Termin: 23 wrze¶nia 2012 – rozpoczęcie cyklu Miejsce: Warszawa Prowadz±ca: Katarzyna Jaszczyk – Górska Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/ Gotowanie wg Pięciu Przemian to równoważenie energetyczne potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian s±: - łatwiej strawne - smaczniejsze - umożliwiaj± przyswojenie wszystkich składników pokarmowych, - a wszystkie narz±dy s± dobrze odżywione. Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha. Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zim± i jesieni± zdecydowanie należy unikać potraw ochładzaj±cych. Najkorzystniejsze dla organizmu s± potrawy gotowane spożywane na ciepło. Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom. Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw. W dzisiejszych czasach przywi±zujemy duż± wagę do jako¶ci produktów, natomiast wielu z nas zadowala się nisk± jako¶ci± jedzenia. Wiele z powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i obci±ża nasz układ pokarmowy. Celem warsztatu jest wskazanie jak ¶wiadomie wybierać pożywienie, które służy naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Co innego służy nam zim± a co innego latem, inaczej powinna odżywiać się osoba, która ci±gle marznie, a inaczej kto¶, kto nawet zim± nie ma potrzeby szczególnie ciepło się ubierać. Odpowiednia dieta w czasie infekcji pomaga wspierać organizm w walce z chorob±. U¶wiadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest strat± czasu, jest wyrazem dbało¶ci o siebie i swoich bliskich. Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać. Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czym¶ egzotycznym, wręcz przeciwnie. Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja to istota gotowania wg 5 Przemian. Warsztat wprowadzaj±cy po¶więcimy na omówienie następuj±cych zagadnień: 1. Zdrowie i choroba wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Czynniki chorobotwórcze. Rola odżywiania w utrzymaniu zdrowia. 2. Podstawy filozoficzne Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Teoria Yin i Yang oraz jej interpretacja w dietetyce. Klasyfikacja produktów i sposobów przygotowywania potraw. 3. Podstawowe zasady odżywiania wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. - dobowy zegar narz±dów i wynikaj±cy z niego rytm posiłków oraz styl życia - dieta zgodna z porami roku - dobre trawienie jako podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu - termika produktów 4. Zasady gotowania wg Pięciu Przemian. Kolejne spotkania będ± po¶więcone gotowaniu, działaniu smaków, termice i działaniu potraw ( nawilżaj±ce, osuszaj±ce, wzmacniaj±ce itp.) Podczas każdego spotkania będziemy gotować ! Terminy poszczególnych spotkań: 23 wrze¶nia, niedziela, godz. 12.00 – 16.00 – warsztat wprowadzaj±cy 26 wrze¶nia, ¶roda 18.30 – 21.00 10, 24 paĽdziernika, godz. 18.30 – 21.00 7, 21 listopada, godz. 18.30 – 21.00 5 grudnia, godz. 18.30 – 21.00 Na zajęcia przyjmiemy tylko 12 osób. Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/ Organizator: Alcha - O¶rodek Rozwoju Osobistego ul. Freta 14 lok.2 00-227 Warszawa www.alcha.pl tel: 608 028 124 e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl |