Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kombucha - probiotyk do wyhodowania w domu;-)

  • sobota, 23 stycznia 2016
  • opracował: Justyna Moćko
Kombucha (kombucza), to probiotyk czyli organizm symbiotyczny SCOBY (symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży), który jak się uważa przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy. Odgrywa on niezwykle ważn± rolę w procesie detoksykacji. Do tego bogactwo witamin z grupy B, aminokwasów i ¶wietny ¶wietny sprawia, że warto mieć kombuche w domu. Chociaż, niektórzy twierdz±, że trzeba do smaku takiej herbaty przywykn±ć. 
Jak wygl±da kombucha?
Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy. Jego wła¶ciwo¶ci zdrowotne docenili już w starożytno¶ci. Nic dziwnego - zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedĽ. W składzie napoju z kombuchy można znaleĽć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.
kombucha 
Napój z kombuchy - wła¶ciwo¶ci zdrowotne
Napój z kombuchy jest reklamowany jako eliksir życia, uniwersalny ¶rodek leczniczy, panaceum na niemalże wszystkie schorzenia. Jest polecany m.in. na odchudzanie, bezsenno¶ć, utratę pamięci, brak apetytu, nadci¶nienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, zespół napięcia przedmiesi±czkowego, zespół przewlekłego zmęczenia, wzmocnienie odporno¶ci, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji w±troby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn, artretyzm, reumatyzm, a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak cukrzyca, AIDS i nowotwory.
Ile z tego prawdy?
Niestety, nie ma wielu naukowców, którzy podjęli się zbadania wpływ napoju z kombuchy na zdrowie. Do tego w±skiego grona należ± badacze z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zdaniem naukowców, napój z kombuchy ma kilka zasadniczych wła¶ciwo¶ci: równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczanie krwi oraz na kwasowo¶ć organizmu, podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienne organizmu. W zwi±zku z tym przekonuj±, że można go traktować jako naturalny suplement diety.
Zbadania wła¶ciwo¶ci napoju z kombuchy podjęli się także naukowcy z Indii. W 2003 roku badacze z Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi podali sfermentowan± herbatę szczurom, które wcze¶niej otrzymały dawki octanu ołowiu. Okazało się, że wzmocniła ona system odporno¶ciowy gryzoni, który został osłabiony wskutek stresu oksydacyjnego (będ±cego wynikiem zatrucia octanem ołowiu), i zmniejszyła liczbę uszkodzeń DNA. Wyniki sugeruj± więc, że napój z kombuchy może mieć silne wła¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce i immunomoduluj±ce.
 Z kolei inni naukowcy z Indii, których wyniki badań zostały opublikowane w 2010 roku w czasopi¶mie "Food & Function", przekonuj±, że napój z kombuczy może wspomóc leczenie wrzodów żoł±dka. Badacze podali myszom cierpi±cym na chorobę wrzodow± napój z kombuczh, który był fermentowany przez 4 dni. Na koniec okazało się, że przyrz±dzony w ten sposób napój był tak samo skuteczny jak omeprazol - lek stosowany w chorobie wrzodowej.
Jednak s± to jedynie badania laboratoryjne, z udziałem zwierz±t, które tylko sugeruj±, że napój z kombuchy może mieć wła¶ciwo¶ci lecznicze.
 kombucha
Sk±d mieć kombuche? 
Najczę¶ciej się j± od kogo¶ dostaje ;-) lub kupuje np w Cultures for Health
Przepis na napój z kombuchy
Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka:
Niezbędne składniki:
• jedna zdrowa kultura Kombuchy w postaci grzyba;
• zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilo¶ci 10% docelowej ilo¶ci płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
• 70-100 gram cukru na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
• 2 łyżeczki herbaty (czarnej lub zielonej) na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji.
Ponadto potrzebne będ±:
• naczynie do zagotowania wody;
• naczynie szklane lub porcelanowe, w którym przeprowadzana będzie fermentacja;
• gumka;
• oddychaj±ce przykrycie (np. kawałek tkaniny lnianej lub bawełnianej przepuszczaj±cej powietrze);
• sitko;
• lejek;
• butelki (najlepiej szklane).
Przygotowanie:
1 Zagotuj wodę;
2 Zaparz herbatę;
3 PosłodĽ zaparzon± herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
4 OstudĽ płyn do temperatury 20-25°C;
5 Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
6 Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilo¶ci);
7 Umie¶ć w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
8 Przykryj naczynie oddychaj±cym czystym materiałem przepuszczaj±cym powietrze i zabezpiecz gumk±;
9 Umie¶ć naczynie w ciemnym (z dala od bezpo¶redniego ¶wiatła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
10 Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osi±¶ć na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchni± oraz naw± kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
11 Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umie¶ć w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworz± kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
12 najstarsze warstwy nabior± ciemnego koloru i należy wtedy je usun±ć);
13 Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniaj±c je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umie¶ć w lodówce na min. 5 dni;
14 Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO.
Można używać dowolnej czarnej niearomatyzowanej herbaty, a także zielonych herbat oraz mieszanek herbaty z ziołami (np. z rumiankiem). Napój przygotowany z zielonej herbaty wykazuje działanie ochronne przed chorobami nowotworowymi.
Wyklucz lub przynajmniej ograniczaj o ile to możliwe kontakt napoju i kultury Kombuchy z metalem, aby zapobiec ewentualnej reakcji metalu z kwasem organicznym.
 kombucha
Przechowywanie
Gotowy napój z kombuchy taki w butelkach można przechowywać w lodówce.
 Dawkowanie
 Rozpoczęcie picia napoju z Kombuchy należy przeprowadzać powoli zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, zdrowych i chorych osób. Kurację zaczynamy od podanych niżej startowych dawek uzależnionych od wieku i stanu zdrowia i uważnie obserwujemy reakcję organizmu. W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek niepokoj±cych objawów odstawiamy picie napoju na 3 dni i rozpoczynamy od pocz±tku od bardzo małych dawek. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek napoju dochodzimy do docelowych ilo¶ci (także podane poniżej), które również zależ± od wieku i stanu zdrowia.
Napój najlepiej przyjmować w następuj±cych porach:
• rano na czczo;
• w trakcie dnia po posiłku
• wieczorem po kolacji, przed pój¶ciem spać.
Najlepiej zaczynać od następuj±cych dawek startowych:
• 1 łyżeczka od kawy (2,5ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
• 1 łyżeczka od herbaty (5ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat, osób chorych, osłabionych lub w podeszłym wieku;
• 1 łyżka stołowa (15ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
• 2 łyżki stołowe (30ml) trzy razy dziennie – w przypadku młodzieży i dorosłych.
Docelowe dawki to:
• po 50 ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
• po 75ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat;
• po 100ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
• po 150ml trzy razy dziennie – w przypadku młodzieży i dorosłych.
Należy jednocze¶nie przyjmować duże ilo¶ci płynów, aby ułatwić organizmowi detoksyfikację, któr± wywołuje napój z Kombuchy
kombucha
Alick i Maria Bartholomew “Kombucza cudowny grzyb. Zastosowanie w terapii naturalnej”.
Herald Tietze - „Kombucza cudowny grzyb”
Günther W. Frank: Kombucha cudowny grzyb herbaciany o leczniczych wlasciwosciach
 opracowała
Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga w walce z traum±, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpi± z tego powodu prowadz± m.in. Amerykanie. Maj± w tej materii pokaĽne do¶wiadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft