Termin: 25 września 2011
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Anna Włodarczyk
„Nie pij herbaty jak ktoś, kto przełyka kawę w czasie przerwy w pracy. Rób to powoli i z namaszczeniem, tak jak pracuje oś, wokół której kręci się Ziemia – powoli, równo, bez pośpiechu. Żyj w teraźniejszej chwili. Tylko ona jest życiem.”
(Thich Nhat Hanh)
Zapraszamy Państwa do zanurzenia się przy czarce herbaty w przestrzeń wielowiekowej tradycji, ciszy, medytacji, i wyciszenia.
Najprostszy akt podania czarki herbaty sprawi, że uciekniemy od codziennych problemów i wejdziemy w świat, w którym panuje harmonia, wzajemny szacunek, czystość i wewnętrzny spokój.
Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z całą kulturą na różnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna, i jest też sztuką – głębokim, indywidualnym przeżyciem. Chińczycy rozróżniają he cha – picie herbaty i pin cha – jej kosztowanie.
„Pijemy” herbatę chcąc zaspokoić pragnienie lub skorzystać z jej zdrowotnych właściwości. „Kosztowanie” herbaty jest czymś więcej: to poznawanie jej we wszystkich przemianach – podziwianie suchych listków, koloru, smaku i aromatu naparu, a na zakończenie – wyparzonych, wilgotnych liści.
Jedna czarka to morze radości. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokój parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania.
Wszystkich, którzy chcieliby doświadczyć „kosztowania”, a nie tylko „picia” herbaty, zapraszamy na trzygodzinny warsztat chińskiej sztuki herbaty, odbywający się w gronie sześciu osób – 5 uczestników i prowadzącej.
Poznamy trzy gatunki najwyższej jakości herbat chińskich i tajwańskich, reprezentujące trzy najciekawsze z tak zwanych „Sześciu Wielkich Rodzajów”:
herbaty zielone – najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i świeże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,
herbaty turkusowe – zwane też wulongami, częściowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,
herbatę Pu’er – wyjątkową herbatę „postfermentowaną”, do niedawna zaliczaną przez Chińczyków do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżającą ciśnienie i korzystnie wpływającą na przemianę materii.
Uczestnicy poznają również zarys historii herbaty chińskiej i sposób jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Nauczą się parzyć i kosztować wybrane herbaty metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.
W ramach warsztatów zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbatę z Chin i Tajwanu.
Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa w warsztatach.
Aby pełniej uczestniczyć w warsztacie, prosimy o przestrzeganie kilku zasad:
nie nosimy biżuterii na rękach, a także zegarków, długich naszyjników i kolczyków,
długie włosy powinny być upięte,
nie używamy perfum,
strój nie powinien przeszkadzać przy parzeniu herbaty, dlatego nie nosimy np. ubrań z długimi, szerokimi rękawami.
Sinolog, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera „Herbata chińska na podstawie wybranych materiałów źródłowych”. Studiowała też w Chinach (Xiamen University) oraz w Tajpej na Tajwanie (National Taiwan Normal University). Podczas kilkuletniego pobytu w Chinach i na Tajwanie uczyła się chińskiej sztuki herbaty, m. in. w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej, podczas warsztatów w Towarzystwie Rolniczym w Muzha.
Zajmuje się przede wszystkim sztuką parzenia gongfu cha – tzw. „herbaty pracochłonnej”, wywodzącą się z południowo-wschodnich Chin.
Obecnie razem z Magdaleną Rybak tworzy Morze Herbaty, zajmując się upowszechnianiem chińskiej tradycji herbaty.
Autorka licznych artykułów o chińskiej sztuce herbaty, m.in. w miesięczniku „Filiżanka Smaków”.
25 września 2011,
godzina: 12.00 – 15.00 brak miejsc
godzina: 16.00 – 19.00
170 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone opłatą za warsztat.
Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058
W przypadku rezygnacji tydzień przed zajęciami wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok. 2
www.alcha.pl
Poduszka do medytacji ZAFU KOMFORT cena: 59.00 PLNwięcej |
YAMUNA KORKOWA MATA DO JOGI SŁOŃ 183 x 61 x 4 mm cena: 275.00 PLNwięcej |
Sztuka życia. Medytacja Vipassana cena: 35.00 PLNwięcej |
Depresja. Jedzenie, które leczy. Karolina i Maciej Szaciłło cena: 49.90 PLNwięcej |
JOGA PAS UNIWERSALNY PRO XXL - do wiszenia 5cm x 440cm cena: 145.00 PLNwięcej |