Termin: 26 sierpnia 2012 Miejsce: Warszawa Prowadz±ca: Malka Kafka Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/?page_id=476 Warsztat z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z opowie¶ciami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne biesiadowanie przy koszernym winie. Kuchnia jest czę¶ci± kultury każdego narodu. Smakuj±c potraw i słuchaj±c opowie¶ci o jedzeniu możemy nauczyć się o ¶wiecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole znacznie więcej niż czytaj±c tomy ksi±żek. Nie chodzi tu o wiedzę naukow±, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czego¶, co w słowach jest nieuchwytne. Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenosz± nas do ¶wiata, który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy pu¶cić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przenios± nas na bazary starożytnego wschodu aby rozpocz±ć kulinarn± podróż od Ziemi Obiecanej przez Babilon, antyczn± Grecję i Rzym, arabsk± Alhambrę, ¶redniowieczne Niemcy, Polskę by zanie¶ć nas w każdy zak±tek ¶wiata, gdzie rozproszona żydowska społeczno¶ć zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu. Najbardziej wyraĽnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w ¶redniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoj± tradycję rozwijali w ¶redniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania). Na kuchnię aszkenazyjsk± składaj± się dania charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nut± melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płyn±cym, za słońcem i rado¶ci±. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone s± rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane s± wła¶nie aszkenazyjskie dania. Zamiarem niniejszych warsztatów jest zaprezentowanie Państwu starannie wyselekcjonowanych prawdziwych żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć sk±d się wzięły prowadz±ca – Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco tajemniczy i egzotyczny ¶wiat żydowskiej tradycji, kabały i religii. Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/ Organizator: Alcha - O¶rodek Rozwoju Osobistego ul. Freta 14 lok.2 00-227 Warszawa www.alcha.pl tel: 608 028 124 e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl |
Depresja. Jedzenie, które leczy. Karolina i Maciej Szaciłło cena: 49.90 PLNwięcej |
Sztuka życia. Medytacja Vipassana cena: 35.00 PLNwięcej |
Poduszka do medytacji ZAFU KOMFORT cena: 59.00 PLNwięcej |
YAMUNA KORKOWA MATA DO JOGI SŁOŃ 183 x 61 x 4 mm cena: 275.00 PLNwięcej |
Klocek / kostka do jogi 100% bambusowy cena: 69.00 PLNwięcej |