetarianizm w subkulturach" – wykład Mikołaja Kołyszko

W społeczeństwie zachodnim odmowa w uczestnictwie konsumpcji mięsa musi być postawą buntowniczą sprzeciwiającą się choćby częściowo wobec zastanego ładu - szczególnie widoczną w trakcie współczesnych rytuałów społecznych jak święta wielkanocne i bożonarodzeniowe, wystawne uroczystości, letni grill czy biwakowe ognisko. Nic więc dziwnego, że wegetarianizm jest tak popularny w środowiskach kontentujących obecną rzeczywistość m.in. w subkulturze punków, hipisów, hardcore'owców, ale także całkiem popularny wśród niektórych odłamów hipsterów, skatów, skinheadów czy metali. Ostre brzmienie często łączy się z większą potrzebą sprawiedliwości międzygatunkowej i radykalnymi postawami proekologicznymi. Innymi słowy: Vege znaczy bunt.”W czasie wykładu przewidziany jest materiał filmowy. Mikołaj Kołyszko - pisarz, dziennikarz i pijarowiec. Autor książki "Wegetarianizm bez tajemnic", współpracował z czasopismami: "Vege", "Wegetariański Świat", "Zielone Wiadomości", oraz portalem wegetariańskim "kuchnia-kuchnia.pl". Autor popularnej szamanistycznej serii gamebookowej "Tajemne Oblicze Świata", red. nacz. pisma poruszającego temat interaktywnej sztuki "Masz Wybór" i związanego z nim "Wydawnictwa Wielokrotnego Wyboru".


„Jedz surowe, witarianizm” – wykład Marty Murawskiej

Witarianizm jest to rodzaj odżywiania się oparty na surowych, nie przetworzonych, ekologicznych produktach roślinnych. Zgodnie z jego zaleceniami potraw nie podgrzewa się w temperaturze wyższej niż 42 stopnie Celsjusza aby nie straciły wartości odżywczych.
W witarianizmie wykluczone są wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, natomiast używa się duże ilości produktów superfoods: korzeń maca, surowe kakao, olej kokosowy, jagody goji, acai, inkaskie, morwy tureckie, algi morskie, trawa pszeniczna. Dieta ta bazuje na zieleninach, warzywach i owocach oraz kiełkach, nasionach i orzechach.


Pokaz filmu „Making the connection”

Dokument ‘Making the connection’ prezentuje weganizm jako odpowiedź na wiele problemów o globalnym zasięgu, która jednocześnie sprzyja wybierającym ją ludziom i jest źródłem ich osobistej satysfakcji. Wegański styl życia widziany z różnych perspektyw: farmera, kucharza, dietetyczki, atletki, matki, pisarza, parlamentarzysty, posiada wspólny mianownik: dobre samopoczucie tych osób, oraz ich wrażliwość na cierpienie i potrzeby innych- bez względu na to, do jakiego należą gatunku. ‘Making the connection’ dostarcza podpartych faktami odpowiedzi na wiele anty-wegańskich argumentów, nie epatując przy tym scenami okrucieństwa wobec zwierząt, co sprawia, że film jest mniej szokujący, pozwala się skupić na warstwie informacyjno – edukacyjnej.Treść filmu w pigułce to końcowa wypowiedź pisarza i muzyka, Benjamina Zephaniah:„(…)Tak jak staramy się skończyć z rasizmem, seksizmem i ateizmem, możemy starać się zlikwidować gatunkowym. Wegańska dieta i wegański styl życia są najlepszą forma protestu przeciw eksploatacji zwierząt. Weganizm to codzienne działanie mające na celu zmniejszenie ilości cierpienia i śmierci innych zwierząt, poprzez redukcję popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego. Argumentów jest coraz więcej: współczucie, zdrowie, środowisko, skażenie wód, pomoc krajom rozwijającym się, rosnąca populacja, zrównoważony rozwój, lasy deszczowe. Ludzie pytają ‘Dlaczego jesteś Reganem/anką?’. Prawdopodobnie pytanie powinno brzmieć ‘Dlaczego Ty nie jesteś?’. Proszę, dostrzeż zależność! (…).”Benjamin Zephaniah


Pokaz filmu "Planeat"

Grupa wiodących międzynarodowych naukowców, lekarzy i profesorów spędziła swoje życie, próbując dowiedzieć się, jaki jest najlepszy sposób odżywiania. Walcząc z przekonaniami własnymi oraz instytucji, dla których pracowali, zaproponowali rozwiązanie, które może na zawsze odmienić nasze życie. Dzielą się swoimi odkryciami dotyczącymi tego jak nie tylko raka i chorób serca, ale również jak je skuteczniej leczyć. Przy zastosowaniu tych samych zasad można równocześnie znacznie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych oraz zapewnić więcej żywności dla ludzkości. Równolegle do tych badań naukowych rolnicy i szefowie kuchni z całego świata odkrywają nowe sposoby na produkcję i przygotowywanie jedzenia, które powinniśmy jeść.

lokalizacje:
Klub CDQ, Burakowska 12
Fort Sokolnickiego, Czarnieckiego 51


patroni medialni:
http://www.estilopress.com/
http://vege.com.pl/
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/
http://www.livelife.pl/
http://www.radiokampus.waw.pl/

specjalne podziękowania:
http://www.namasteindia.pl/
http://www.greenway.pl/
http://www.facebook.com/delicafepoland
http://www.viva.org.pl/
http://www.akademiaasan.pl/
http://jarmuz.com.pl/
http://rawesome.pl/
http://warsawfoodie.pl/
http://wegemaluch.pl/
http://wearefrompoland.blogspot.com/
http://www.uwolnijmuzyke.pl/


bilety

Bilety 22 Henschke Festival upoważniają do wstępu 17.11.2012 do Fortu Sokolnickiego oraz na Afterparty i koncerty zespołów w klubie CDQ przy ul.Burakowskiej 12.

Przedsprzedaż 20 pln/ w dniu imprezy 25 pln, dostępne w Empik oraz w dniu imprezy 17.11.2012 od 11:00 w klubie CDQ, w niedzielę 18.11.2012 bezpośrednio w Forcie Sokolnickiego.

organizatorzy

Piotr Henschke +48 606 870 314
Gabriela Mikołajczak +48 602 190 398
henschkefestival@gmail.com

Zapraszamy!

Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga z Prezesem - cz. I Haluksy (video)

Stopy mogą wiele powiedzieć o człowieku, jego zdrowiu, dolegliwościach i stylu życia. Jeśli są zaniedbane i zniekształcone, nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale też bolą. Jak uniknąć problemu haluksów i jak radzić sobie, kiedy już się pojawią? Poniżej prezentujemy krótki film z doskonałymi i pros...

Słodkie życie bez cukru - wywiad z Małgorzatą Sobczyk prowadzącą warsztaty kulinarne na Joga Festiwalu w Wierchomli

Słodycze budzą skojarzenie uczucia przyjemności dla większości z Nas - nie tylko dlatego, że są po prostu smaczne, ale również ze względów kulturowych. Któż z nas nie poprawił sobie humoru odrobiną czegoś słodkiego? Czym rozpieszczamy najbliższych? Co najczęściej dostajemy na prezent? Czy istnieje B...

Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli

Ruszyły zapisy na Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi, który odbędzie się od 23 do 26 sierpnia. Impreza ma charakter otwarty i jest skierowana do wszystkich, którzy chcą zdrowo żyć, zadbać o swój umysł i ciało. W malowniczym miejscu z przepięknym widokiem na góry spotkają się osoby z całej Polski ...

Barwna moc mandali

Kolorowe, o skomplikowanych wzorach. Przyciągają wzrok i czarują. Mandale, bo o nich mowa, mają moc terapeutyczną, co potwierdzają wschodni i zachodni specjaliści. Są prastarym symbolem, cenionym przede wszystkim w buddyzmie tantrycznym i hinduizmie. Wyrażają jedność ze światem. ...

Autentyczność czyli jak żyć w zgodzie ze sobą

"Autentyczność drogą do bogatego życia" to hasło zasłyszane przeze mnie ostatnio na jednym z wystąpień Anthonego Robbinsa. Od razu mnie zaintrygowało. Pomyślałam sobie, że na co dzień zakładamy przecież różne maski, niejednokrotnie godząc się na okoliczności, które tak naprawdę nie są spójne z naszą...

Metoda oddechowa Butejki - Tlenek azotu (NO)

Kolejnym gazem, o którym należy wspomnieć zajmując się oddechem i metodą Butejki jest tlenek azotu. Gaz ten stanowi skuteczną obronę przed zwężeniem naczyń krwionośnych i naturalnie obniża ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom sercowo – naczyniowym. Określany jako "cząsteczka życia" jest produ...

Małe codzienne przyjemności czyli życie w rytmie slow

Aby żyć szczęśliwe w rytmie slow nie wystarczy zwolnić tempo, uprościć plan zajęć i zminimalizować ilość rzeczy wokół siebie. Trzeba jeszcze mądrze zaplanować, co robić z odzyskanym czasem. ...

Szczęście i zdrowie w naszych rękach, czyli siła mudry

Słowo "mudra" – w sanskrycie pieczęć – brzmi tajemniczo, ale tak naprawdę mudry doskonale znamy. Składamy ręce w modlitewnym skupieniu albo w niemym zachwycie; zaciskamy pięści, gdy potrzeba nam siły lub krzyżujemy palce na szczęście. Te pierwotne, bliskie wszystkim ludziom gesty, są zn...

Odpoczynek jest takim samym obowiązkiem człowieka jak praca.

Zacznę słowami Elihana Feathera – "Gdyby ludzie kochali pracę, ciągle jeszcze oraliby ziemię zakrzywionym kijem i nosili ciężary na plecach." Ale to właśnie dążenie człowieka do równowagi pomiędzy tym co wymaga wysiłku a błogim spokojem sprawia, że cywilizacja posuwa się stale do przodu. ...

Wiosenna dieta według ajurwedy.

Wiosną wszystko się zaczyna, odnawia. Wszystko ożywa. Wiosna to aktywność, to wzrost, ekspansja, energia, kreatywność i ekspresja. To czas kiedy należy szczególnie zadbać o swoje ciało. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2018
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft