Termin: 4 marca 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadzący: Dariusz Richter
Zrozumienie kuchni innych krajów nie sprowadza się jedynie do znajomości receptur i sposobów przygotowania dań. Przede wszystkim trzeba poznać i zrozumieć odrębność kulturową.
Spożywanie posiłku w kulturze japońskiej jest formą rytuału, potrawy zaś mają nie tylko dostarczać niezbędnych wartości odżywczych, lecz także doznań natury estetycznej. Dlatego właśnie sushi – najbardziej znany japoński przysmak – to jednocześnie smaczne danie i miniaturowe arcydzieło sztuki kulinarnej.
Kucharz przyrządzający sushi jest niczym artysta, tworzący harmonijną kompozycję z różnorodnych składników, w oparciu o niezmienne zasady estetyki. Piękno na talerzu uzyskać można poprzez skromność i prostotę – zastosowanie składników jak najmniej przetworzonych, asymetrię i nieparzystość symbolizującą rozwój w przeciwieństwie do symetrii, układu skończonego i martwego.
Jedzenie pałeczkami ma także bardzo istotne znaczenie. Jako instrument niezwykle subtelny pozwalają bowiem wybrać mały kęs i niezmieniony przenieść do ust, podczas gdy użycie sztućców oznacza brutalną ingerencję w potrawę, a przy tym brak szacunku dla kucharza i jego dzieła.
Kurs sushi to doskonała okazja, aby nauczyć się samodzielnego przyrządzania sushi, a także zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury kulinarnej Japonii. Zapraszamy szczególnie tych z Państwa, którzy cenią sobie bogactwo smaku, oryginalny sposób podania, a przy tym pragną zdrowo się odżywiać i dbają o linię.
Kurs obejmuje zarówno część teoretyczną – rys historyczny, prezentację niezbędnych składników, zasady kompozycji, jak i sesję warsztatową, podczas której uczestnicy pod kierunkiem specjalisty nauczą się samodzielnie przygotować podstawowe rodzaje sushi:
Futomaki
Uramaki
Hosomaki
Nigiri
– z wykształcenia inżynier chemii, absolwent Politechniki Warszawskiej, technolog produkcji żywności z wieloletnim doświadczeniem. Od 10 lat dyrektor ds. rozwoju w firmie Kuchnie Świata S.A.
Zajmuje się poszukiwaniem nowych produktów żywnościowych, ich importem i dystrybucją na polskim rynku. Interesuje się produktami tradycyjnymi dla określonych rejonów świata. W branży gastronomicznej cieszy się opinią prawdziwego znawcy i pasjonata kuchni, szczególnie japońskiej. W swojej pracy z powodzeniem łączy dwie pasje – jako chemik stara się zrozumieć dlaczego potrawy przyrządzane są w określony sposób, jakie są ich ścisłe receptury, jaki wpływ na ich skład i smak mają procesy fizyczne i chemiczne zachodzące podczas przygotowania.
Za klucz do sukcesów kulinarnych uważa zrozumienie specyfiki kultury danego kraju, którą stara się przybliżyć uczestnikom warsztatów.
4 marca 2012, godzina 11.00 – 14.00
180 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki wysokości 90 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Sushi.
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058
W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.
Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.
Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.
Przyjmiemy tylko 12 - 16 osób !!!!
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
00 – 227 Warszawa, starówka, ul. Freta 14 lok 2