Termin: 3 czerwca 2012 Miejsce: Warszawa Prowadz±cy: Sujan Pandey Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/?page_id=1779 Warsztat będzie tłumaczony na język polski. Warsztat z tradycyjnej kuchni nepalskiej, z informacjami o produktach i składnikach, kulturze, tradycjach kuchennych oraz wspólne biesiadowanie przy himalajskich przysmakach oraz nepalskiej muzyce i zdjęciach nie tylko o¶miotysięczników. Oprócz tego Sujan opowie Państwu o specyfice kuchni w wysokich partiach Himalajów (m.in.: o tym, co jedz± trekkerzy). Ponadto: nauka rozpoznawania dobrego ryżu, jedzenia rękoma i informacje o miejscach z dostępn± ofert± przypraw i potraw nepalskich. Kuchnia nepalska jest nierozerwalnie zwi±zana z kultur± tego kraju, zróżnicowana w zależno¶ci od regionu, pochodzenia etnicznego (przynależno¶ci do kasty) czy strefy klimatycznej. Nepal bowiem to nie tylko Himalaje i góry, ale także nizinne egzotyczne tereny Teraju. W kuchni nepalskiej pojawiaj± się wpływy indyjskie i tybetańskie. Bez względu na warunki kulturowe czy geograficzne kuchnia nepalska jest do¶ć prosta i opiera się na ¶wieżych poddanych termicznej obróbce (gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu) składnikach. Przeważaj± w niej potrawy wegetariańskie, choć w zależno¶ci od regionu czy obchodzonego wła¶nie ¶więta jada się także mięso (głównie drób i baraninę). W Nepalu nie jada się w ogóle wołowiny (z powodów religijnych i kulturowych). Narodow± potraw± jest w Nepalu DAL BHAT. Jest to gotowany ryż (bhat) z zup± z soczewicy (lub innych warzyw str±czkowych, dal) oraz mieszank± duszonych warzyw (curry) , niekiedy również z dodatkiem pikantnych warzyw marynowanych (picles). W tradycyjnej rodzinie nepalskiej dal bhat spożywany jest dwa razy dziennie: pierwszy raz około 10:30-11:00 i drugi zaraz po zachodzie słońca. Typowa dla Nepalu jest także słodka, mleczna herbata tzw.: masala (lub Nepali) tea. Nepalczycy nie s± łakomczuchami, jedzenie traktuj± jako paliwo dla organizmu. Nie ma tam ludzi otyłych. Między posiłkami jada się lekkie przek±ski np. owoce, płaski chleb (typu pita). Jednym słowem kuchnia nepalska jest bardzo zdrowa! Na wsiach nepalskich wci±ż je się praw± ręk±, choć w miejskich restauracjach go¶cie posługuj± się sztućcami. W Nepalu uważa się, iż metalowe łyżki psuj± smak żywno¶ci i powoduj±, że człowiek traci na wadze. Żywno¶ć może być serwowana w thaali, swoistej tacy podzielonej na kilka mniejszych wnęk rozdzielaj±cych poszczególne elementy posiłku. Termin: 3 czerwca 2012 godzina: 11.00 – 15.00 Przyjmiemy tylko 12 osób !!!! Szczegółowe informacje: https://www.alcha.pl/ Organizator: Alcha - O¶rodek Rozwoju Osobistego ul. Freta 14 lok.2 00-227 Warszawa www.alcha.pl tel: 608 028 124 e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl |