Zdrowe składniki: Gorczyca
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Gorczyca

GORCZYCA - roślina przyprawowa i lecznicza znana od kilku tysięcy lat. Dzięki zapisom w sanskrycie wiadomo, że w Indiach stosowano ją już 3 tysiące lat p.n.e. Wykopaliska z okolic Bagdadu wykazują, że znały ją także plemiona sumeryjskie. Do Polski dotarła w XVI wieku.

Gorczyca jest rośliną oleistą i miododajną. Zawiera olejki lotne, glikozydy, tłuszcze, białka i sole mineralne (zawiera dużo siarki). Jako lek jest antyseptyczna i powlekająca. Wyciągi z gorczycy pobudzają apetyt i wzmacniają wydzielanie soków trawiennych. Stosuje się ją w nieżytach żołądka, jelit, przy wzdęciach, niedokwaśności i zaparciach. Do tego celu przygotowuje się napój z pół łyżki nasion zalanych wrzącą wodą - ok. 1 szklanki. Odstawia się na kilka godzin i pije wieczorem. Taki napój wspomaga również odchudzanie.
Jedzenie gorczycy działa dezynfekująco na cały przewód pokarmowy. Uprażone ziarna gorczycy dodane do potraw wzbogacają ich smak i znacznie ułatwiają przemianę materii.
Dobrze smakuje do duszonych warzyw (w kompozycji z kminem rzymskim), świetnie się komponuje z kapustą, kabaczkiem i bakłażanem. Niewielkie ilości prażonych nasion gorczycy można dodawać również do sałatek. Gorczyca jest głównym składnikiem musztardy.
Gorczyca biała charakteryzuje się również wyjątkowym działaniem energetycznym. Jest używana do produkcji materaców, poduszek i pasów leczniczych, które chronią przed szkodliwym promieniowaniem technicznym (telewizor, komputer) oraz działaniem cieków wodnych. Dzięki silnemu biopolu ziarna gorczycy wspomagają leczenie wielu chorób, podnosząc odporność organizmu.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi