Kuchnia Żydów sefardyjskich
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia Żydów sefardyjskich

  • 27 maja 2012
Termin: 27 maja 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Malka Kafka
Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/?page_id=1444


Zapraszamy na wspólne gotowanie z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z
opowieściami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne
biesiadowanie przy koszernym winie.

Kuchnia jest częścią
kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchając opowieści o jedzeniu
możemy nauczyć się o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy
stole znacznie więcej niż czytając tomy książek. Nie chodzi tu o wiedzę
naukową, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń,
czegoś, co w słowach jest nieuchwytne.

Szczególnie aktualne jest to w
przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenoszą nas do świata,
który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy puścić wodze fantazji, a aromaty
cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przeniosą nas na bazary
starożytnego wschodu aby rozpocząć kulinarną podróż od Ziemi Obiecanej
przez Babilon, antyczną Grecję i Rzym, arabską Alhambrę, średniowieczne
Niemcy, Polskę by zanieść nas w każdy zakątek świata, gdzie rozproszona
żydowska społeczność zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.


Najbardziej wyraźnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na
smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich –
północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w średniowiecznych
Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię Żydów sefardyjskich,
południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoją tradycję
rozwijali w średniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard –
Hiszpania).

Na kuchnię aszkenazyjską składają się dania
charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa,
kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nutą
melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płynącym, za słońcem i
radością. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone są rodzynkami, a marchwiowy
cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane są
właśnie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów
jest zaprezentowanie Państwu starannie wyselekcjonowanych prawdziwych
żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć skąd się wzięły prowadząca –
Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco w tajemniczy i egzotyczny świat
żydowskiej tradycji, kabały i religii.

Malka prowadzi w
Warszawie dwa koszerne lokale oferujące kuchnię izraelską: Tel-Aviv
Cafe i restaurację Yaffo. Ponadto jest gospodynią programu „Koszer
macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety
koszernej. Wraz ze swoją mamą Esterą jest też autorką książki
„Przysmaki żydowskie”. Na co dzień ze swoim mężem Izraelczykiem prowadzą
koszerny żydowski dom, do którego często zapraszają przyjaciół na
Szabat – żydowskie święto, które obchodzi się co tydzień.

Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni Żydów sefardyjskich.


Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/?page_id=1444

Organizator: Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl

tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl



Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2020 ON - LINE.

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020 ON - LINE 13-15 listopada. Gość specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim doświadczeniem, posiada stopień Senior I Jaki Nett poprowadzi zajęci jogi Iyengara oraz unikalny warsztat wg autorskiej meto...

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu.

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowującym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 4 listopada! ...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja książki

"Wiosną, pełną wartości odżywczych i właściwości leczniczych pokrzywę dajemy świniom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemią" - to zdanie, które pojawia się już na samym początku książki bardzo zapada w pamięć i uświadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

Medytacja Vipassana S.N. GOENKA: PRAKTYCZNE NAUKI BUDDY – cz.1

Poniższy tekst jest skróconym fragmentem wykładu, wygłoszonego przez S.N. Goenkę w 1991 r. w Birmie (po 20 latach oczekiwania na prawo wjazdu do tegoż kraju), w którym miał możliwość przedstawienia Dhammy jako nauki uniwersalnej, dostępnej dla każdego, wolnej od aspektu religijnego, przynoszącą szcz...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2020
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft