Kiszone warzywa
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kiszone warzywa

sobota, 28 listopada 2009

Ewa Dobek

Kiszone warzywa to niezbędny składnik jesiennej diety. Kwas mlekowy nadaje kwaszonym przetworom przyjemny, kwaśny smak i chroni je przed zepsuciem. Kwaśne środowisko wpływa też pozytywnie na zachowanie witaminy C. W prawidłowo zakwaszonych warzywach witamina C zachowuje się w 90 procentach w stosunku do początkowej jej zawartości. Kwaszonki regulują mikroflorę przewodu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt i przyczyniają się do wydzielania soków trawiennych.

Kiszonki są również cennym źródłem błonnika i soli mineralnych. Pod wpływem kiszenia podwaja się zawartość witamin z grupy B, szczególnie B6 i B12, odpowiedzialnych za przyswajanie żelaza, a to z kolei zapobiega anemii.

Kiszone warzywa to dobry pomysł dla tych, którzy chcą zrzucić wagę. W wyniku fermentacji w przetworach jest dużo mniej cukrów niż w świeżych warzywach, dzięki czemu kiszonki są mniej kaloryczne. Sprawiają również, że dłużej czujemy się syci, przyspieszają również spalanie kalorii. A do tego polepszają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.

Kiszonki zawierają też związek chemiczny zwany acetylocholiną, która wpływa na regulację ciśnienia krwi.

Warto jest również docenić sok z kiszonek. Zawarty w nim kwas mlekowy pobudza trawienie i niszczy niekorzystne drobnoustroje w jelitach.

Wiecej o właściwościach kiszonek na portalu kuchnia-kuchnia.pl

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi