Zdrowe składniki: Kasza jaglana
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kasza jaglana

Kasza jaglana - kasza z łuskanego ziarna prosa. Głównym składnikiem energetycznym jest skrobia, kasza jaglana zawiera jej około 65 % (jest to znacznie bardziej delikatna skrobia niż jęczmienna i pszenna).

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza - doskonale wpływa na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych - mięsa, cukrów, słodyczy). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo.

Kasza jaglana ma bardzo korzystny skład aminokwasowy, zawiera bowiem dużo tryptofanu, którego jest bardzo mało w roślinach strączkowych. Dlatego bardzo korzystnym zestawieniem pod względem pełnowartościowego białka jest połączenie fasoli, grochu albo soi z tą właśnie kaszą.

Według medycyny chińskiej kasza jaglana należy do elementu Ziemi (smak słodki) - wzmacnia śledzionę i stymuluje produkcję płynów w organizmie.

Monodiety z kaszy jaglanej działają jak lekarstwo na przewód pokarmowy - odbudowują błonę śluzową żołądka, leczą nadkwasotę.

Wartość energetyczna - 346 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi