"Jedz zdrowo - sprawdzone kuracje dietetyczne na wszelkie dolegliwości"
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

"Jedz zdrowo - sprawdzone kuracje dietetyczne na wszelkie dolegliwości"

czwartek, 24 września 2009

Ewa Dobek

Dobrych książek o jedzeniu nigdy dość. Dziś chcę Wam polecić pracę zbiorową amerykańskich specjalistów od diety wydaną w języku polskim przez wydawnictwo Reader’s Digest.

Koncepcja, że żywność ma walory lecznicze jest znana od tysięcy lat. W ostatnich latach jednak obserwujemy wyjątkowy wzrost zainteresowania tym tematem. Nauka udowodniła lecznicze właściwości poszczególnych produktów. Wiemy już, że pestki dyni zapobiegają przerostowi prostaty, kapusta pomaga na dolegliwości jelitowe, zielone warzywa są bogate w przeciwutleniacze. Lekarze wreszcie zaczęli brać pod uwagę wyniki badań naukowych i zaczynają mówić o odżywianiu i jego znaczeniu w profilaktyce a nawet leczeniu chorób.

W przeciwieństwie do zapisywanych leków, zdrowa żywność niesie same korzyści dla organizmu - jedzenie to źródło zarówno zdrowia jak i przyjemności. Z tego założenia wychodzą twórcy tej książki.

Pozycja jest podzielona na cztery części. Pierwsza część nosi tytuł "Uzdrawiająca żywność" a głównym jej założeniem jest teza, że pokarmy zawierają substancje chemiczne, które zapewniają nam zdrowie oraz chronią organizm przed atakiem chorób. I tak czytamy tu o tłuszczach nienasyconych i ich źródłach w pożywieniu. Możemy się dowiedzieć wielu szczegółów o kwasach omega-3, siemieniu lnianym i ich wpływie na leczenie cukrzycy, zapalenia stawów, chorób jelit. Dalej czytamy o uzdrawiającej mocy chleba, fasoli, owoców, oliwy z oliwek.

Druga część książki jest zatytułowana - "Żywność - tajna broń". Ta część to istny skarb - znajdujemy w niej alfabetyczny opis konkretnych produktów żywnościowych z uwzględnieniem ich właściwości leczniczych, składników odżywczych, zawartości kalorii. Dowiadujemy się również jak jeść konkretne owoce, warzywa i zboża, żeby wyciągnąć z nich jak najwięcej dla siebie.
No i na koniec dowiadujemy się jak przygotowywać, przechowywać i jeść, żeby nic nie stracić i zachować jak najdłużej świeżość produktu.

Ciekawym i cennym pomysłem jest również opis 10 najcenniejszych przypraw oraz obszerna tabela z wykazem gdzie szukać składników odżywczych. I tak dowiadujemy się, które produkty mają najwięcej przeciwutleniaczy, beta-karotenu, wapnia, błonnika, fitoestrogenów itd.

W trzeciej części możemy poznać metody leczniczego odżywiania przy konkretnych dolegliwościach. Tutaj wyszczególniono alfabetycznie choroby a przy nich podane są zalecenia dietetyczne, produkty zalecane i takie, które szkodzą. Mamy tu sposoby na alergie, cukrzycę, anemię, bezpłodność, bezsenność i wiele, wiele innych.

No i ostatnia część książki - Uzdrawiające potrawy. W tej części jest około
70-ciu przepisów na naprawdę smaczne i zdrowe posiłki. Każdy z nich jest przy okazji lekarstwem na konkretne dolegliwości (w dziale o metodach leczniczych znajdujemy indeks przepisów kulinarnych ze wskazaniem, na której stronie można je znaleźć). Przepisy są podzielone na śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo, kanapki, przystawki. Sprawdzałam niektóre i są naprawdę smaczne.

W tej książce najbardziej podoba mi się prostota przekazu i wiele konkretnych informacji. Nie ma w niej dłużyzn - akapity są krótkie i treściwe, grafika ciekawa, do przepisów są dobre zdjęcia. No i co najważniejsze, naprawdę można, stosując się do wskazówek z książki, pomóc sobie w wielu chorobach.

Polecam!
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi