Ocet jabłkowy - dlaczego warto go pić?
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ocet jabłkowy - dlaczego warto go pić?

czwartek, 10 grudnia 2015

Justyna Moćko

Anglicy mówią na ocet jabłkowy - eliksir życia. Mają też przysłowie, że jeśli zjesz choć jedno jabłko dziennie, zapomnisz drogę do lekarza. Podobnie działa też ocet jabłkowy, gdyż wszystkie pożyteczne substancje, zawarte w tych owocach, przechodzą w ocet.

Lecznicze działanie octu jabłkowego było znane już w starożytnym Rzymie. Obecnie nie wszystkie dane o leczniczych właściwościach są w równym stopniu potwierdzone naukowo.Część wynika z tradycji medycyny ludowej.
Przetaczamy te potwierdzone;-)

Dostarcza wielu potrzebnych składników.

W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów.
Zawiera bezcenny potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P, bioflawonidy (pełniące funkcje antyoksydacyjne oraz wzmacniające naczynia krwionośne), pektyny oraz kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy.

Potas odpowiedzialny jest za dobrą pamięć i koncentrację. Bierze on udział w procesie przewodzenia impulsów w układzie nerwowym oraz pozwala na utrzymanie prawidłowego utrzymania ciśnienia krwi. Jego niedobór może powodować bolesne skurcze mięśni, problemy z jelitami oraz suchą skórą.

Pektyny przyspieszają metabolizm i uwalniają organizm z substancji trujących, jednocześnie ułatwiając trawienie. To one odpowiedzialne są za zmniejszenie stopnia przyswajania i odkładania tłuszczu w naszym organizmie. Obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają więc miażdżycy i nadciśnieniu. Regulują także gospodarkę kwasów żółciowych, chroniąc przed powstawaniem kamieni żółciowych.

Witamina E, zwana witaminą młodości to naturalny antyutleniacz, chroniący nasze ciało przed starzeniem się. Odpowiada także za prawidłowy wzrok. Chroni przed bezpłodnością, miażdżycą, zawałem, a także zapobiega powstawaniu komórek rakowych i hamuje ich wzrost. Jej wysokie dawki obniżają komórkowy stresoksydacyjny. Dieta bogata w tę witaminę warunkuje również prawidłowy przebieg ciąży.
Jest w occie także trochę witaminy B6.

Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia. Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu (nie mylić z zakwaszeniem żołądka).

2) Szybsze trawienie i odchudzanie

Wiele chorób bierze się z niedokwaszenia żołądka, co powoduje że pokarm, a zwłaszcza białka, nie są dobrze trawione. Właśnie z tego względu warto przed posiłkami pić roztwór octu.

Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach (wtedy byłoby to szkodliwe). W zupełności wystarczą dwie, trzy łyżeczki rozpuszczone w szklance przegotowanej wody. Pić należy 2 - 3 razy dziennie przed posiłkami (10-15 minut) małymi łyczkami. Ale uwaga - jeśli nie przewidujesz śniadania/posiłku, to lepiej zrobić to przed kolejnym posiłkiem.

Ocet pomaga spalić tłuszcz i oczyścić organizm z toksyn, a także jest znakomitym środkiem dietetycznym. I to nie tylko dlatego, że jest prawie bezkaloryczną przyprawą, która jako dodatek do sałatek może zastąpić majonez. Jego kwaśny odczyn znacznie przyspiesza procesy trawienia i w ten sposób organizm jest w stanie spalić więcej kalorii i skutecznie pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczów.

Osoby z nadwagą pragnące przeprowadzić kurację octową powinny go pić trzy razy dziennie (po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody): na czczo, przed obiadem i przed snem. Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli. Kuracja trwa długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywa się powoli, za to bez szkody dla zdrowia.

Picie octu nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka.

3. Pomaga zwalczyć anemię, cukrzycę i inne choroby

Porcję octu powinny codziennie wypić osoby cierpiące na anemię, gdyż pobudza on produkcję czerwonych krwinek.

Kiedy spożywamy węglowodany (skrobię, cukier, owoce, warzywa) i dodajemy odrobinę octu do posiłków (jedna łyżka), spowalnia to wzrost poziomu cukru we krwi, produkcję insuliny oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Kwasowość octu spowalnia opróżnianie żołądka, co sprawia że każdy skonsumowany posiłek ma niższy indeks glikemiczny (IG). A to pociąga za sobą same pozytywne skutki zdrowotne,
Ponadto ocet blokuje aktywność amylazy w jelicie cienkim. Amylazato enzym rozkładający wielocukry (np. skrobię) na cukry proste (np. glukozę), które następnie są wchłaniane z przewodu pokarmowego. Część spożywanej skrobi nie przekształca się w cukier we krwi, ale jest wydalana.

Kwas octowy to również doskonały antyseptyk. Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń, co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból.

Ocet, ze względu na kwaśny odczyn, jest bardzo skuteczny w walce z bakteriami. Badacze udowodnili, że najbardziej skuteczny jest w przypadku bakterii najczęściej wywołujących bóle uszu. Są to bakterie z rodzaju: Pseudomonas, Staphylococcus i Proteus

4. Zastosowanie w kosmetyce:

Ocet tonizuje skórę, działa antybakteryjnie i antygrzybicznie, lecząc trądzik i inne choroby skórne (domowy tonik - pół na pół z wodą). Wspaniale nabłyszcza włosy i nie pozwala im wypadać jeśli nim płuczemy głowę.

Przynosi ulgę puchnącym stopom i żylakom. Dr. Tombak w swoich książkach zaleca picie octu jabłkowego oraz nacieranie nim nóg w przypadku występowania żylaków. Ocet jabłkowy skutecznie niszczy też kurzajki.

Można stosować go w formie:

toniku do twarzy - mieszamy pół na pół z wodą . Takim płynem przemywamy buzię 2 razy dziennie.
płukanki do włosów - do litra ciepłej wody dodajemy 1/4 filiżanki octu jabłkowego. Spłukujemy nim włosy
okładów - gazę/lnianą ściereczkę nasączamy wodą z octem (w proporcji 2:1), na 15-20 min. owijamy miejsca chorobowo zmienione (stłuczenia, spuchnięcia, siniaki, żylaki).
kąpieli - do wanny z wodą wlewamy szklankę octu, kąpiemy się 15 min. Taki "zabieg" świetnie oczyści i zrelaksuje naszą skórę . Stosujemy 2 - 3 razy w tygodniu.
kąpieli parowej - do litra wrzącej wody wsypujemy garść kwiatów rumianku i wlewamy 4 łyżki octu. Przez 10 min. trzymamy twarz nad parującym roztworem. Wycieramy ręcznikiem i wklepujemy naturalny krem. Skóra jest oczyszczona i odświeżona.
płynu do płukania jamy ustnej - wlewamy 2 łyżki octu do szklanki wody, płuczemy gardło. To doskonały sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust i wzmocnienie zębów.

Aby dobrze wykorzystać dobrodziejstwo octu jabłkowego warto go samemu zrobić. Powodzenia! ;-)

Przepis na ocet jabłkowy

Składniki:

1 kilogram jabłek
100 g miodu lub cukru
10 dkg drożdży
5 szklanek przegotowanej ostudzonej wody
kawałek razowego chleba

Sposób wykonania:

Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką oraz gniazdami nasiennymi. Następnie masę jabłkową umieścić w dużym słoju lub glinianym naczyniu i zalać przegotowaną wodą zamieszaną z cukrem, dodać także drożdże i kawałek razowego chleba. Naczynie należy zamknąć gazą i odstawić na dwa tygodnie, aby owoce sfermentowały. Dwa razy w ciągu dnia należy miksturę zamieszać drewnianą łyżką.

Następnie płyn zlać, odsączając od miąższu owoców. Specyfik po odsączeniu ponownie umieścić w naczyniu na następne 40 dni i odstawić, aby zaszły procesy fermentacji. Po tym czasie ocet jest gotowy do spożywania. Gotowy ocet rozlać do butelek, sącząc go przez gazę i odstawić w ciemne miejsce.

opracowała Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Zdrowie
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi