Kuchnia śródziemnomorska - kuchnia włoska
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia śródziemnomorska - kuchnia włoska

Kuchnia śródziemnomorska – kuchnia włoska

Termin: 19 listopada 2011
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea

Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat.

Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o ,,Śródziemnomorskiej kuchni”. Pozornie, jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowa potrawa fasolowa), włoską pizzą, a hiszpańską paella.

Nie wspominając już o niezliczonej liczbie dań, specyficznych dla poszczególnych regionów, wsi, rodzin, a nawet dla konkretnej babci. Istnieją jednak dwa bardzo wyraźne podobieństwa dla wszystkich tych potraw: silny nacisk kładzie się na najlepsze i najświeższe składniki, i na głęboką miłość do morza, która jest niejako źródłem życia i inspiracji dla każdego mieszkańca tego regionu.

Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników. Słoneczny klimat tej kuchni zaczaruje każdego smakosza oraz zainspiruje do spotkań przy wspólnym stole z rodziną lub przyjaciółmi.

Kuchni włoskiej nikomu przedstawiać nie trzeba. Wszyscy ją znamy i lubimy. Pizza, pasta, rissotto, spaghetti, lasagne, tiramisu to nieobce nam nazwy. W kuchni tej używa się przede wszystkim makaronów w najróżniejszych postaciach – spaghetti, tagiatelle, papardelle, penne; pomidory, aromatyczne zioła takie jak oregano czy tymianek, parmezan, oliwę z oliwek. Tradycyjne włoskie danie składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Podążymy za tą tradycją na naszym spotkaniu i sporządzimy bruschettę, risotto oraz tiramisu.

Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!

Przyjmiemy tylko 12 osób.

Osoba prowadząca:
""

Roberto Galea

Roberto pochodzi z Malty. Z wykształcenia jestem dziennikarzem. Mieszka z rodziną w Warszawie. Kuchnia jest jego pasją. Pierwsze jego kulinarne wspomnienia to gotowanie z Babcią! Zawsze interesowało go jedzenie. Nie tylko spożywanie, ale historia skąd pochodzi, ziemia, która zrodziła składniki, ich połączenie.
Są dla niego jak poezja zmieniająca się w zależności od temperatury, powietrza czy gleby.
Roberto mówi o sobie:
„Skończyłem szkołę filmową na kierunku reżyseria, może dlatego tworzenie potraw jest dla mnie jak film. Reżyseruję, ustawiam tło – naczynia, płomień na kuchence – ustawiam aktorów – składniki – kręcę – gotuję – składam film – dekoruję potrawę. I podaję ją do stołu – wyświetlam na wielkim ekranie.
To moja pasja i moje życie, staram się zarazić nią moje dzieci, które uwielbiają, gdy gotujemy wspólnie, a nie mają jeszcze dwóch lat.
Ale to takie ciekawe zaglądać do garnka, gdy Tata wrzuca warzywa do wody, albo gnieść ciasto na pizzę. Zawsze się można pobrudzić ":)"
Dla mnie gotowanie i jedzenie to wielka przygoda…”

Organizator:


Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl

tel: 608 028 124 
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl

Szczegółowe informacje:  

https://www.alcha.pl/?page_id=2001



Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

Medytacja Vipassana S.N. GOENKA: PRAKTYCZNE NAUKI BUDDY – cz.1

Poniższy tekst jest skróconym fragmentem wykładu, wygłoszonego przez S.N. Goenkę w 1991 r. w Birmie (po 20 latach oczekiwania na prawo wjazdu do tegoż kraju), w którym miał możliwość przedstawienia Dhammy jako nauki uniwersalnej, dostępnej dla każdego, wolnej od aspektu religijnego, przynoszącą szcz...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2020
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft