Termin: 19 listopada 2011
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea
Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat.
Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o ,,Śródziemnomorskiej kuchni”. Pozornie, jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowa potrawa fasolowa), włoską pizzą, a hiszpańską paella.
Nie wspominając już o niezliczonej liczbie dań, specyficznych dla poszczególnych regionów, wsi, rodzin, a nawet dla konkretnej babci. Istnieją jednak dwa bardzo wyraźne podobieństwa dla wszystkich tych potraw: silny nacisk kładzie się na najlepsze i najświeższe składniki, i na głęboką miłość do morza, która jest niejako źródłem życia i inspiracji dla każdego mieszkańca tego regionu.
Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników. Słoneczny klimat tej kuchni zaczaruje każdego smakosza oraz zainspiruje do spotkań przy wspólnym stole z rodziną lub przyjaciółmi.
Kuchni włoskiej nikomu przedstawiać nie trzeba. Wszyscy ją znamy i lubimy. Pizza, pasta, rissotto, spaghetti, lasagne, tiramisu to nieobce nam nazwy. W kuchni tej używa się przede wszystkim makaronów w najróżniejszych postaciach – spaghetti, tagiatelle, papardelle, penne; pomidory, aromatyczne zioła takie jak oregano czy tymianek, parmezan, oliwę z oliwek. Tradycyjne włoskie danie składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Podążymy za tą tradycją na naszym spotkaniu i sporządzimy bruschettę, risotto oraz tiramisu.
Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!
Przyjmiemy tylko 12 osób.
Roberto pochodzi z Malty. Z wykształcenia jestem dziennikarzem. Mieszka z rodziną w Warszawie. Kuchnia jest jego pasją. Pierwsze jego kulinarne wspomnienia to gotowanie z Babcią! Zawsze interesowało go jedzenie. Nie tylko spożywanie, ale historia skąd pochodzi, ziemia, która zrodziła składniki, ich połączenie.
Są dla niego jak poezja zmieniająca się w zależności od temperatury, powietrza czy gleby.
Roberto mówi o sobie:
„Skończyłem szkołę filmową na kierunku reżyseria, może dlatego tworzenie potraw jest dla mnie jak film. Reżyseruję, ustawiam tło – naczynia, płomień na kuchence – ustawiam aktorów – składniki – kręcę – gotuję – składam film – dekoruję potrawę. I podaję ją do stołu – wyświetlam na wielkim ekranie.
To moja pasja i moje życie, staram się zarazić nią moje dzieci, które uwielbiają, gdy gotujemy wspólnie, a nie mają jeszcze dwóch lat.
Ale to takie ciekawe zaglądać do garnka, gdy Tata wrzuca warzywa do wody, albo gnieść ciasto na pizzę. Zawsze się można pobrudzić
Dla mnie gotowanie i jedzenie to wielka przygoda…”
https://www.alcha.pl/?page_id=2001
Klocek / kostka do jogi 100% bambusowy cena: 69.00 PLNwięcej |
JOGA DLA POCZĄTKUJĄCYCH w formule RUCH - ODDECH - RELAKS + 2DVD Joga dla poczatkujacych BESTSELLER ! cena: 93.00 PLNwięcej |
Depresja. Jedzenie, które leczy. Karolina i Maciej Szaciłło cena: 49.90 PLNwięcej |
Joga dla dzieci ich dorosłych, Katherine Priore Ghannam cena: 67.00 PLNwięcej |
JOGA PAS UNIWERSALNY PRO XXL - do wiszenia 5cm x 440cm cena: 145.00 PLNwięcej |
YAMUNA KORKOWA MATA DO JOGI SŁOŃ 183 x 61 x 4 mm cena: 275.00 PLNwięcej |
SATTVA WCIERKA HENNA & AMLA 100 ML cena: 29.00 PLNwięcej |