Kasza gryczana
KASZA GRYCZANA - kasza robiona z gryki. Grykę uprawiano już przed 4000 laty. Do Polski ziarno gryki dotarło wraz z najazdem Tatarów (stąd nazwa kasza tatarczana). W Polsce uprawia się grykę głównie w okolicach Janowa Lubelskiego.
Kasza gryczana zawiera dużo białka, tłuszczu, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka innych zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi.
Kasza gryczana nie palona ma większą wartość odżywczą niż kasza gryczana palona (podczas palenia traci ok. 50 % witamin).
Jest wskazana dla osób cierpiących na kruchość naczyń krwionośnych, żylaki i hemoroidy, ponieważ zawiera dużo magnezu i witaminy P, zwanej rutyną, która uszczelnia naczynia krwionośne.
Według medycyny chińskiej kasza gryczana należy do elementu Ognia (smak gorzki) - wzmacnia pracę serca i jelita cienkiego. Ma właściwości rozgrzewające. Odwar z kaszy pomaga przy biegunkach oraz ogranicza zbyt obfite miesiączkowanie.
Wartość energetyczna 336 kcal na 100 gram.