Zdrowe składniki: Gruszka
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Gruszka

Owoc znany w Europie od czasów prehistorycznych, o czym świadczą wykopaliska suszonych gruszek z epoki kamienia łupanego i epoki brązu. Na tereny dzisiejszej Grecji przywędrowały z Persji.

Mimo, że grusza znana była w tak odległych czasach, nowe odmiany powstały dopiero w XVII i XVIII wieku w Belgii i Francji. Z czasem przywędrowały do Polski, chociaż mamy również nasze, rodzime gruszki leśne i ulęgałki.

Gruszka szlachetna powstała w wyniku krzyżówek dzikich odmian tego drzewa.

Gruszka zawiera ok 85 % wody, składniki mineralne - potas (bardzo dużo), fosfor, wapń, magnez, sód, cynk, miedź, żelazo, jod, kwas jabłkowy i pektyny. Zawiera również witaminę A, B1, B2, B5, C i PP.

Owoce gruszki są bardzo zdrowe. Powszechnie uważa się je za ciężkostrawne, wystarczy jednak dobrze pogryźć każdy kęs, żeby trawienie stało się łatwiejsze.

Gruszki są znakomitym składnikiem sałatek owocowych, deserów, ciast i napojów.

Wartość kaloryczna 60 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi