Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia kreatywna – książka Ewy Dobek i Tomka Gulińskiego.

  • wtorek, 9 września 2008
Od dawna na warsztatach rozwoju uczestnicy mieli możliwość smakowania kuchni Ewy Dobek lub Tomka Gulińskiego. Zafascynowani smakiem molestowali autorów tych pysznych potraw o przepisy. Teraz doczekaliśmy się wspólnej książki Ewy i Tomka: Kuchnia kreatywna czyli gotowanie według Pięciu Przemian. O tym, jak powstawała ta książka i o jej zawartości rozmawiałam z autorami.

 
TOMEK GULIŃSKI

Skąd pomysł na książkę?
Od lat zanosiło się, że ta książka kiedyś powstanie. Uczestnicy kursów, na których gotowałem domagali się przepisów. Wraz z Ewą Dobek, która również gotuje według Pięciu Przemian i którą również proszono o przepisy zebraliśmy się i napisaliśmy tę książkę.
Z Ewą dobrze się rozumiemy, dobrze nam się współpracuje To był wspólny pomysł, Ewa wyszła z taką propozycją, ja też powiedziałem, że od jakiegoś czasu o tym myślę.
Do tego przyłożył się Progessteron, festiwal dla kobiet. Nasze znajome w Łodzi go organizują i poprosiły, aby książeczka ukazała się na festiwal.
Kiedy tylko skończyły się wakacje zebraliśmy się i trzeba było siąść i tą książeczkę zrobić.
Napisanie ksiązki wymagało chwili skupienia, aby ująć w przepisy to, co robimy na warsztatach. Ta książeczka powstała w zasadzie w tydzień. Tydzień mobilizacji a jednocześnie kilkanaście lat praktyki.
Zamieściłeś tu swoje ulubione przepisy?
Raczej tak. Te pomysły, z których częściej korzystam. Są ułożone według Pięciu Przemian, bo według tej metody gotuję.
A skąd decyzja aby zamieścić tam swoje wiersze?
Gotowanie jest dla nas jakby tylko częścią kreatywności życiowej. Chcieliśmy dać do zrozumienia, że kreatywność to twórczość na różne sposoby.
Mnie się często zdarza pisać podczas gotowania: mam kartkę gdzieś na boku, doskakuję do niej i dopisuję kolejną linijkę wierszyka. Przy gotowaniu również pojawiają się procesy twórcze.
Słowo kreatywne niedawno robiło wielką karierę  w mediach, w biznesie, później się zdewaluowało. Skąd taki tytuł książki?
Ja miałem pomysł na tytuł „Piątka z gotowania” żeby kojarzyło się z Pięcioma Przemianami Kilka osób się zastanawiało nad tytułem i wspólnie stwierdziliśmy, że słowo kreatywna jest najbardziej obejmujące to, o co nam chodzi.
Czy powstanie następna książka?
Myślę, że tak. Ja osobiście wolałbym wydać wiersze albo jakąś książkę o życiu, medytacji ale myślę, że zdecydujemy się wspólnie z Ewą na następną książkę kucharską.

EWA DOBEK
Skąd pomysł na książkę?
To jest bardziej pomysł osób, które korzystały z naszej kuchni. Często z Tomkiem gotujemy w tych samych miejscach, mamy wspólnych znajomych. Ludzie nieraz prosili nas o przepisy, ponieważ jedli to, co gotujemy, smakowało im, dobrze się po tym czuli.
W końcu wpadliśmy na pomysł, żeby wszystko to, co robimy w kuchni zebrać w jednej książeczce, a przy okazji wykorzystać fakt napisania ksiązki do przekazania nas samych, tzn. naszej twórczość. Spostrzegliśmy to jako bardzo fajną możliwość do zabawy, do kontaktu z ludźmi.
Nasza znajomość z Tomkiem zaczęła się od wierszy. Mieliśmy wspólnych znajomych, którzy stwierdzili, że powinniśmy się poznać , gdyż te wiersze są jakoś podobne itd. I kiedy podaliśmy sobie rękę, przedstawiliśmy się sobie, od razu wyjęliśmy wiersze.
Czy te przepisy, które zamieściliście to są te, z których potrawy najbardziej smakują ludziom, czy te, które Ty najbardziej lubisz, innymi słowy, skąd taki wybór?
To, co ja lubię najbardziej również najbardziej smakuje ludziom. Bo to jest tak, że kiedy ja coś lubię, to wkładam podwójną dawkę serca w przygotowanie tego, bo się bardzo cieszę gotując, że będę to jadła.;-)
A jak się cieszę, kiedy gotuję, to wszyscy się cieszą, kiedy jedzą. Te przepisy są te, najbardziej sprawdzone na wszystkich obozach, gdzie gotujemy, które najbardziej smakują ludziom, o które ludzie najczęściej prosili. Mam taką nadzieję, że my będziemy tę książkę uzupełniać i wydamy następną w poszerzanej formie.
Skąd taki tytuł?
Mieliśmy parę pomysłów.
W powstaniu tej książki w jakimś konkretnym terminie pomogło to, że dziewczyny, które organizują Festiwal Progessteron w Łodzi poprosiły, aby ksiązka ukazała się na ten festiwal. Mieliśmy konkretny termin. Dojrzewalnia Róż wzięła pod patronat tą książkę.
My mieliśmy parę projektów tytułu, przedstawiłyśmy je dziewczynom i one, w większej grupie wybrały właśnie ten tytuł.
Dostaliśmy propozycje nakręcenia pilotażowego odcinka show kulinarnego do telewizji i powiedziano nam, że biorą tytuł z ksiązki, bo im się ogromnie podoba.
Skąd pomysł, żeby w książce kucharskiej zamieszczać swoje wiersze?
Tao i pięć przemian to filozofa całościowego podejścia do człowieka Jeśli człowiek w całości jest też twórcą wierszy to stwierdziliśmy, że to nie jest oddzielne od gotowania, a na pewno spójne z kreatywnością.
W książce są rysunki Tomka. Są autoportrety Tomka, czy są też Twoje wizerunki?
Są dwa. Możne dosłownie tak nie wyglądam, ale ludzie poznają, że to ja. Tomek oddał to, co we mnie widzi.
Cieszę się, że zamieściłaś krótką część teoretyczną. Jest to informacja skondensowana, bardzo potrzebna.
Tak, miałam pomysł, aby przemycić trochę wiedzy. To, co napisałam jest to minimum, bo założyliśmy, że robimy książkę praktyczną.
Na temat gotowania piszę co miesiąc do gazety, która wychodzi w Dublinie dla Polonii.
Sama wiedza dotyczące medycyny chińskiej i Pięciu Przemian jest ogromna i niezwykle przytłaczająca, jeśli ktoś bardzo poważnie podejdzie do tego, żeby ją poznać. Chciałam przybliżyć nieco tą wiedzę.
Bardzo mnie cieszy, że dostaję dużo dobrych zwrotów na temat książeczki. Sprzedajemy ją już dwa miesiące. Wielu naszych znajomych ją kupiło na spotkaniach autorskich, na kursach.
Najbardziej cieszy mnie to, że większość ludzi mówi, że gotuje i wychodzi! Smaki są bardzo podobne do tych, które pamiętają z obozów.
Czyli główny cel napisania tej książki został osiągnięty. Myśmy napisali tę książkę po to, by ludzie mogli gotować w domu to, co im smakuje na obozach.


Krótka recenzja:
Jako fanka potraw Tomka Gulińskiego, ( z Ewą niestety, nie spotkałam się jeszcze na żadnym warsztacie) z zaciekawieniem sięgnęłam po książeczkę.
Książka jest świetna.
Pokazuje nam, w jak prosty sposób można zadbać o siebie, o swoje dobre samopoczucie, zaczynając od podstawy: od zadbania o to, co jemy. Poprzez gotowanie przekazujemy sobie, bliskim to, co najważniejsze: miłość i uważność.
Książkę ilustrował Tomek. Charakterystyczną dla niego kreską narysował również Ewę i siebie.
Krótki wstęp wprowadza nas w tajniki kuchni według Pięciu Przemian. Napisany prostym językiem, ujmujący to, co najważniejsze w tej filozofii.
Następnie autorzy prezentują swoje przepisy, skodyfikowane w praktycznych działach: Śniadania, Zupy, Drugie dania, Sałatki i surówki, Pasty, Coś słodkiego, Napoje.
Przepisy komentują autorzy w tak bezpośredni, jasny sposób, jakby mówili do nas.
Poszczególne rozdziały oddzielone są od siebie wierszami Ewy i Tomka.
Wierszami, które mówią nam wiele o ich twórcach ale i o życiu, praktyce.
Oto jeden z nich:

ja naprawdę lubię
jak płynie życie

lubię ciepłą zupę
w zimowy wieczór
pełen zakamarków myśli o tym i owym

lubię ciche rozmowy
wokół lampy
na wiejskim stole

i wiatr
który targa włosy
niedbale

ja naprawdę lubię
jak płynie życie

więc przypomnij mi o tym
następnym razem
Ewa

Rozmowy przeprowadziła:
Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl

Książka do kupienia w: http://sklep.joga-joga.pl/
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga kundalini – przebudzenie i opanowanie energii

Mnogość zajęć, które określane są jako różne rodzaje jogi, może już przyprawić o zawrót głowy. Wśród nich pojawia się kundalini. Samo słowo brzmi magicznie, a jogę kundalini otacza aura tajemnicy. Jest to jednak, wg jej zwolenników i adeptów, esencja jogi, emanacja życiowej energii, która przepływa ...

Jak wybrać matę do jogi?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i odmian mat do jogi. Różnią się fakturą, grubością, długością, kolorem, trwałością i tym, co najważniejsze, czyli parametrami antypo­ślizgowymi oraz ceną. Dlatego zawsze pojawia się pytanie - którą matę mam wybrać i czym się kierować przy wyborze?...

Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem

Jarmuż jest wyjątkową odmianą kapusty, uprawianą od starożytności do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularnością cieszy się przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan – związków mających właściwości antynowotworowe. ...

Jak odzyskać czas?

Czas. Gdyby był na sprzedaż, pewnie byłby najlepiej sprzedawanym towarem na świecie, a w bankach ustawiałyby się kolejki po kredyt na zakup czasu. Niestety, a może "stety" nie można go kupić za żadne pieniądze. Ale dzięki filozofii slow life i minimalizmowi można nauczyć się, jak go odzyskać. ...

Joga i podnoszenie odporności na infekcje. To działa !

No i nadeszła. Jesień. A wraz z nią niestety sezon przeziębień i innych infekcji. Ale na szczęście nie jesteśmy bezradni wobec atakujących nas zewsząd zarazków. Możemy szybko podnieść swoją odporność dzięki praktyce jogi, co udowodniły już liczne badania naukowe....

6 pozycji jogi, które możesz wykonać jeszcze zanim wstaniesz z łóżka.

Znasz to uczucie, kiedy budzik dzwoni wcześnie rano, żwawo odkrywasz kołdrę i wstajesz z łóżka z uśmiechem na twarzy? Ja też nie ;) Ale to nic, poranki bywają trudne - to fakt, tylko nie wtedy, kiedy masz 6 przyjemnych powodów, żeby zamiast kolejny raz przedłużać drzemkę zacząć się powoli przebudzać...

Pietyzm w praktyce jogi

Dużo pisze się o jodze. Pisze się o jej dobroczynnym wpływie na organizm (ciało, sylwetkę, narządy wewnętrzne, kręgosłup) i psychikę. Warto jednak podkreślić jeszcze jeden rzadziej omawiany element, a mianowicie wpływ jogi na postawę życiową - na podejście do samego siebie, do innych ludzi oraz nast...

Nie taki kij straszny jak go malują … Jak oswoić chaturangę?

Nic nie wprowadza w lepszy nastrój jak kilka Powitań Słońca o poranku. Kiedy płynnie przechodzisz z jednej pozycji do drugiej, a ciało w pełni współgra z oddechem, czujesz jak powoli rozbudza się każdy mięsień a umysł staje się coraz bardziej trzeźwy. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie chaturanga ...

Premier, który propaguje jogę i narodowe wartości

Miłośnicy jogi na całym świecie, nawet jeśli w ogóle nie interesują się polityką, na pewno słyszeli nazwisko premiera Indii. Narendra Modi jest wielkim orędownikiem jogi, dzięki jego staraniom ustanowiono Międzynarodowy Dzień Jogi, a UNESCO wpisało ją na listę dziedzictwa niematerialnego świata....

Od przybytku boli głowa

Minimalizm został w ostatnich latach mocno spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych i Europie, przesyconych wszechogarniającym konsumpcjonizmem. Jednak ojczyzną minimalizmu jest Japonia. Wynika on z japońskiej tradycji i stylu życia. Co zatem radzą japońscy mistrzowie minimalizmu?...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Października 2017
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft