Zdrowe przepisy: Placek z ziemniaków i jabłek z cynamonem
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Placek z ziemniaków i jabłek z cynamonem

Placek można upiec tradycyjnie w piekarniku lub wysmażyć na dużej patelni. Proporcje podane w przepisie są wystarczające na jeden duży wypiek, przy wersji patelnianej, lepiej jest zmniejszyć ilość ziemniaków i mąki, aby placki były cieńsze (niż na zdjęciu) i mogły szybciej się usmażyć.

Potrzebne:

pół kg ziemniaków,

2 szklanki mąki żytniej lub innej niepszennej,

3 średnie jabłka,

pół saszetki cynamonu,

2 łyżki oliwy,

pół szklanki cukru trzcinowego (nierafinowanego) lub innego niebiałego,

ewentualnie rozdrobnione orzechy włoskie (wg uznania).

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę (ew. rozgnieść widelcem). Dodać mąkę, cukier, oliwę, połowę porcji cynamonu, dokładnie wymieszać i ugnieść do zwartej konsystencji. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na dwie równe części i z każdej uformować okrągły placek. Obrać jabłka i pokroić w drobne kawałki.

Na rozgrzaną patelnię z kapką oliwy połóż jeden z placów, ułóż na nim jabłka posypane cynamonem oraz kawałeczki orzechów włoskich, następnie przykryj drugim plackiem, posklejaj brzegi ciasta i na średnim ogniu podsmażaj. Kiedy spód się zarumieni, za pomocą przykrywki przewróć całość na drugą stronę i kontynuuj do złocistego wysmażenia całości. Jeśli wolisz upiec p - wstaw na ok. 60 min. do rozgrzanego w 200 °C piekarnika. Podawaj z owocowym sosem, gorącą czekoladą lub bez dodatków.

Smakowitości!

<<< sprawdź szeroki wybór pomocy do jogi >>>
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi