Błonnik ważnym składnikiem zdrowej diety
czwartek, 26 listopada 2009
Błonnik jest włóknem pokarmowym odgrywającym ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego
Dzięki niemu pozbawiamy się z jelit resztek pokarmu, polepsza się też nasze trawienie. Do jego zalet zalicza się m.in. usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu, mniejszego wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów oraz spowolnienie rozkładu węglowodanów. Potrawy posiadające w składzie duże ilości w błonnika wspomagają czynność jelit. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20-40 g. Bogatym źródłem tego składnika są warzywa i owoce: najwięcej jest go w suszonych śliwkach, suszonych migdałach, chlebie graham, kaszy gruboziarnistej, grochu, rodzynkach, kukurydzy, selerze, brokułach, jabłkach i bananach. Można także zwiększyć zawartość błonnika w pożywieniu dodając np. do jogurtu siemię lniane czy otręby pszenne. Lekarze zalecają spożycie pokarmów bogatych w błonnik w przypadku takich chorób jak.: otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa. Warto zachować jednak ostrożność. Pokarmy zawierające dużo błonnika powinniśmy wprowadzać do organizmu stopniowo, gdyż zbyt duża ich ilość może wywołać wzdęcia i ból brzucha, czy nawet biegunkę. W skrajnych przypadkach może prowadzić do niedoboru wapnia, żelaza i cynku.