GMO – zagrożenia w czasach globalizacji.
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


GMO – zagrożenia w czasach globalizacji.

  • środa, 9 grudnia 2009
  • autor: Zbigniew Modrzewski
Jak rozmawiać o żywności genetycznie modyfikowanej, na ile jesteśmy rzetelnie informowani o potencjalnych skutkach wynikających ze stosowania na masową skalę produktów biotechnologicznych? Na tego rodzaju pytania próbowano odpowiedzieć podczas konferencji naukowej zorganizowanej w Liceum Ogólnokształcącym w Opatowie w województwie świętokrzyskim.
25 listopada w Opatowie, w tamtejszym Liceum Ogólnokształcącym im. B. Głowackiego z inicjatywy nauczycieli i uczniów miała  miejsce konferencja naukowa połączona z debatą pod tytułem „Porozmawiajmy o GMO”. Co powinniśmy wiedzieć? Co powinniśmy zrobić?”. Wzięli w niej udział prof. dr hab. Stanisław Wiąckowski z Uniwersytetu Świętokrzyskiego, Teodora Pawełko – Kwiatkowska, nauczycielka wiedzy o kulturze w Zespole Szkół nr 2 w Opatowie oraz Krzysztof Bednarz rolnik z Leszczykowa, gmina Lipnik, powiat Opatów, laureat pierwszej nagrody w konkursie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2009 roku w kategorii „Ekologia i środowisko”.
Żywność jako towarFragmenty wykładu prof. . Więckowskiego:
Biotechnolodzy twierdzą, że ich działania są konieczne, aby zwalczyć głód na świecie.
Jednak do tego wystarczy zapewnić rolnikom możliwość produkcji i zbytu ich produktów.
Nasza planeta jest co raz bardziej intensywnie eksploatowana, podobnie jak ludzie. W ten sposób ponad milion rolników w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, wielu krajów afrykańskich pozbawionych jest jakichkolwiek perspektyw, doprowadzonych do głodu z którym obiecano im walczyć.
GMO zagrożenia w czasie globalizacji
Blisko miliard ludności na naszej planecie żyje na granicy ubóstwa zarabiając jednego dolara dziennie, a dwa i pół miliarda żyje na jego granicy, zarabiając dwa dolary dziennie.
Równocześnie faktem jest, że 10 najbogatszych ludzi na świecie posiada zasoby 10 - krotnie większe niż cały roczny produkt brutto całego kontynentu afrykańskiego.
Obecnie świat produkuje więcej żywności niż kiedykolwiek wcześniej, a głodujących ludzi wciąż przybywa.
W Indiach z powodu głodu cierpi 320 mln ludzi, pomimo faktu, że kraj ten ma rezerwy żywności rzędu kilkudziesięciu tysięcy ton. Co więcej, Indie część swojej żywności eksportują, ponieważ biednych nie stać na jej kupno. Żywność modyfikowana genetycznie nic tu nie zmieni, tym bardziej, że firmy ją oferujące robią to po, aby zarobić. Zdaniem Wiąckowskiego, żywność GMO nie tylko nie rozwiąże problemów żywieniowych tam gdzie występują, ale przeciwnie wypierając produkcję rodzimą przyczyni się do bankructwa milionów drobnych rolników.
Jak konsolidacja wielkich firm łączących się w potężne konglomeraty wpływa na rynek żywności?
Przykładowo 84 proc. rynku wołowiny w USA jest w rękach kilku największych producentów: Tyson, Cargil, Swift, National Beef Packing. We Włoszech, w tym samym czasie kiedy ceny zbóż spadły o 50 proc., ceny makaronów wzrosły o 32 proc.
Najważniejsze rośliny dla wyżywienia ludzkości to ziemniak, kukurydza, ryż i pszenica.
W przypadku każdej z tych roślin przemysł biotechnologiczny stara się wprowadzić na rynek odpowiedniki modyfikowane genetycznie.
Jak działa współczesny rynek pokazuje przykład Iraku. W 2003 roku najechano ten kraj nie dlatego, że byli tam terroryści, ale dlatego, że była tam ropa oraz aby uczynić z tego kraju gigantyczny raj dla wolnego handlu. Zamieniono kolebkę cywilizacji na miejsce eksperymentów dla wolnorynkowego kapitalizmu. Korporacje inwestujące w tym kraju mogą transferować 100 proc. dochodów, bez konieczności reinwestowania jakiejkolwiek jego części w Iraku. Gwarantuje to prawo okupacyjne, a Irakijczycy nie mają żadnych szans, by to zmienić.
Część tego szokowego planu była dostosowana do potrzeb firm biotechnologicznych. Rolnikom zabrania się powtórnego wykorzystywania dosiewu nasion chronionych. Daje to właścicielom nasion absolutną władzę nad farmerami, którzy używają ich nasion przez przynajmniej 20 lat. Rolnicy muszą płacić opłatę biotechnologiczną oraz roczną opłatę licencyjną. Używanie innych nasion grozi wysokimi karami, a nawet więzieniem.
Obszar miedzy Eufratem a Tygrysem idealnie nadaje się do uprawy roślin. Rolnicy od 8 tys. lat uprawiali praktycznie wszystkie rodzaje pszenicy i innych zbóż. Teraz uprawy te musiały ustąpić miejsca pszenicy genetycznie modyfikowanej. Kiedy Irakijczycy głodują, giganty biotechnologii nastawili swoją produkcję na eksport. Jest to jaskrawy przykład jak to Stany Zjednoczone i przemysł biotechnologiczny ratuje świat przed głodem - skwitował uczony.
 GMO zagrożenia w czasie globalizacji 2
Polska a GMO
W dalszej części wykładu prof. Więckowski odniósł się do sytuacji w naszym kraju.
- Stan biologiczny polskiej gleby jest znakomity, nie tylko ze względu na niewielkie nawożenie, stosunkowo minimalne wykorzystanie pestycydów, ale również dlatego, że rolnictwo polskie przetrwało w układzie szachownicy pól. Sprzyja to różnorodności i małemu zmęczeniu gleb. Wprowadzenie roślin modyfikowanych genetycznie do Polski przekreśla tą naszą unikalność oraz szansę na eksport tak dziś poszukiwanej na świecie zdrowej żywności. Ubogi polski rolnik nie ma powodu dzielić się zyskiem i płacić producentom biotechnologicznym jeszcze dodatkowe tantiemy od wartości intelektualnej za ich chore pomysły.
Polska nie ma żadnego powodu, żeby sprowadzać, a tym bardziej produkować żywność biotechnologicznie modyfikowaną, na którą popyt na świecie systematycznie spada, mając nadprodukcję własnej żywności wytworzonej z poszanowaniem zasad ekologii.
Ekologia zamiast GMO
Głos zabrał również Krzysztof Bednarz, rolnik z Leszczowa, laureat I miejsca w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „ekologia i środowisko”. Wyjaśnił jakim rygorom podlega gospodarstwo ekologiczne i jakie musi spełnić standardy, aby otrzymać taki status.
Jak zważył, od 2004 roku dodatki GMO można wprowadzać do lecytyny stosowanej m.in. w produktach cukierniczych, od tego samego roku można też dodawać produkty GMO (np. modyfikowaną genetycznie kukurydzę) do paszy zjadanej przez zwierzęta hodowlane.
Spośród 91 mln hektarów światowej produkcji soi  już 64 proc. jest modyfikowana genetycznie. Na 34 mln hektarów bawełny 43 procent jest GMO, jedna piąta rzepaku  na świecie jest już modyfikowana genetycznie.
Bednarz wspomniał też jak wczasach jego dzieciństwa jako nawóz mający zwalczać szkodniki, powszechnie stosowano środek owadobójczy azotox zawierający składnik DDT, wtedy uważany przez naukowców za nieszkodliwy. Po latach okazało się, że ten składnik może mieć szkodliwy wpływ na zwierzęta jak i ludzi oraz, że bardzo powoli rozkłada się biologicznie. W latach 60 zaczęto wycofywać się z jego stosowania. Do dziś jednak naukowcy znajdują DDT zarówno w glebie jak i w organizmach zwierząt i ludzi. Bednarz zauważył, ze podobne beztroskie podejście prezentują obecnie zwolennicy GMO.
Konferencję uatrakcyjniły występy wokalne zespołu folklorystycznego oraz inscenizacja, podczas której przedstawiono najważniejsze terminy z tego obszaru nauki oraz argumenty za i przeciw żywności genetycznie modyfikowanej.
Prof. Wiąckowski wyraził zadowolenie, że w spotkaniu wzięło udział tak wiele młodzieży. Na koniec stwierdził: - mam nadzieję, że chociaż cząstka z tego o czym mówiliśmy zostanie wam w głowach. Pamietajcie, że umysł powinien być jak spadochron, czyli że działa tylko wtedy gdy jest otwarty.

 

 Zbigniew Modrzewski

 

 https://www.joga-joga.pl/pl9/teksty979/list_otwarty_polskich_nauczycieli_jogi_w_sprawie_p

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jesteśmy zaprogramowani na 120 lat, mamy to zapisane w genach

Będzie dobrze, jeśli zmienimy styl odżywiania i zaczniemy jeść, jak trzeba. Wtedy wszystko wróci do normy. Człowiek do pewnego momentu jest cudownym, samo naprawiającym się organizmem – tłumaczy dr Danuta Myłek, specjalistka w zakresie alergologii i dermatologii. Dr Myłek jest jedy...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START STYCZEŃ 2021!

Trwa rekrutacja na IV Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętno...

Wspaniały nauczyciel jogi Grzegorz Nieścier potrzebuje Waszej pomocy!

Ratowanie życia i projektu życia Grzegorza Nieściera! Uruchomiliśmy zrzutkę - każda kwota się liczy!!! Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/5f9xha Zwracamy się z prośbą o pomoc w pokryciu kosztów związanych z chorobą Grzegorza i terapią. W chwili obecnej intensywna chemoterapia powoduje ogromne spus...

Zostań w domu z Joga-joga.tv

Joga-joga.tv to Twoje osobiste studio jogi. Ponad 250 sesji do ćwiczenia jogi w domu, zajęcia dla początkujących, odchudzających się oraz dbających o plecy i kręgosłup. Jesteśmy z Tobą wszędzie tam gdzie jest internet....

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. III Edycja Start wrzesień 2020!

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

Książka Leczenie Żywieniem - bestseller z praktycznymi poradami

Takich książek nam własnie potrzeba! Wreszcie dochodzą do głosu lekarze praktycy, którzy promują leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktykę zdrowotną w oparciu o właściwą, zrównoważoną dietę. Dietę opartą na prostych zasadach, łatwo dostępnych i nieprzetworzonych produktach. Czytelnik znajdzi...

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą - na odporność, nadciśnienie, stany zapalne zatok i oskrzeli. ...

Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić?

Wszystkie media na świecie mówią obecnie niemal wyłącznie o koronawirusie. Obserwujemy rosnące zjawisko paniki, gdyż telewizja i media społecznościowe nie szczędzą nam danych o wzrastających słupkach ofiar śmiertelnych zakażenia. Zamiast wpadać w rytm lęku i czekać "na swoją kolej" – przystąpm...

Wywiad z Wiktorem Morgulec - Wybory jogina. Joga Magazyn Marzec

Czy osoby, które praktykują jogę, powinny mieć dystans do świata? Także do tego, co dzieje się w polityce? Czy wolno im mieć poglądy. A jeśli tak, to jakie? I dlaczego? Poniżej zamieszczamy wywiad z Wiktorem Morgulcem zaczerpnięty z magazynu Joga. ...

Zwiększ odporność dzięki Metodzie Wima Hofa

Wim Hof to człowiek lodu, który łamie wszelkie prawa natury. Wydaje się, że jest nadczłowiekiem, potrafi spędzić 2 godziny zanurzony w lodzie czy przebiec maraton na pustyni bez żadnego łyka wody. Naukowcy sądzili, że są to wyłącznie jego nadzwyczajne umiejętności, ale Wim udowodnił, że każdy może s...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2020
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft