Warto jeść żurawinę!
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Warto jeść żurawinę!

środa, 16 grudnia 2015

Justyna Moćko

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Owoce tego niepozornego krzewu są przyrządzane w różnej formie, np. jako wyciąg z żurawiny, suszona żurawina, syrop żurawinowy czy herbatka z żurawiny. Należy zwrócić uwagę, że aby żurawina zachowała swoje zdrowotne właściwości, musi być rzeczywiście zawarta w powyższych produktach. Aromat żurawinowy, choćby i identyczny z naturalnym, nie ma żadnych prozdrowotnych właściwości.

Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.
Co ciekawe, kwas benzoesowy to naturalny konserwant, dlatego wyroby z tych jagód się nie psują.

Przez wieki żurawinę stosowano nie tylko w kuchni, ale także w zwalczaniu dolegliwości pęcherza, anginy, schorzeń reumatycznych, przeziębień, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką.

Na co działa żurawina?

Żurawina w profilaktyce schorzeń układu moczowego

Naukowo związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Jednak dopiero współczesna nauka umożliwiła przeprowadzenie szczegółowych badań nad jej właściwościami.
Zdaniem profesor Terri Camesano z Worcester Polytechnic Institute, badania nad żurawiną wykazały, że wyciąg z tej rośliny niszczy aż 80% szczepów bakterii odpornych na antybiotyki.
W opinii innych naukowców, żurawina zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje infekcje dróg moczowych, a przy tym osłania same drogi moczowe. Owoc pomaga osobom, które mają problemy z częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca.
Żurawina nie tylko wspomaga leczenie zapalenia układu moczowego (ZUM), ale również wspomaga profilaktykę nawracających postaci ZUM oraz leczenie tych infekcji, które wywołane są przez trudne do zwalczenia bakterie o właściwościach lekoodporności.

Żurawina zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł.

Owoc ma również udowodnione działanie profilaktyczne w stomatologii. Zapobiega bowiem próchnicy i chorobom dziąseł. Działa tu ten sam mechanizm, co w przypadku chorób pęcherza - bakterie nie przyczepiają się do tkanek.

Żurawina wspomaga pracę serca

Składniki żurawiny wpływają zbawiennie na funkcje serca. Odpowiednia ilość potasu (wielokrotnie większa niż sodu) przyczynia się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi, co ma istotne znaczenie dla sprawnego funkcjonowania serca. Flawonoidy występujące w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby serca poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dzięki swym własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, a to z kolei znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania naczyń krwionośnych, jednocześnie zmniejszając ich kruchość i przepuszczalność.

Sok z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału. Picie szklanki soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych.

Żurawina wspomaga odporność.

100 g owoców żurawiny zawiera od 10 do nawet 30 mg witaminy C - jest więc ona doskonałym źródłem tego przeciwutleniacza. Antyoksydanty w postaci polifenoli, karotenoidów czy biopierwiastków neutralizują działanie wolnych rodników, co stanowi ochronę dla komórek organizmu. 10 mg witaminy C na 100 g owoców stanowi ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten związek. Ponadto w żurawinie znajdziemy witaminy z grupy B (B1 oraz B2) oraz pierwiastki takie jak wapń, fosfor oraz miedź, magnez, sód, żelazo, potas i jod.

Żurawina pomaga w odchudzaniu

Nawet najsłodsze owoce żurawiny posiadają stosunkowo niski poziom cukru. Dlatego też pozwalają zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na owoce, nie przewyższając limitu kalorii. Zdaniem ekspertów, włączenie do zdrowej diety żurawiny lub produktów żurawinowych jest świetnym sposobem na zwiększenie ilości spożywanych owoców.

Inne właściwości

Cudowne właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych. Lekarze zapewniają, że roślina pozytywnie wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.Okazało się też, że picie soku żurawinowego leczy jaskrę, a obecność witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne. Z medycyny ludowej znane są również właściwości przeciwgorączkowe, chłodzące, zmniejszające wydzielanie żółci, przeczyszczające, konserwujące i lekko ściągające żurawiny.

Niestety, nie każdy może korzystać z dobroczynnych właściwości żurawiny. Jej owoce zawierają szczawiany, które w przypadku dużej koncentracji szkodzą osobom z kamieniami nerkowymi. Szczawiany ograniczają też wchłanianie wapnia, stąd ostrożnie do żurawiny powinni podchodzić chorzy na osteoporozę.

opr. Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Zdrowie
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi