Kombucha (kombucza), to probiotyk czyli organizm symbiotyczny SCOBY (symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży), który jak się uważa przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy. Odgrywa on niezwykle ważną rolę w procesie detoksykacji. Do tego bogactwo witamin z grupy B, aminokwasów i świetny świ...
Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Owoce tego niepozornego krzewu są przyrządzane w różnej formie, np. jako wyciąg z żurawiny, suszona żurawina, syrop żurawinowy czy herbatka z żurawiny. Należy zwrócić uwagę, że aby żurawina zachowała swo...
Anglicy mówią na ocet jabłkowy - eliksir życia. Mają też przysłowie, że jeśli zjesz choć jedno jabłko dziennie, zapomnisz drogę do lekarza. Podobnie działa też ocet jabłkowy, gdyż wszystkie pożyteczne substancje, zawarte w tych owocach, przechodzą w ocet. ...
Olej kokosowy dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Paradoksalnie olej kokosowy jest najlepszym środkiem... na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w postac...
Wrzesień to zwykle ostatni miesiąc, w którym przepięknie kwitną grzybienie białe, potocznie zwane też nenufarami i liliami wodnymi. Choć przeważnie hodowane są dla ozdoby oczek wodnych, w stanie naturalnym możemy je spotkać na nieskażonych chemicznie nadbrzeżach jezior i rzek. Ze świeżych kwiatów ro...
Wrzesień i październik to czas, w którym dojrzewają owoce leszczyny, zawierające w sobie mnóstwo witamin, cynku, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi, białka i tłuszczy nienasyconych oraz bogactwo wyjątkowego smaku! Wierzono niegdyś, że noszenie przy sobie orzecha laskowego zapobiega atakom r...
Dawniej, liście nagietka spożywane były jako warzywo bogate w minerały i witaminy m.in. A i C. Świeże płatki są wyśmienitym dodatkiem do sałatki, a z suszonych możemy przygotować np. lecznicze napary i kojące skórę kosmetyki. Moc rośliny łagodzi m.in. stany zapalne skóry, żołądka, wątroby i jelit, p...
Po dębowym lesie cicha wieść się niesie, że kto w nim przebywa temu sił przybywa ...:-) Dąb od zarania dziejów kojarzony był z siłą, wytrzymałością i płodnością. To w jego cieniu obradowała starszyzna, a pasterze najchętniej wypasali swe stada, aby mogły nabrać sił witalnych. Żołądź dębu jest emblem...
Rozkwita latem, najczęściej na terenach wilgotnych. Przez lipiec i sierpień możemy zbierać cenne kwiecie rośliny oraz całe ziele, którego nuty zapachowe tymolu, cymenu i azulenu intensywnie rozbrzmiewają w woni olejku eterycznego, w tym przypadku szczególnie polecającego się do sporządzania wód kwia...
Ta smakowita odmiana dyni zwyczajnej, która najprawdopodobniej przywędrowała do nas z Włoch, jest bogata w witaminy: A, C, B1, B2, K, PP, beta-karoten, potas i wapń. W jej nasionach znajdziemy kukurbitacyny o działaniu przeciwrobacznym, a także glikozydy i fitosterole. Polecana szczególnie ze względ...