Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia Żydów sefardyjskich

  • 27 maja 2012
Termin: 27 maja 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadz±ca: Malka Kafka
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444


Zapraszamy na wspólne gotowanie z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z
opowie¶ciami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne
biesiadowanie przy koszernym winie.

Kuchnia jest czę¶ci±
kultury każdego narodu. Smakuj±c potraw i słuchaj±c opowie¶ci o jedzeniu
możemy nauczyć się o ¶wiecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy
stole znacznie więcej niż czytaj±c tomy ksi±żek. Nie chodzi tu o wiedzę
naukow±, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń,
czego¶, co w słowach jest nieuchwytne.

Szczególnie aktualne jest to w
przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenosz± nas do ¶wiata,
który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy pu¶cić wodze fantazji, a aromaty
cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przenios± nas na bazary
starożytnego wschodu aby rozpocz±ć kulinarn± podróż od Ziemi Obiecanej
przez Babilon, antyczn± Grecję i Rzym, arabsk± Alhambrę, ¶redniowieczne
Niemcy, Polskę by zanie¶ć nas w każdy zak±tek ¶wiata, gdzie rozproszona
żydowska społeczno¶ć zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.


Najbardziej wyraĽnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na
smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich –
północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w ¶redniowiecznych
Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię Żydów sefardyjskich,
południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoj± tradycję
rozwijali w ¶redniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard –
Hiszpania).

Na kuchnię aszkenazyjsk± składaj± się dania
charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa,
kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nut±
melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płyn±cym, za słońcem i
rado¶ci±. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone s± rodzynkami, a marchwiowy
cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane s±
wła¶nie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów
jest zaprezentowanie Państwu starannie wyselekcjonowanych prawdziwych
żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć sk±d się wzięły prowadz±ca –
Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco w tajemniczy i egzotyczny ¶wiat
żydowskiej tradycji, kabały i religii.

Malka prowadzi w
Warszawie dwa koszerne lokale oferuj±ce kuchnię izraelsk±: Tel-Aviv
Cafe i restaurację Yaffo. Ponadto jest gospodyni± programu „Koszer
macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety
koszernej. Wraz ze swoj± mam± Ester± jest też autork± ksi±żki
„Przysmaki żydowskie”. Na co dzień ze swoim mężem Izraelczykiem prowadz±
koszerny żydowski dom, do którego często zapraszaj± przyjaciół na
Szabat – żydowskie ¶więto, które obchodzi się co tydzień.

Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni Żydów sefardyjskich.


Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444

Organizator: Alcha - O¶rodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl

tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl



Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga w walce z traum±, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpi± z tego powodu prowadz± m.in. Amerykanie. Maj± w tej materii pokaĽne do¶wiadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft