Termin: 8 maja 2011 rozpoczęcie cyklu
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Katarzyna Jaszczyk – Górska
Gotowanie wg Pięciu Przemian to równoważenie energetyczne potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:
Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy.
W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane spożywane na ciepło.
Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom.
Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.
W dzisiejszych czasach przywiązujemy dużą wagę do jakości produktów, natomiast wielu z nas zadowala się niską jakością jedzenia. Wiele z powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i obciąża nasz układ pokarmowy. Celem warsztatu jest wskazanie jak świadomie wybierać pożywienie, które służy naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Co innego służy nam zimą a co innego latem, inaczej powinna odżywiać się osoba, która ciągle marznie, a inaczej ktoś, kto nawet zimą nie ma potrzeby szczególnie ciepło się ubierać. Odpowiednia dieta w czasie infekcji pomaga wspierać organizm w walce z chorobą.
Uświadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest stratą czasu, jest wyrazem dbałości o siebie i swoich bliskich.
Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać.
Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czymś egzotycznym, wręcz przeciwnie. Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja to istota gotowania wg 5 Przemian.
Na warsztatach ugotujemy i zjemy wspólnie, aby każdy mógł sam się przekonać, jak łatwe do przygotowania i smaczne są potrawy wg Pięciu Przemian.
Znając pięć smaków i ich działanie, wiedząc co ogrzewa a co ochładza oraz jak działają przyprawy i różne sposoby przygotowywania potraw poczujemy swobodę, która pozwoli nam tworzyć potrawy kierując się tym:
- jaka pogoda za oknem
- na co jest akurat sezon
- czego potrzebuje nasze ciało
- i przede wszystkim smakiem!
bo Kuchnia Pięciu Przemian to ciągłe odkrywanie i rozwijanie kreatywności w kuchni.
Przepisy są tylko inspiracją!
1 spotkanie 8.05. niedziela
będzie poświęcone wprowadzeniu do filozofii odżywiania wg Pięciu Przemian i zapoznaniu się z najistotniejszymi jej zasadami oraz energetycznymi i termicznymi aspektami działania produktów.
Omówimy następujące kwestie:
- dieta jako profilaktyka zdrowia i podstawowe z narzędzie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- energia pożywienia i jak ją ugryźć
- działanie termiczne produktów
- prawidłowy rytm posiłków w ciągu dnia
- dieta zgodna z porą roku
- zasady gotowania wg Pięciu Przemian
Podczas pięciu, kolejnych spotkań omówimy:
- specyfikę danej Przemiany,
- przyporządkowane jej narządy,
- aspekty psychologiczne,
- sposób odżywiania w odpowiadającej jej porze roku,
- działanie przyporządkowanego jej smaku oraz jego wskazania i przeciwwskazania.
- ugotujemy przykładowe dania wzmacniające narządy danej przemiany.
8 maja 2011 warsztat wprowadzający
10 maja 2011 Drzewo
24 maja 2011 Ogień
7 czerwca 2011 Ziemia
14 czerwca 2011 Metal
21 czerwca 2011 Woda
Termin siódmego spotkania ustalimy wspólnie podczas zajęć. Podczas tego spotkania przygotujemy przyjęcie według zasad 5 Przemian.
Podczas każdego spotkania będziemy również gotować !!!!
Na zajęcia przyjmiemy 12 osób.
Od 7 lat nieprzerwanie fascynuje się medycyna chińską. Zaczęła od kursu dietetyki i wprowadzenia jej na co dzień do swojej kuchni. Uczy się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut. Skończyła 4 letni kurs TMC prowadzony przez Matthiasa Hunecke i kontynuuje naukę na 4 letnim kursie ” Diagnostyki różnicowej ” prowadzonym przez Claude’a Diolosę.
Poza tym wzięła ukończyła następujące kursy:
- Ginekologia w TMC – C. Diolosa
- Meridiany cudowne – M. Hunecke
- Cztery filary organizmu – kurs o ziołach chińskich. Matthias Hunecke.
- ” 50 wspaniałych receptur ziołowych leczących powszechne zaburzenia ” Jeremy Ross.
- „Badanie pulsu” – dr Tadeusz Błaszczyk
Chętnie dzieli się swoją wiedzą z osobami, które lubią gotować i sprawia im to radość; chcą zadbać o siebie i swoich bliskich i są otwarte na zmiany swoich nawyków żywieniowych.
850 złotych
Za każdą przyprowadzoną osobę dostaniecie 150 złotych zniżki !!!
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą.
W przypadku rezerwacji odległych terminów można wpłacić zaliczkę w wysokości 400 złotych, dopłacając należną resztę najpóźniej tydzień przed zajęciami.
konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058
Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do tygodnia przed zajęciami. Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.
Przyjmiemy tylko 12 osób !!!!
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, ul. Freta 14 lok 2
www.alcha.pl
Sztuka życia. Medytacja Vipassana cena: 35.00 PLNwięcej |
JOGA PAS UNIWERSALNY PRO XXL - do wiszenia 5cm x 440cm cena: 145.00 PLNwięcej |
YAMUNA KORKOWA MATA DO JOGI SŁOŃ 183 x 61 x 4 mm cena: 275.00 PLNwięcej |
Depresja. Jedzenie, które leczy. Karolina i Maciej Szaciłło cena: 49.90 PLNwięcej |