Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia żydów sefardyjskich

Termin: 14 sierpnia 2011
Miejsce: Warzsawa
Prowadz±ca: Malka Kafka

Zapraszamy na wspólne gotowanie z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z opowie¶ciami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne biesiadowanie przy koszernym winie.

Kuchnia jest czę¶ci± kultury każdego narodu. Smakuj±c potraw i słuchaj±c opowie¶ci o jedzeniu możemy nauczyć się o ¶wiecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole znacznie więcej niż czytaj±c tomy ksi±żek. Nie chodzi tu o wiedzę naukow±, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czego¶, co w słowach jest nieuchwytne.
Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenosz± nas do ¶wiata, który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy pu¶cić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przenios± nas na bazary starożytnego wschodu aby rozpocz±ć kulinarn± podróż od Ziemi Obiecanej przez Babilon, antyczn± Grecję i Rzym, arabsk± Alhambrę, ¶redniowieczne Niemcy, Polskę by zanie¶ć nas w każdy zak±tek ¶wiata, gdzie rozproszona żydowska społeczno¶ć zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.

Najbardziej wyraĽnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w ¶redniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoj± tradycję rozwijali w ¶redniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania).

Na kuchnię aszkenazyjsk± składaj± się dania charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nut± melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płyn±cym, za słońcem i rado¶ci±. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone s± rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane s± wła¶nie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów jest zaprezentowanie Państwu starannie wyselekcjonowanych prawdziwych żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć sk±d się wzięły prowadz±ca – Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco w tajemniczy i egzotyczny ¶wiat żydowskiej tradycji, kabały i religii.
""

Malka prowadzi w Warszawie dwa koszerne lokale oferuj±ce kuchnię izraelsk±:  Tel-Aviv Cafe i restaurację Yaffo. Ponadto jest gospodyni± programu „Koszer macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety koszernej.  Wraz ze swoj± mam± Ester± jest też autork± ksi±żki „Przysmaki żydowskie”. Na co dzień ze swoim mężem Izraelczykiem prowadz± koszerny żydowski dom, do którego często zapraszaj± przyjaciół na Szabat  – żydowskie ¶więto, które obchodzi się co tydzień.

Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni Żydów sefardyjskich.

Termin:

14 sierpnia 2011, godzina 10.00 – 14.00

Koszt:

150 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłat±  zaliczki wysoko¶ci 70 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto o¶rodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Kuchnia żydów sefardyjskich.

Alcha O¶rodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

W zwi±zku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane s± tylko zgłoszenia potwierdzone wpłat±.
W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwo¶ci przeniesienia jej na inny termin.
Pozostał± kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12 osób !!!!

Miejsce:

Alcha O¶rodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, ul. Freta 14 lok 2

www.alcha.pl


Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogo¶ć zajęć, które okre¶lane s± jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. W¶ród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft