GMO – zagrożenia w czasach globalizacji.
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


GMO – zagrożenia w czasach globalizacji.

  • środa, 9 grudnia 2009
  • autor: Zbigniew Modrzewski
Jak rozmawiać o żywności genetycznie modyfikowanej, na ile jesteśmy rzetelnie informowani o potencjalnych skutkach wynikających ze stosowania na masową skalę produktów biotechnologicznych? Na tego rodzaju pytania próbowano odpowiedzieć podczas konferencji naukowej zorganizowanej w Liceum Ogólnokształcącym w Opatowie w województwie świętokrzyskim.
25 listopada w Opatowie, w tamtejszym Liceum Ogólnokształcącym im. B. Głowackiego z inicjatywy nauczycieli i uczniów miała  miejsce konferencja naukowa połączona z debatą pod tytułem „Porozmawiajmy o GMO”. Co powinniśmy wiedzieć? Co powinniśmy zrobić?”. Wzięli w niej udział prof. dr hab. Stanisław Wiąckowski z Uniwersytetu Świętokrzyskiego, Teodora Pawełko – Kwiatkowska, nauczycielka wiedzy o kulturze w Zespole Szkół nr 2 w Opatowie oraz Krzysztof Bednarz rolnik z Leszczykowa, gmina Lipnik, powiat Opatów, laureat pierwszej nagrody w konkursie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2009 roku w kategorii „Ekologia i środowisko”.
Żywność jako towarFragmenty wykładu prof. . Więckowskiego:
Biotechnolodzy twierdzą, że ich działania są konieczne, aby zwalczyć głód na świecie.
Jednak do tego wystarczy zapewnić rolnikom możliwość produkcji i zbytu ich produktów.
Nasza planeta jest co raz bardziej intensywnie eksploatowana, podobnie jak ludzie. W ten sposób ponad milion rolników w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, wielu krajów afrykańskich pozbawionych jest jakichkolwiek perspektyw, doprowadzonych do głodu z którym obiecano im walczyć.
GMO zagrożenia w czasie globalizacji
Blisko miliard ludności na naszej planecie żyje na granicy ubóstwa zarabiając jednego dolara dziennie, a dwa i pół miliarda żyje na jego granicy, zarabiając dwa dolary dziennie.
Równocześnie faktem jest, że 10 najbogatszych ludzi na świecie posiada zasoby 10 - krotnie większe niż cały roczny produkt brutto całego kontynentu afrykańskiego.
Obecnie świat produkuje więcej żywności niż kiedykolwiek wcześniej, a głodujących ludzi wciąż przybywa.
W Indiach z powodu głodu cierpi 320 mln ludzi, pomimo faktu, że kraj ten ma rezerwy żywności rzędu kilkudziesięciu tysięcy ton. Co więcej, Indie część swojej żywności eksportują, ponieważ biednych nie stać na jej kupno. Żywność modyfikowana genetycznie nic tu nie zmieni, tym bardziej, że firmy ją oferujące robią to po, aby zarobić. Zdaniem Wiąckowskiego, żywność GMO nie tylko nie rozwiąże problemów żywieniowych tam gdzie występują, ale przeciwnie wypierając produkcję rodzimą przyczyni się do bankructwa milionów drobnych rolników.
Jak konsolidacja wielkich firm łączących się w potężne konglomeraty wpływa na rynek żywności?
Przykładowo 84 proc. rynku wołowiny w USA jest w rękach kilku największych producentów: Tyson, Cargil, Swift, National Beef Packing. We Włoszech, w tym samym czasie kiedy ceny zbóż spadły o 50 proc., ceny makaronów wzrosły o 32 proc.
Najważniejsze rośliny dla wyżywienia ludzkości to ziemniak, kukurydza, ryż i pszenica.
W przypadku każdej z tych roślin przemysł biotechnologiczny stara się wprowadzić na rynek odpowiedniki modyfikowane genetycznie.
Jak działa współczesny rynek pokazuje przykład Iraku. W 2003 roku najechano ten kraj nie dlatego, że byli tam terroryści, ale dlatego, że była tam ropa oraz aby uczynić z tego kraju gigantyczny raj dla wolnego handlu. Zamieniono kolebkę cywilizacji na miejsce eksperymentów dla wolnorynkowego kapitalizmu. Korporacje inwestujące w tym kraju mogą transferować 100 proc. dochodów, bez konieczności reinwestowania jakiejkolwiek jego części w Iraku. Gwarantuje to prawo okupacyjne, a Irakijczycy nie mają żadnych szans, by to zmienić.
Część tego szokowego planu była dostosowana do potrzeb firm biotechnologicznych. Rolnikom zabrania się powtórnego wykorzystywania dosiewu nasion chronionych. Daje to właścicielom nasion absolutną władzę nad farmerami, którzy używają ich nasion przez przynajmniej 20 lat. Rolnicy muszą płacić opłatę biotechnologiczną oraz roczną opłatę licencyjną. Używanie innych nasion grozi wysokimi karami, a nawet więzieniem.
Obszar miedzy Eufratem a Tygrysem idealnie nadaje się do uprawy roślin. Rolnicy od 8 tys. lat uprawiali praktycznie wszystkie rodzaje pszenicy i innych zbóż. Teraz uprawy te musiały ustąpić miejsca pszenicy genetycznie modyfikowanej. Kiedy Irakijczycy głodują, giganty biotechnologii nastawili swoją produkcję na eksport. Jest to jaskrawy przykład jak to Stany Zjednoczone i przemysł biotechnologiczny ratuje świat przed głodem - skwitował uczony.
 GMO zagrożenia w czasie globalizacji 2
Polska a GMO
W dalszej części wykładu prof. Więckowski odniósł się do sytuacji w naszym kraju.
- Stan biologiczny polskiej gleby jest znakomity, nie tylko ze względu na niewielkie nawożenie, stosunkowo minimalne wykorzystanie pestycydów, ale również dlatego, że rolnictwo polskie przetrwało w układzie szachownicy pól. Sprzyja to różnorodności i małemu zmęczeniu gleb. Wprowadzenie roślin modyfikowanych genetycznie do Polski przekreśla tą naszą unikalność oraz szansę na eksport tak dziś poszukiwanej na świecie zdrowej żywności. Ubogi polski rolnik nie ma powodu dzielić się zyskiem i płacić producentom biotechnologicznym jeszcze dodatkowe tantiemy od wartości intelektualnej za ich chore pomysły.
Polska nie ma żadnego powodu, żeby sprowadzać, a tym bardziej produkować żywność biotechnologicznie modyfikowaną, na którą popyt na świecie systematycznie spada, mając nadprodukcję własnej żywności wytworzonej z poszanowaniem zasad ekologii.
Ekologia zamiast GMO
Głos zabrał również Krzysztof Bednarz, rolnik z Leszczowa, laureat I miejsca w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „ekologia i środowisko”. Wyjaśnił jakim rygorom podlega gospodarstwo ekologiczne i jakie musi spełnić standardy, aby otrzymać taki status.
Jak zważył, od 2004 roku dodatki GMO można wprowadzać do lecytyny stosowanej m.in. w produktach cukierniczych, od tego samego roku można też dodawać produkty GMO (np. modyfikowaną genetycznie kukurydzę) do paszy zjadanej przez zwierzęta hodowlane.
Spośród 91 mln hektarów światowej produkcji soi  już 64 proc. jest modyfikowana genetycznie. Na 34 mln hektarów bawełny 43 procent jest GMO, jedna piąta rzepaku  na świecie jest już modyfikowana genetycznie.
Bednarz wspomniał też jak wczasach jego dzieciństwa jako nawóz mający zwalczać szkodniki, powszechnie stosowano środek owadobójczy azotox zawierający składnik DDT, wtedy uważany przez naukowców za nieszkodliwy. Po latach okazało się, że ten składnik może mieć szkodliwy wpływ na zwierzęta jak i ludzi oraz, że bardzo powoli rozkłada się biologicznie. W latach 60 zaczęto wycofywać się z jego stosowania. Do dziś jednak naukowcy znajdują DDT zarówno w glebie jak i w organizmach zwierząt i ludzi. Bednarz zauważył, ze podobne beztroskie podejście prezentują obecnie zwolennicy GMO.
Konferencję uatrakcyjniły występy wokalne zespołu folklorystycznego oraz inscenizacja, podczas której przedstawiono najważniejsze terminy z tego obszaru nauki oraz argumenty za i przeciw żywności genetycznie modyfikowanej.
Prof. Wiąckowski wyraził zadowolenie, że w spotkaniu wzięło udział tak wiele młodzieży. Na koniec stwierdził: - mam nadzieję, że chociaż cząstka z tego o czym mówiliśmy zostanie wam w głowach. Pamietajcie, że umysł powinien być jak spadochron, czyli że działa tylko wtedy gdy jest otwarty.

 

 Zbigniew Modrzewski

 

 http://www.joga-joga.pl/pl9/teksty979/list_otwarty_polskich_nauczycieli_jogi_w_sprawie_p

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
„Idealny człowiek oddycha tak, jakby nie oddychał”.

Do życia niezbędne nam są trzy rzeczy: woda, jedzenie i powietrza. Która z nich jest najważniejsza? Możemy wytrzymać bez pokarmu przez kilka tygodni, a bez wody przez kilka dni. Jednak bez powietrza przeżyjemy tylko kilka minut. Jeśli porównamy istotność każdego z tych elementów dla naszego przetrwa...

Yin & Yang Bodymind Convention, 24-25.03 Bielsko - Biała

24-25 marca odbędzie się w Bielsku-Białej niecodzienne wydarzenie, Yin & Yang Bodymind Convention. W jednym miejscu będzie wyjątkowa możliwość spotkania z czołowymi przedstawicielami światowych szkół jogi i pilates, wspólnej praktyki oraz uczestnictwa w programie różnorodnych lekcji....

Hormony pod kontrolą z pomocą jogi !

Dobrze znane sformułowanie "huśtawka hormonów" doskonale oddaje znaczenie problemów związanych z hormonami. Tak jak na huśtawce, poziom niektórych hormonów w naszym organizmie raz rośnie a raz maleje pod wpływem określonych czynników. Joga jest pod tym względem pomocna, ponieważ bierze pod uwagę wsz...

OM, dźwięk początku i energii

Sala ćwiczeń jogi. Praktykujący w skupieniu, z zamkniętymi oczami, siedzą na matach. W ciszy rozchodzi się dźwięk OM. Tak wygląda początek zajęć w większości szkół. OM – najbardziej znana i najświętsza sylaba hinduizmu – jednoczy, oczyszcza, uspokaja, otwiera kanały energetyczne. Jest un...

Przełomowa metoda oddechowa i jej twórca K.P. Butejko

Biografią Prof. Konstantyna Pawłowicza Butejko/ Buteyko rozpoczynamy cykl artykułów na temat przełomowej metody oddechowej -metody Butejki. Był on cenionym, rosyjskim lekarzem. Opisał nową jednostkę chorobową, którą nazwał chorobą głębokiego oddychania. Odkrył , iż główną przyczyną wielu schorzeń j...

Kiedy moje barki będą w pełni elastyczne a klatka piersiowa otwarta?

Otwarta klatka piersiowa to podstawa! Do tego dążymy zawsze na samym początku rozpoczynając wprowadzanie w świat jogi początkującego jogina. Dlaczego? Dlatego, że otwarta klatka piersiowa to prostsza postawa całego ciała, nie opadające do przodu barki, możliwość nabrania solidnego oddechu oraz zdecy...

Dzięki ojcu joga trafiła do szkół. Anna Romanowska wspomina ojca, prof. Wiesława Romanowskiego

Praktyka jogi zaczęła rozwijać się w Polsce w latach siedemdziesiątych. Wśród jej pionierów był fizjolog prof. Wiesław Romanowski. Pod jego redakcją ukazała się w 1973 r. książka pt. "Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentrujących", która stała się dla wielu polskich nauczycieli jogi swego rod...

Joga wielkich dziewczyn, czyli koniec z wymówkami

Pójdę na jogę gdy schudnę, to wymówka, która "gra" gdzieś z tyłu głowy wielu osobom. Internetowe influencerki, zwłaszcza te amerykańskie, udowadniają, że nie ma na co czekać, bo jogę można z powodzeniem praktykować niezależnie od tego, jaki rozmiar ubrań nosimy. Są wśród nich m.in. Amerykanki Valeri...

Lagom, czyli szczęście po szwedzku

Świat, w którym dziś żyjemy nastawiony jest na "wyżej, dalej, więcej". Wpadając w nieustanny wir podkręcania tempa nie zauważamy, kiedy przestają nas cieszyć drobiazgi codzienności. Często jesteśmy przemęczeni, bez energii i motywacji do działania. Jednym z dobrych sposobów wyjścia z tej sytuacji je...

Joga receptą na zdrowe stopy

Wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stopy mogą być odpowiedzialne za bóle kolan, bioder, pleców, karku i szyi oraz powstawanie skoliozy i innych deformacji kręgosłupa....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2018
Następne
PWŚCPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft