Zdrowe składniki: Gomasio
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Gomasio

Gomasio to mieszanka uprażonych ziaren sezamu i soli morskiej lub kamiennej. Stosuje się je jako posypkę.

Świetnie smakuje z wszelkimi potrawami warzywno-zbożowymi, makaronami i kanapkami.


Do przyrządzania gomasio potrzebujemy dwóch składników - ziarna sezamu i soli. Ilość użytej soli waha się w przedziale od 1:10 do 1:16 (zależy jak mocno chcemy zjangizować posypkę). Latem proponuję wziąć mniej soli, czyli od 1:8 do 1:10.
Pierwszy krok: na rozgrzaną, suchą (!) patelnię wysypujemy nasiona i sól. Prażymy pod przykryciem, bo będzie pryskać jak przy robieniu popcornu.
W trakcie prażenia mieszamy drewnianą łyżką. Gomasio jest uprażone kiedy ziarna sezamu puszczą olej i zaczną wydzielać piękny zapach, a sól przybiera złoty kolor.
Po uprażeniu wsypujemy całość do makutry i ucieramy drewnianą pałką aż połowa ziaren będzie utarta na proszek a połowa pozostanie w całości.
Ziarenka soli w trakcie ucierania powinny całkowicie się pokryć olejem ze startych nasion sezamu. Tak przetworzona sól nie wywołuje uczucia pragnienia i działa leczniczo (reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizu).
UWAGA! Nie używajcie do gomasio soli rafinowanej, która jest pozbawiona naturalnych pierwiastków śladowych.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi