Sezam - pierwsza roślina, z której pozyskiwano olej
Uprawiany od wieków w Afryce i Azji, od dwóch tysięcy lat w Chinach. Jego ziarna zawierają 50 procent tłuszczu. Olej sezamowy nie jełczeje w cieple i świetnie się przechowuje. Głównym producentem sezamu są Chiny, Indie i Meksyk.
Głównym producentem sezamu są Chiny, Indie i Meksyk.
Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia. Dla porównania: mleko krowie zawiera go 118 mg, jaja kurze 65 mg, mleko kozie 120 mg, a rożne sery od 250 do 850 mg.
Ziarna sezamu zawierają fitosterole, które są roślinnymi sterydami. fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i zapobiegają nowotworom prostaty. Przetarte ziarno sezamu w połączeniu z ciemnym chlebem tworzy pełnowartościowe białko roślinne (jest w tym zestawieniu dobre połączenie aminokwasów).
Ziarno sezamu zawiera również dużo cynku i witaminy E oraz wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pastę sezamową - tahinę, dodaje się do sosów, sałatek, makaronu i ryżu. Jest również głównym składnikiem chałwy.
Według medycyny chińskiej sezam należy do żywiołu Ziemi (smak słodki) - wspiera pracę żołądka, trzustki i śledziony.