Zdrowe składniki: Rukola
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Rukola

RUKOLA - jednoroczne warzywo liściowe. Rośnie dziko we Włoszech, Francji i Azji wschodniej. Od niedawna uprawiana także w Polsce.

Rukola zawiera dużo witamin - A, B1, B2 i C oraz mikroelementów - wapń, fosfor, magnez, żelazo. Jest również bogata w sole mineralne, kwasy organiczne i olejki eteryczne.

Oprócz walorów odżywczych rukola posiada również niepowtarzalny smak i aromat - jest lekko gorzkawa, ale z odcieniem orzechowego smaku. Dobrze smakuje w mieszance sałat liściastych. Można ją przygotowywać jak szpinak, dobrze się komponuje z serami (szczególnie pleśniowymi czy parmezanem).

Rukolę łatwo jest wyhodować w donicy na balkonie, w tej chwili jej sadzonki są dość popularne w sklepach ogrodniczych.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi