GMO – zagrożenia w czasach globalizacji.
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


GMO – zagrożenia w czasach globalizacji.

  • środa, 9 grudnia 2009
  • autor: Zbigniew Modrzewski
Jak rozmawiać o żywności genetycznie modyfikowanej, na ile jesteśmy rzetelnie informowani o potencjalnych skutkach wynikających ze stosowania na masową skalę produktów biotechnologicznych? Na tego rodzaju pytania próbowano odpowiedzieć podczas konferencji naukowej zorganizowanej w Liceum Ogólnokształcącym w Opatowie w województwie świętokrzyskim.
25 listopada w Opatowie, w tamtejszym Liceum Ogólnokształcącym im. B. Głowackiego z inicjatywy nauczycieli i uczniów miała  miejsce konferencja naukowa połączona z debatą pod tytułem „Porozmawiajmy o GMO”. Co powinniśmy wiedzieć? Co powinniśmy zrobić?”. Wzięli w niej udział prof. dr hab. Stanisław Wiąckowski z Uniwersytetu Świętokrzyskiego, Teodora Pawełko – Kwiatkowska, nauczycielka wiedzy o kulturze w Zespole Szkół nr 2 w Opatowie oraz Krzysztof Bednarz rolnik z Leszczykowa, gmina Lipnik, powiat Opatów, laureat pierwszej nagrody w konkursie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2009 roku w kategorii „Ekologia i środowisko”.
Żywność jako towarFragmenty wykładu prof. . Więckowskiego:
Biotechnolodzy twierdzą, że ich działania są konieczne, aby zwalczyć głód na świecie.
Jednak do tego wystarczy zapewnić rolnikom możliwość produkcji i zbytu ich produktów.
Nasza planeta jest co raz bardziej intensywnie eksploatowana, podobnie jak ludzie. W ten sposób ponad milion rolników w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, wielu krajów afrykańskich pozbawionych jest jakichkolwiek perspektyw, doprowadzonych do głodu z którym obiecano im walczyć.
GMO zagrożenia w czasie globalizacji
Blisko miliard ludności na naszej planecie żyje na granicy ubóstwa zarabiając jednego dolara dziennie, a dwa i pół miliarda żyje na jego granicy, zarabiając dwa dolary dziennie.
Równocześnie faktem jest, że 10 najbogatszych ludzi na świecie posiada zasoby 10 - krotnie większe niż cały roczny produkt brutto całego kontynentu afrykańskiego.
Obecnie świat produkuje więcej żywności niż kiedykolwiek wcześniej, a głodujących ludzi wciąż przybywa.
W Indiach z powodu głodu cierpi 320 mln ludzi, pomimo faktu, że kraj ten ma rezerwy żywności rzędu kilkudziesięciu tysięcy ton. Co więcej, Indie część swojej żywności eksportują, ponieważ biednych nie stać na jej kupno. Żywność modyfikowana genetycznie nic tu nie zmieni, tym bardziej, że firmy ją oferujące robią to po, aby zarobić. Zdaniem Wiąckowskiego, żywność GMO nie tylko nie rozwiąże problemów żywieniowych tam gdzie występują, ale przeciwnie wypierając produkcję rodzimą przyczyni się do bankructwa milionów drobnych rolników.
Jak konsolidacja wielkich firm łączących się w potężne konglomeraty wpływa na rynek żywności?
Przykładowo 84 proc. rynku wołowiny w USA jest w rękach kilku największych producentów: Tyson, Cargil, Swift, National Beef Packing. We Włoszech, w tym samym czasie kiedy ceny zbóż spadły o 50 proc., ceny makaronów wzrosły o 32 proc.
Najważniejsze rośliny dla wyżywienia ludzkości to ziemniak, kukurydza, ryż i pszenica.
W przypadku każdej z tych roślin przemysł biotechnologiczny stara się wprowadzić na rynek odpowiedniki modyfikowane genetycznie.
Jak działa współczesny rynek pokazuje przykład Iraku. W 2003 roku najechano ten kraj nie dlatego, że byli tam terroryści, ale dlatego, że była tam ropa oraz aby uczynić z tego kraju gigantyczny raj dla wolnego handlu. Zamieniono kolebkę cywilizacji na miejsce eksperymentów dla wolnorynkowego kapitalizmu. Korporacje inwestujące w tym kraju mogą transferować 100 proc. dochodów, bez konieczności reinwestowania jakiejkolwiek jego części w Iraku. Gwarantuje to prawo okupacyjne, a Irakijczycy nie mają żadnych szans, by to zmienić.
Część tego szokowego planu była dostosowana do potrzeb firm biotechnologicznych. Rolnikom zabrania się powtórnego wykorzystywania dosiewu nasion chronionych. Daje to właścicielom nasion absolutną władzę nad farmerami, którzy używają ich nasion przez przynajmniej 20 lat. Rolnicy muszą płacić opłatę biotechnologiczną oraz roczną opłatę licencyjną. Używanie innych nasion grozi wysokimi karami, a nawet więzieniem.
Obszar miedzy Eufratem a Tygrysem idealnie nadaje się do uprawy roślin. Rolnicy od 8 tys. lat uprawiali praktycznie wszystkie rodzaje pszenicy i innych zbóż. Teraz uprawy te musiały ustąpić miejsca pszenicy genetycznie modyfikowanej. Kiedy Irakijczycy głodują, giganty biotechnologii nastawili swoją produkcję na eksport. Jest to jaskrawy przykład jak to Stany Zjednoczone i przemysł biotechnologiczny ratuje świat przed głodem - skwitował uczony.
 GMO zagrożenia w czasie globalizacji 2
Polska a GMO
W dalszej części wykładu prof. Więckowski odniósł się do sytuacji w naszym kraju.
- Stan biologiczny polskiej gleby jest znakomity, nie tylko ze względu na niewielkie nawożenie, stosunkowo minimalne wykorzystanie pestycydów, ale również dlatego, że rolnictwo polskie przetrwało w układzie szachownicy pól. Sprzyja to różnorodności i małemu zmęczeniu gleb. Wprowadzenie roślin modyfikowanych genetycznie do Polski przekreśla tą naszą unikalność oraz szansę na eksport tak dziś poszukiwanej na świecie zdrowej żywności. Ubogi polski rolnik nie ma powodu dzielić się zyskiem i płacić producentom biotechnologicznym jeszcze dodatkowe tantiemy od wartości intelektualnej za ich chore pomysły.
Polska nie ma żadnego powodu, żeby sprowadzać, a tym bardziej produkować żywność biotechnologicznie modyfikowaną, na którą popyt na świecie systematycznie spada, mając nadprodukcję własnej żywności wytworzonej z poszanowaniem zasad ekologii.
Ekologia zamiast GMO
Głos zabrał również Krzysztof Bednarz, rolnik z Leszczowa, laureat I miejsca w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „ekologia i środowisko”. Wyjaśnił jakim rygorom podlega gospodarstwo ekologiczne i jakie musi spełnić standardy, aby otrzymać taki status.
Jak zważył, od 2004 roku dodatki GMO można wprowadzać do lecytyny stosowanej m.in. w produktach cukierniczych, od tego samego roku można też dodawać produkty GMO (np. modyfikowaną genetycznie kukurydzę) do paszy zjadanej przez zwierzęta hodowlane.
Spośród 91 mln hektarów światowej produkcji soi  już 64 proc. jest modyfikowana genetycznie. Na 34 mln hektarów bawełny 43 procent jest GMO, jedna piąta rzepaku  na świecie jest już modyfikowana genetycznie.
Bednarz wspomniał też jak wczasach jego dzieciństwa jako nawóz mający zwalczać szkodniki, powszechnie stosowano środek owadobójczy azotox zawierający składnik DDT, wtedy uważany przez naukowców za nieszkodliwy. Po latach okazało się, że ten składnik może mieć szkodliwy wpływ na zwierzęta jak i ludzi oraz, że bardzo powoli rozkłada się biologicznie. W latach 60 zaczęto wycofywać się z jego stosowania. Do dziś jednak naukowcy znajdują DDT zarówno w glebie jak i w organizmach zwierząt i ludzi. Bednarz zauważył, ze podobne beztroskie podejście prezentują obecnie zwolennicy GMO.
Konferencję uatrakcyjniły występy wokalne zespołu folklorystycznego oraz inscenizacja, podczas której przedstawiono najważniejsze terminy z tego obszaru nauki oraz argumenty za i przeciw żywności genetycznie modyfikowanej.
Prof. Wiąckowski wyraził zadowolenie, że w spotkaniu wzięło udział tak wiele młodzieży. Na koniec stwierdził: - mam nadzieję, że chociaż cząstka z tego o czym mówiliśmy zostanie wam w głowach. Pamietajcie, że umysł powinien być jak spadochron, czyli że działa tylko wtedy gdy jest otwarty.

 

 Zbigniew Modrzewski

 

 http://www.joga-joga.pl/pl9/teksty979/list_otwarty_polskich_nauczycieli_jogi_w_sprawie_p

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga Festiwal 2019 - Bo coś ta Wierchomla we mnie zostawiła....

108 Powitań Słońca podczas VII Górskiego Maratonu Jogi pamięci Makarego Sieradzkiego - to jedynie podsumowanie tygodnia, który stał się naszym udziałem w połowie lata na Joga Festiwalu w Wierchomli. Pogoda była łaskawa nie tylko do praktyki pod słońcem Beskidu, ale i do górskich wędrówek, więc czas ...

Konferencja naukowa „Joga w kontekstach kulturowych” VI edycja 17-19 września Katowice

Konferencja naukowa "Joga w kontekstach kulturowych" VI jest w zamyśle projektem interdyscyplinarnym. Jej celem jest pokazanie różnych aspektów jogi przede wszystkim jako zjawiska modelowanego konkretnymi warunkami kulturowymi...

Rozgrzewka i zasady bezpieczeństwa podczas praktyki jogi

To, co najbardziej odróżnia jogę od innych form rekreacji ruchowych, jest to, że jest ona ściśle usystematyzowana, podzielona na stopnie zaawansowania, a pozycje przybierane podczas praktyki są szczegółowo opisane, wyznaczając wysokie standardy bezpieczeństwa oraz osiągania konkretnych efektów po sy...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ - Ostatnie miejsca!

Trwają zapisy na II Edycję ! Pozostały ostatnie miejsca! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końco...

Mindfulness w brytyjskich szkołach. Sposób na emocje ucznia

370 szkół w Wielkiej Brytanii bierze udział w testowym programie wdrażania technik mindfulness do codziennych zajęć. To element szeroko zakrojonego projektu wspomagającego zapobieganie i leczenie psychicznych dolegliwości, na które coraz częściej cierpią młodzi ludzie. ...

Minimalizm w podróży

Aby urlop był prawdziwie minimalny potrzebne są dwie rzeczy: minimalny bagaż i minimalny umysł. Wtedy z całą pewnością odpoczniemy naprawdę.Czy zdarzyło Ci się pojechać na upragnione wakacje i wrócić tak naprawdę zmęczonym? Przeładowane bagaże, targanie ich po lotniskach, dworcach, upychanie w bagaż...

ADŹAPA JOGA - WIEDZA MĘDRCÓW STAROŻYTNYCH INDII. Cykl bezpłatnych wykładów o medytacji w 10 miastach Polski.

ADŹAPA JOGA - WIEDZA MĘDRCÓW STAROŻYTNYCH INDII Cykl bezpłatnych wykładów o medytacji w 10 miastach Polski. Wrzesień-Październik 2019 Adźapa Joga (z angielskiego: Ajapa Yoga), czyli joga nie-dźapa (joga nie-powtarzania), to najbardziej starożytna forma jogi, która była odkryta i nauczana tysiące la...

Bez regeneracji nie osiągniemy równowagi. Co robi z nami stres?

Joga w przeciwieństwie do np. treningu siłowego, aktywizuje przywspółczulną część układu nerwowego odpowiedzialną za rozluźnienie. Wspiera więc w balansowaniu układu nerwowego i jest korzystna dla osób zdrowych, a w wielu przypadkach również dla osób chorych – tłumaczy psycholog zdrowia Mateus...

Siła spokoju i uważności. Jak zapanować na umysłem ?

Umysł ludzki może wirować szybciej niż wiatr, poszukując rozrywki i ucieczki od kłopotów, jakie niosą za sobą dylematy dnia powszedniego. Szukając celu, bezpieczeństwa i radości żyjemy w pomieszaniu, zawzięcie szukając spełnienia, a rzeczywistość prawie nigdy nie odpowiada naszym oczekiwaniom. Te za...

Muzyka indyjska i nada joga

Ideałem, do którego winien dążyć indyjski artysta, jest wywołanie w słuchaczu i widzu doświadczenia estetycznego zwanego rasą. Przyrównuje się ją do ożywczego nektaru, którego skosztowawszy, człowiek zatraca poczucie ciała, a jego dusza rozszerza się i łączy we wspólnym doświadczeniu z innych uczest...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Września 2019
Następne
PWŚCPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft