Szparagi z ziemniakami i świeżym szpinakiem
Większości z nas wydaje się, że szparagi to wykwintny rarytas i pewnie dlatego rzadko pojawia się na naszych stołach, a jeśli już to od święta. Postanowiłam spróbować jak się skomponują w zwyczajny dzień i to do banalnych ziemniaków z koperkiem. Wyszło wcale interesująco, więc postanowiłam podzielić się z Wami pomysłem.

Może to brzmi dość skomplikowanie, ale warto spróbować, bo efekt jest naprawdę świetny!
Ugotowane szparagi polewamy masłem. Świetnie smakują z sadzonym jajkiem przepiórczym, które ma również wykwintny, delikatny smak i jest równie zdrowe. :) W tym samym czasie ugotowałam w łupinkach młode (hiszpańskie) ziemniaki.
Po ugotowaniu lekko posoliłam, polałam świeżo roztopionym masłem i posypałam zielonym koperkiem.

Szpinak porwałam na drobne kawałki, dodałam pokrojoną cebulkę dymkę i polałam sosem vinegret ze sporą ilością czosnku. I jeszcze przepis na sos vinegret:
1 szklanki oliwy z oliwek, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, pieprz, sól (ok. 1 łyżeczki), sok z cytryny (łyżka stołowa), bazylia, tymianek.