Kuchnia żydów sefardyjskich
Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia żydów sefardyjskich

Termin: 14 sierpnia 2011
Miejsce: Warzsawa
Prowadz±ca: Malka Kafka

Zapraszamy na wspólne gotowanie z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z opowie¶ciami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne biesiadowanie przy koszernym winie.

Kuchnia jest czę¶ci± kultury każdego narodu. Smakuj±c potraw i słuchaj±c opowie¶ci o jedzeniu możemy nauczyć się o ¶wiecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole znacznie więcej niż czytaj±c tomy ksi±żek. Nie chodzi tu o wiedzę naukow±, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czego¶, co w słowach jest nieuchwytne.
Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenosz± nas do ¶wiata, który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy pu¶cić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przenios± nas na bazary starożytnego wschodu aby rozpocz±ć kulinarn± podróż od Ziemi Obiecanej przez Babilon, antyczn± Grecję i Rzym, arabsk± Alhambrę, ¶redniowieczne Niemcy, Polskę by zanie¶ć nas w każdy zak±tek ¶wiata, gdzie rozproszona żydowska społeczno¶ć zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.

Najbardziej wyraĽnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w ¶redniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoj± tradycję rozwijali w ¶redniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania).

Na kuchnię aszkenazyjsk± składaj± się dania charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nut± melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płyn±cym, za słońcem i rado¶ci±. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone s± rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane s± wła¶nie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów jest zaprezentowanie Państwu starannie wyselekcjonowanych prawdziwych żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć sk±d się wzięły prowadz±ca – Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco w tajemniczy i egzotyczny ¶wiat żydowskiej tradycji, kabały i religii.
""

Malka prowadzi w Warszawie dwa koszerne lokale oferuj±ce kuchnię izraelsk±:  Tel-Aviv Cafe i restaurację Yaffo. Ponadto jest gospodyni± programu „Koszer macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety koszernej.  Wraz ze swoj± mam± Ester± jest też autork± ksi±żki „Przysmaki żydowskie”. Na co dzień ze swoim mężem Izraelczykiem prowadz± koszerny żydowski dom, do którego często zapraszaj± przyjaciół na Szabat  – żydowskie ¶więto, które obchodzi się co tydzień.

Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni Żydów sefardyjskich.

Termin:

14 sierpnia 2011, godzina 10.00 – 14.00

Koszt:

150 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłat±  zaliczki wysoko¶ci 70 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto o¶rodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Kuchnia żydów sefardyjskich.

Alcha O¶rodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

W zwi±zku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane s± tylko zgłoszenia potwierdzone wpłat±.
W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwo¶ci przeniesienia jej na inny termin.
Pozostał± kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12 osób !!!!

Miejsce:

Alcha O¶rodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, ul. Freta 14 lok 2

www.alcha.pl


Gdzie nas szukać?



Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
„Idealny człowiek oddycha tak, jakby nie oddychał”.

Do życia niezbędne nam s± trzy rzeczy: woda, jedzenie i powietrza. Która z nich jest najważniejsza? Możemy wytrzymać bez pokarmu przez kilka tygodni, a bez wody przez kilka dni. Jednak bez powietrza przeżyjemy tylko kilka minut. Je¶li porównamy istotno¶ć każdego z tych elementów dla naszego przetrwa...

Yin & Yang Bodymind Convention, 24-25.03 Bielsko - Biała

24-25 marca odbędzie się w Bielsku-Białej niecodzienne wydarzenie, Yin & Yang Bodymind Convention. W jednym miejscu będzie wyj±tkowa możliwo¶ć spotkania z czołowymi przedstawicielami ¶wiatowych szkół jogi i pilates, wspólnej praktyki oraz uczestnictwa w programie różnorodnych lekcji....

Hormony pod kontrol± z pomoc± jogi !

Dobrze znane sformułowanie "hu¶tawka hormonów" doskonale oddaje znaczenie problemów zwi±zanych z hormonami. Tak jak na hu¶tawce, poziom niektórych hormonów w naszym organizmie raz ro¶nie a raz maleje pod wpływem okre¶lonych czynników. Joga jest pod tym względem pomocna, ponieważ bierze pod uwagę wsz...

OM, dĽwięk pocz±tku i energii

Sala ćwiczeń jogi. Praktykuj±cy w skupieniu, z zamkniętymi oczami, siedz± na matach. W ciszy rozchodzi się dĽwięk OM. Tak wygl±da pocz±tek zajęć w większo¶ci szkół. OM – najbardziej znana i naj¶więtsza sylaba hinduizmu – jednoczy, oczyszcza, uspokaja, otwiera kanały energetyczne. Jest un...

Przełomowa metoda oddechowa i jej twórca K.P. Butejko

Biografi± Prof. Konstantyna Pawłowicza Butejko/ Buteyko rozpoczynamy cykl artykułów na temat przełomowej metody oddechowej -metody Butejki. Był on cenionym, rosyjskim lekarzem. Opisał now± jednostkę chorobow±, któr± nazwał chorob± głębokiego oddychania. Odkrył , iż główn± przyczyn± wielu schorzeń j...

Kiedy moje barki będ± w pełni elastyczne a klatka piersiowa otwarta?

Otwarta klatka piersiowa to podstawa! Do tego d±żymy zawsze na samym pocz±tku rozpoczynaj±c wprowadzanie w ¶wiat jogi pocz±tkuj±cego jogina. Dlaczego? Dlatego, że otwarta klatka piersiowa to prostsza postawa całego ciała, nie opadaj±ce do przodu barki, możliwo¶ć nabrania solidnego oddechu oraz zdecy...

Dzięki ojcu joga trafiła do szkół. Anna Romanowska wspomina ojca, prof. Wiesława Romanowskiego

Praktyka jogi zaczęła rozwijać się w Polsce w latach siedemdziesi±tych. W¶ród jej pionierów był fizjolog prof. Wiesław Romanowski. Pod jego redakcj± ukazała się w 1973 r. ksi±żka pt. "Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentruj±cych", która stała się dla wielu polskich nauczycieli jogi swego rod...

Joga wielkich dziewczyn, czyli koniec z wymówkami

Pójdę na jogę gdy schudnę, to wymówka, która "gra" gdzie¶ z tyłu głowy wielu osobom. Internetowe influencerki, zwłaszcza te amerykańskie, udowadniaj±, że nie ma na co czekać, bo jogę można z powodzeniem praktykować niezależnie od tego, jaki rozmiar ubrań nosimy. S± w¶ród nich m.in. Amerykanki Valeri...

Lagom, czyli szczę¶cie po szwedzku

¦wiat, w którym dzi¶ żyjemy nastawiony jest na "wyżej, dalej, więcej". Wpadaj±c w nieustanny wir podkręcania tempa nie zauważamy, kiedy przestaj± nas cieszyć drobiazgi codzienno¶ci. Często jeste¶my przemęczeni, bez energii i motywacji do działania. Jednym z dobrych sposobów wyj¶cia z tej sytuacji je...

Joga recept± na zdrowe stopy

Wci±ż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stopy mog± być odpowiedzialne za bóle kolan, bioder, pleców, karku i szyi oraz powstawanie skoliozy i innych deformacji kręgosłupa....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2018
Następne
PW¦CPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft