Zdrowe przepisy: Ciasteczka z mąki żytniej.
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ciasteczka z mąki żytniej.

Choć małe co nieco z założenia ma rozpieszczać przede wszystkim nasze kubki smakowe, warto zadbać, aby kulinarne przyjemność przynajmniej nie szkodziły, a najlepiej by były zdrowe i odżywcze.

Żyto posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwzakrzepowo, wzmacnia kości, nerki i wątrobę. Składniki mineralne, w które obfituje to między innymi żelazo, potas, fluor, jod, kwas foliowy, wapń i sód.

Żyto oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów tłuszczowych oraz wspomaga odbudowę tkanki mięśniowej. Wyrazisty smak tego zboża doskonale odnajduje się w wypiekach - szczególnie chleba na zakwasie, makaronach czy płatkach.

Z bogactwa dostępnych aktualnie na rynku mąk, możemy wybrać rodzaj, który sprosta naszym potrzebom. Do wypieku ciast i ciasteczek na bazie żyta najlepiej nadaje się mąka żytnia jasna.

Składniki na około 20 ciasteczek:

160 g mąki żytniej jasnej

1 łyżeczka bio proszku do pieczenia lub sody

100 g masła lub pół szklanki oleju roślinnego

60 g brązowego cukru lub 5 łyżek miodu

garść słonecznika łuskanego

garść ulubionych orzechów

klika owoców suszonej żurawiny na wierzch

trochę wrzątku w razie problemów z konsystencją

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręcznie lub mikserem do momentu konsystencji umożliwiającej łatwe formowanie ciasta w wybraną przez nas formę (placuszków, kuleczek, serduszek, gwiazdeczek itp.)

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby każde z nich miało dla siebie wystarczającą przestrzeń. Na wierzch układamy żurawinę lub inne suszone owoce (nie dodajemy ich podczas mieszania składników ciasta, ponieważ łatwo mogą się przypalić - szczególnie rodzynki).

Do rozgrzanego wcześniej piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut lub dłużej, do uzyskania złotego koloru ciasteczek. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego i zdrowego :-)

Paulina Szpargała
Paulina@joga-joga.pl

Zobacz też inne przepisy ze zdrowej misy:

Naturalne produkty dostępne w sklepie biopunkt.pl



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi