Zdrowe przepisy: Makowiec razowy
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Makowiec razowy

Co prawda Święta już minęły, ale warto zatrzymać niektóre świąteczne przepisy i wprowadzić je do "zwyczajnej" kuchni. Do takich przepisów na pewno zaliczyłabym makowca z mąki razowej z kardamonem.

K - 40 dkg razowej mąki pszennej
G - łyżeczka kurkumy
Sł - 15 dkg masła, 2 łyżki cukru trzcinowego (dobrze pasuje cukier trzcinowy z melasą), 2 jajka
O - łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu
Sn - szczypta soli

Osobno rozrobić 5 dkg drożdży w łyżce ciepłej wody i jak zacznie rosnąć połączyć z resztą składników i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, rozłożyć na każdej z części masę makową (dla zabieganych polecam gotową masę ze sklepu :), zawinąć i posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypujemy czarnym sezamem.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi