Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia japońska - sushi

Kuchnia japońska – sushi

Termin: 4 marca 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadzący: Dariusz Richter

Zrozumienie kuchni innych krajów nie sprowadza się jedynie do znajomości receptur i sposobów przygotowania dań. Przede wszystkim trzeba poznać i zrozumieć odrębność kulturową.

Spożywanie posiłku w kulturze japońskiej jest formą rytuału, potrawy zaś mają nie tylko dostarczać niezbędnych wartości odżywczych, lecz także doznań natury estetycznej. Dlatego właśnie sushi – najbardziej znany japoński przysmak – to jednocześnie smaczne danie i miniaturowe arcydzieło sztuki kulinarnej.

Kucharz przyrządzający sushi jest niczym artysta, tworzący harmonijną kompozycję z różnorodnych składników, w oparciu o niezmienne zasady estetyki. Piękno na talerzu uzyskać można poprzez skromność i prostotę – zastosowanie składników jak najmniej przetworzonych, asymetrię i nieparzystość symbolizującą rozwój w przeciwieństwie do symetrii, układu skończonego i martwego.

Jedzenie pałeczkami ma także bardzo istotne znaczenie. Jako instrument niezwykle subtelny pozwalają bowiem wybrać mały kęs i niezmieniony przenieść do ust, podczas gdy użycie sztućców oznacza brutalną ingerencję w potrawę, a przy tym brak szacunku dla kucharza i jego dzieła.

Kurs sushi to doskonała okazja, aby nauczyć się samodzielnego przyrządzania sushi, a także zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury kulinarnej Japonii. Zapraszamy szczególnie tych z Państwa, którzy cenią sobie bogactwo smaku, oryginalny sposób podania, a przy tym pragną zdrowo się odżywiać i dbają o linię.

Kurs obejmuje zarówno część teoretyczną – rys historyczny, prezentację niezbędnych składników, zasady kompozycji, jak i sesję warsztatową, podczas której uczestnicy pod kierunkiem specjalisty nauczą się samodzielnie przygotować podstawowe rodzaje sushi:
 Futomaki
 Uramaki
 Hosomaki
 Nigiri

Prowadzący:

""Dariusz Richter

– z wykształcenia inżynier chemii, absolwent Politechniki Warszawskiej, technolog produkcji żywności z wieloletnim doświadczeniem. Od 10 lat dyrektor ds. rozwoju w firmie Kuchnie Świata S.A.

Zajmuje się poszukiwaniem nowych produktów żywnościowych, ich importem i dystrybucją na polskim rynku. Interesuje się produktami tradycyjnymi dla określonych rejonów świata. W branży gastronomicznej cieszy się opinią prawdziwego znawcy i pasjonata kuchni, szczególnie japońskiej. W swojej pracy z powodzeniem łączy dwie pasje – jako chemik stara się zrozumieć dlaczego potrawy przyrządzane są w określony sposób, jakie są ich ścisłe receptury, jaki wpływ na ich skład i smak mają procesy fizyczne i chemiczne zachodzące podczas przygotowania.

Za klucz do sukcesów kulinarnych uważa zrozumienie specyfiki kultury danego kraju, którą stara się przybliżyć uczestnikom warsztatów.

Termin:

4 marca  2012, godzina 11.00 – 14.00

Koszt:

180 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą  zaliczki wysokości 90 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Sushi.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12  - 16  osób !!!!

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
00 – 227 Warszawa, starówka, ul. Freta 14 lok 2


Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

Medytacja Vipassana S.N. GOENKA: PRAKTYCZNE NAUKI BUDDY – cz.1

Poniższy tekst jest skróconym fragmentem wykładu, wygłoszonego przez S.N. Goenkę w 1991 r. w Birmie (po 20 latach oczekiwania na prawo wjazdu do tegoż kraju), w którym miał możliwość przedstawienia Dhammy jako nauki uniwersalnej, dostępnej dla każdego, wolnej od aspektu religijnego, przynoszącą szcz...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2020
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft