Gorczyca
GORCZYCA - roślina przyprawowa i lecznicza znana od kilku tysięcy lat. Dzięki zapisom w sanskrycie wiadomo, że w Indiach stosowano ją już 3 tysiące lat p.n.e. Wykopaliska z okolic Bagdadu wykazują, że znały ją także plemiona sumeryjskie. Do Polski dotarła w XVI wieku.
Gorczyca jest rośliną oleistą i miododajną. Zawiera olejki lotne, glikozydy, tłuszcze, białka i sole mineralne (zawiera dużo siarki). Jako lek jest antyseptyczna i powlekająca. Wyciągi z gorczycy pobudzają apetyt i wzmacniają wydzielanie soków trawiennych. Stosuje się ją w nieżytach żołądka, jelit, przy wzdęciach, niedokwaśności i zaparciach. Do tego celu przygotowuje się napój z pół łyżki nasion zalanych wrzącą wodą - ok. 1 szklanki. Odstawia się na kilka godzin i pije wieczorem. Taki napój wspomaga również odchudzanie.Jedzenie gorczycy działa dezynfekująco na cały przewód pokarmowy. Uprażone ziarna gorczycy dodane do potraw wzbogacają ich smak i znacznie ułatwiają przemianę materii.
Dobrze smakuje do duszonych warzyw (w kompozycji z kminem rzymskim), świetnie się komponuje z kapustą, kabaczkiem i bakłażanem. Niewielkie ilości prażonych nasion gorczycy można dodawać również do sałatek. Gorczyca jest głównym składnikiem musztardy.
Gorczyca biała charakteryzuje się również wyjątkowym działaniem energetycznym. Jest używana do produkcji materaców, poduszek i pasów leczniczych, które chronią przed szkodliwym promieniowaniem technicznym (telewizor, komputer) oraz działaniem cieków wodnych. Dzięki silnemu biopolu ziarna gorczycy wspomagają leczenie wielu chorób, podnosząc odporność organizmu.