Zdrowe składniki: Kasza gryczana
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kasza gryczana

KASZA GRYCZANA - kasza robiona z gryki. Grykę uprawiano już przed 4000 laty. Do Polski ziarno gryki dotarło wraz z najazdem Tatarów (stąd nazwa kasza tatarczana). W Polsce uprawia się grykę głównie w okolicach Janowa Lubelskiego.

Kasza gryczana zawiera dużo białka, tłuszczu, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka innych zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi.

Kasza gryczana nie palona ma większą wartość odżywczą niż kasza gryczana palona (podczas palenia traci ok. 50 % witamin).

Jest wskazana dla osób cierpiących na kruchość naczyń krwionośnych, żylaki i hemoroidy, ponieważ zawiera dużo magnezu i witaminy P, zwanej rutyną, która uszczelnia naczynia krwionośne.

Według medycyny chińskiej kasza gryczana należy do elementu Ognia (smak gorzki) - wzmacnia pracę serca i jelita cienkiego. Ma właściwości rozgrzewające. Odwar z kaszy pomaga przy biegunkach oraz ogranicza zbyt obfite miesiączkowanie.

Wartość energetyczna 336 kcal na 100 gram.


Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi