Błonnik ważnym składnikiem zdrowej diety
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Błonnik ważnym składnikiem zdrowej diety

czwartek, 26 listopada 2009

Błonnik jest włóknem pokarmowym odgrywającym ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego

Dzięki niemu pozbawiamy się z jelit resztek pokarmu, polepsza się też nasze trawienie. Do jego zalet zalicza się m.in. usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu, mniejszego wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów oraz spowolnienie rozkładu węglowodanów. Potrawy posiadające w składzie duże ilości w błonnika wspomagają czynność jelit. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20-40 g. Bogatym źródłem tego składnika są warzywa i owoce: najwięcej jest go w suszonych śliwkach, suszonych migdałach, chlebie graham, kaszy gruboziarnistej, grochu, rodzynkach, kukurydzy, selerze, brokułach, jabłkach i bananach. Można także zwiększyć zawartość błonnika w pożywieniu dodając np. do jogurtu siemię lniane czy otręby pszenne. Lekarze zalecają spożycie pokarmów bogatych w błonnik w przypadku takich chorób jak.: otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa. Warto zachować jednak ostrożność. Pokarmy zawierające dużo błonnika powinniśmy wprowadzać do organizmu stopniowo, gdyż zbyt duża ich ilość może wywołać wzdęcia i ból brzucha, czy nawet biegunkę. W skrajnych przypadkach może prowadzić do niedoboru wapnia, żelaza i cynku.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi