Kminek
KMINEK - roślina przyprawowa, która pojawia się już w wykopaliskach neolitycznych. Starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako środek ułatwiający trawienie. W Polsce uprawiano go już za pierwszych Piastów. Stosowano go jako przyprawę i lekarstwo.
Współcześnie znanych jest 25 gatunków kminku i uprawia się je w Europie, Ameryce Północnej i Afryce. Wśród najbardziej znanych jest kminek zwyczajny, kmin rzymski i kmin egipski.Owoce kminku zawierają olejek, w skład którego wchodzi karwon oraz limonen, żywice, garbniki, wosk, sole mineralne
W dawnych czasach kminek był powszechnym lekiem na wszelkie dolegliwości żołądkowe, głównie przy kolce i wzdęciach. Jego działanie obejmuje także wątrobę, nerki i skórę. Owoce kminku regulują dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Wzmagają wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu poprawiają apetyt i trawienie. Kminek jest skutecznym środkiem wiatropędnym. Ma też działanie mlekopędne, jest skuteczny w pobudzeniu laktacji i dobrego trawienia u niemowląt.
Kminek jest doskonałą przyprawą do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Wspomaga trawienie fasoli, grochu i soi. Jego obecność wzbogaca smak potraw. Świetnie się komponuje z kurkumą, tymiankiem, oregano i curry.