Kuchnia japońska - sushi
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia japońska - sushi

Kuchnia japońska – sushi

Termin: 4 marca 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadzący: Dariusz Richter

Zrozumienie kuchni innych krajów nie sprowadza się jedynie do znajomości receptur i sposobów przygotowania dań. Przede wszystkim trzeba poznać i zrozumieć odrębność kulturową.

Spożywanie posiłku w kulturze japońskiej jest formą rytuału, potrawy zaś mają nie tylko dostarczać niezbędnych wartości odżywczych, lecz także doznań natury estetycznej. Dlatego właśnie sushi – najbardziej znany japoński przysmak – to jednocześnie smaczne danie i miniaturowe arcydzieło sztuki kulinarnej.

Kucharz przyrządzający sushi jest niczym artysta, tworzący harmonijną kompozycję z różnorodnych składników, w oparciu o niezmienne zasady estetyki. Piękno na talerzu uzyskać można poprzez skromność i prostotę – zastosowanie składników jak najmniej przetworzonych, asymetrię i nieparzystość symbolizującą rozwój w przeciwieństwie do symetrii, układu skończonego i martwego.

Jedzenie pałeczkami ma także bardzo istotne znaczenie. Jako instrument niezwykle subtelny pozwalają bowiem wybrać mały kęs i niezmieniony przenieść do ust, podczas gdy użycie sztućców oznacza brutalną ingerencję w potrawę, a przy tym brak szacunku dla kucharza i jego dzieła.

Kurs sushi to doskonała okazja, aby nauczyć się samodzielnego przyrządzania sushi, a także zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury kulinarnej Japonii. Zapraszamy szczególnie tych z Państwa, którzy cenią sobie bogactwo smaku, oryginalny sposób podania, a przy tym pragną zdrowo się odżywiać i dbają o linię.

Kurs obejmuje zarówno część teoretyczną – rys historyczny, prezentację niezbędnych składników, zasady kompozycji, jak i sesję warsztatową, podczas której uczestnicy pod kierunkiem specjalisty nauczą się samodzielnie przygotować podstawowe rodzaje sushi:
 Futomaki
 Uramaki
 Hosomaki
 Nigiri

Prowadzący:

""Dariusz Richter

– z wykształcenia inżynier chemii, absolwent Politechniki Warszawskiej, technolog produkcji żywności z wieloletnim doświadczeniem. Od 10 lat dyrektor ds. rozwoju w firmie Kuchnie Świata S.A.

Zajmuje się poszukiwaniem nowych produktów żywnościowych, ich importem i dystrybucją na polskim rynku. Interesuje się produktami tradycyjnymi dla określonych rejonów świata. W branży gastronomicznej cieszy się opinią prawdziwego znawcy i pasjonata kuchni, szczególnie japońskiej. W swojej pracy z powodzeniem łączy dwie pasje – jako chemik stara się zrozumieć dlaczego potrawy przyrządzane są w określony sposób, jakie są ich ścisłe receptury, jaki wpływ na ich skład i smak mają procesy fizyczne i chemiczne zachodzące podczas przygotowania.

Za klucz do sukcesów kulinarnych uważa zrozumienie specyfiki kultury danego kraju, którą stara się przybliżyć uczestnikom warsztatów.

Termin:

4 marca  2012, godzina 11.00 – 14.00

Koszt:

180 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą  zaliczki wysokości 90 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Sushi.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12  - 16  osób !!!!

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
00 – 227 Warszawa, starówka, ul. Freta 14 lok 2


Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. II Edycja Start Styczeń 2020.

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Ceny Specjalne do 30 listopada

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Gość specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim doświadczeniem, posiada stopień Senior I. Do udziału w Konwencie zapraszamy zarówno osoby początkujące, jak i zaawansowane - do wyboru przygotowaliśmy...

Mudita Pure. Michał Kiciński opowiada

Nowa polska idea - telefon bez internetu gier i aplikacji. " Każdego dnia jesteśmy przeładowani informacjami i coraz trudniej jest nam znaleźć wewnętrzny spokój. Jako zespół Mudity wierzymy, że wspaniałe rzeczy dzieją się, gdy jesteśmy w pełni obecni. Ponieważ duże firmy technologiczne dążą do pozys...

Jak wpływać na bieg swojego życia

Miłość jest siłą napędową życia. Sprawia, że jesteśmy szczęśliwi, że odnajdujemy jego sens. Z jej pomocą można dokonywać dosłownie cudów, ale z jakiegoś powodu o niej zapominamy. AlchemiaŻycia.com powstała by przypomnieć, jak miłością dokonywać tych cudów. Stworzyliśmy przestrzeń dla osób gotowych d...

Kiedy praktyka jogi wychodzi poza matę

Zazwyczaj praktykę jogi zaczynamy od asan. Okazuje się wtedy, że praktyka mniej lub bardziej skomplikowanych pozycji, sprawia, że ciało czuje się stabilnie, pewnie i dobrze. Pozbywamy się dolegliwości bólowych, ograniczeń spiętych mięśni, czy dysfunkcji stawów i możemy naszego ciała używać w bardzie...

Co mi daje dieta wegetariańska?

Dieta wegetariańska ma swoich zagorzałych zwolenników i oponentów. Część z nas wciąż pozostaje przy diecie mięsnej głównie z przyzwyczajenia, tradycji oraz braku wiedzy. Twierdzenia typu "Ludzie od zawsze jedli mięso" do mnie nie przemawiają. ...

Medytacja. Od relaksu do oświecenia

Medytacja mówiąc najprościej to stan wyciszenia umysłu. Można medytować na zajęciach jogi, a nawet spacerując w parku. Wystarczy wyciszyć myśli – podstawowy przejaw aktywności umysłu. ...

Piękno w jodze zaklęte

W świecie człowieka Zachodu wygląd jest niezwykle ważny. Nie chodzi o próżność. To komunikat, który niesie wiele informacji – o zdrowiu, samopoczuciu, pozycji społecznej, itp. Pędzący z jednej imprezy na drugą celebryci uciekają się do pomocy inwazyjnej medycyny estetycznej. Jogini i miłośnicy...

Jogini nie tyją. Asany i pranajama na zdrowie

Coraz więcej ludzi walczy z otyłością. Media są pełne cudownych recept na pozbycie się niechcianego tłuszczu. Trwa walka o zdrowie. Względy estetyczne oczywiście się liczą, ale najważniejsze jest to, by uniknąć chorób, które otyłość ze sobą niesie, np. cukrzycy i nadciśnienia. Badania, prowadzone w...

Książka Antybiotyki z apteki Pana Boga Zbigniew T. Nowak

Wielki lekarz minionych epok Paracelsus, zwany twórcą medycyny nowożytnej, głosił kiedyś teorię, że skoro choroba wywodzi się z przyrody, to i w przyrodzie należy poszukiwać na nią remedium. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2019
Następne
PWŚCPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft