Minerały na talerzu
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Minerały na talerzu

niedziela, 13 grudnia 2009

Ewa Dobek

Zawartość składników mineralnych jest miernikiem wartości pożywienia. Niektórych minerałów potrzebujemy naprawdę dużo - ponad 50 miligramów na kilogram wagi ciała. Takie minerały nazywamy makroelementami. Należą do nich między innymi: potas, wapń, sód, fosfor i magnez.

Innych potrzeba znacznie mniej - takie nazywamy mikroelementami, czyli pierwiastkami śladowymi. Zaliczamy do nich chrom, cynk, żelazo, fluor, jod, selen, mangan, kobalt i miedź.

Składniki mineralne, podobnie jak witaminy, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, do jego wzrostu i odnawiania komórek. Organizm ludzki nie wytwarza soli mineralnych - przyjmujemy je z pożywieniem.

Wykaz najważniejszych składników mineralnych i produktów znajdziecie na portalu kuchnia-kuchnia.pl

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi