Kuchnia japońska - sushi
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia japońska - sushi

Kuchnia japońska – sushi

Termin: 4 marca 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadzący: Dariusz Richter

Zrozumienie kuchni innych krajów nie sprowadza się jedynie do znajomości receptur i sposobów przygotowania dań. Przede wszystkim trzeba poznać i zrozumieć odrębność kulturową.

Spożywanie posiłku w kulturze japońskiej jest formą rytuału, potrawy zaś mają nie tylko dostarczać niezbędnych wartości odżywczych, lecz także doznań natury estetycznej. Dlatego właśnie sushi – najbardziej znany japoński przysmak – to jednocześnie smaczne danie i miniaturowe arcydzieło sztuki kulinarnej.

Kucharz przyrządzający sushi jest niczym artysta, tworzący harmonijną kompozycję z różnorodnych składników, w oparciu o niezmienne zasady estetyki. Piękno na talerzu uzyskać można poprzez skromność i prostotę – zastosowanie składników jak najmniej przetworzonych, asymetrię i nieparzystość symbolizującą rozwój w przeciwieństwie do symetrii, układu skończonego i martwego.

Jedzenie pałeczkami ma także bardzo istotne znaczenie. Jako instrument niezwykle subtelny pozwalają bowiem wybrać mały kęs i niezmieniony przenieść do ust, podczas gdy użycie sztućców oznacza brutalną ingerencję w potrawę, a przy tym brak szacunku dla kucharza i jego dzieła.

Kurs sushi to doskonała okazja, aby nauczyć się samodzielnego przyrządzania sushi, a także zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury kulinarnej Japonii. Zapraszamy szczególnie tych z Państwa, którzy cenią sobie bogactwo smaku, oryginalny sposób podania, a przy tym pragną zdrowo się odżywiać i dbają o linię.

Kurs obejmuje zarówno część teoretyczną – rys historyczny, prezentację niezbędnych składników, zasady kompozycji, jak i sesję warsztatową, podczas której uczestnicy pod kierunkiem specjalisty nauczą się samodzielnie przygotować podstawowe rodzaje sushi:
 Futomaki
 Uramaki
 Hosomaki
 Nigiri

Prowadzący:

""Dariusz Richter

– z wykształcenia inżynier chemii, absolwent Politechniki Warszawskiej, technolog produkcji żywności z wieloletnim doświadczeniem. Od 10 lat dyrektor ds. rozwoju w firmie Kuchnie Świata S.A.

Zajmuje się poszukiwaniem nowych produktów żywnościowych, ich importem i dystrybucją na polskim rynku. Interesuje się produktami tradycyjnymi dla określonych rejonów świata. W branży gastronomicznej cieszy się opinią prawdziwego znawcy i pasjonata kuchni, szczególnie japońskiej. W swojej pracy z powodzeniem łączy dwie pasje – jako chemik stara się zrozumieć dlaczego potrawy przyrządzane są w określony sposób, jakie są ich ścisłe receptury, jaki wpływ na ich skład i smak mają procesy fizyczne i chemiczne zachodzące podczas przygotowania.

Za klucz do sukcesów kulinarnych uważa zrozumienie specyfiki kultury danego kraju, którą stara się przybliżyć uczestnikom warsztatów.

Termin:

4 marca  2012, godzina 11.00 – 14.00

Koszt:

180 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą  zaliczki wysokości 90 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Sushi.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12  - 16  osób !!!!

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
00 – 227 Warszawa, starówka, ul. Freta 14 lok 2


Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START WRZESIEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na VI Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Kurs Instruktorski Aerial Jogi 25-27 czerwca 2021

KURS INSTRUKTORSKI AERIAL JOGI 25-27.06.2021 Prowadzenie: Anna Ryczek - dyplomowany nauczyciel jogi, aerial jogi, instruktor metody oddechowej Butejki, magister psychologii Miejsce - Joga Żoliborz, ul. Rydygiera 19, Warszawa Termin - 25-27.06.2021 3 dni - 24 godziny nauki Teoria i praktyka na h...

Zakwasownia. Wywiad z Magdaleną i Mikołajem Bator

Zakwasownia to rodzinna manufaktura, produkującą organiczne i ekologiczne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej. "Włożyliśmy w naszą manufakturę całe serce. Pracujemy wytrwale, z przyjemnością i entuzjazmem, aby dobrymi, zdrowymi produktami móc podzielić się z innymi" ...

Książką Greenprint - Zielony Ślad, autorstwa Marco Borgesa

24 marca 2021 miała swoją premierę najnowsza książka wydawnictwa Znak - Greenprint (Zielony Ślad) autorstwa Marco Borgesa. Podtytuł brzmi " Jak dzięki zielonej diecie uzdrowić siebie i świat". ...

Aerial Joga - Nowy trend. Rozmowa z Anną Ryczek, prowadzącą Kurs Instruktorski Aerial Jogi

Aerial joga to nowa technika, coraz popularniejsza i dostępna w wielu szkołach jogi w Polsce. Łączy w sobie elementy jogi, stretchingu i pilatesu. Zawiera także elementy tańca w powietrzu. Ćwiczy się nad ziemią, w podwieszonych elastycznych szarfach. Praktykując Aerial jogę możemy pracować z własnym...

Księga kwiatów jadalnych - doskonała lektura i inspiracja na nadchodzącą wiosnę!

Można powiedzieć krótko, parafrazując znane przysłowie: Właściwa książka na właściwym miejscu! Właśnie ukazała się, nakładem Zielonego Wydawnictwa "Księga kwiatów jadalnych" autorstwa Mireille Gayet....

Kurs Nauczycielski Jogi ON-LINE - Przygotowanie do egzaminu 4.05 - 8.06. 2021

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie jogi ON-LINE przygotowującym do egzaminu kompetencyjnego na Kurs Nauczycielski Jogi Integralnej. Start 4 maja. ...

Lockdown- pomoc prawna dla nauczycieli jogi i szkół jogi

Dynamicznie zmieniające się przepisy i regulacje. Skomplikowane zasady i mnóstwo sprzecznych informacji. Trudno jest prowadzić zajęcia i wyjazdy z jogą w takich okolicznościach. Co wolno a co nie ? Co zrobić w razie kontroli ? Portal joga-joga.pl wraz Kancelarią Dr. Tomasza Strugalskiego przygotowa...

Książka Joga piękna, Marta Kucińska

Marta Kucińska jest certyfikowanym nauczycielem jogi twarzy wg. japońskiej metody Face Yoga Method, joginką, biologiem, projektantką mody oraz konsultantką ajurwedy III stopnia. W swojej książce opisuje i wyjaśnia jak w naturalny sposób dbać o siebie bez ingerencji medycyny estetycznej. ...

KIEŁKI. Naturalny Energetyk.- recenzja książki

"Wiosną, pełną wartości odżywczych i właściwości leczniczych pokrzywę dajemy świniom i kaczkom, a sami sięgamy po ogórek ze szklarni naszpikowany chemią" - to zdanie, które pojawia się już na samym początku książki bardzo zapada w pamięć i uświadamia, że łatwo zapominamy o naturalnych bogactwach na...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Kwietnia 2021
Następne
PWŚCPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft