Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Grzyby mun - sposób na chorobę wieńcow±

  • czwartek, 26 paĽdziernika 2017
  • autor: Ewa Dobek
  • Ľródło: Archiwum
Grzyby mun s± od dawna ważnym ¶rodkiem leczniczym w medycynie Dalekiego Wschodu. Nazywa się je chińskimi smardzami, należ± do rodziny uszakowatych. S± uprawiane w Azji jako grzyb jadalny.
grzybki munPotocznie nazywa się je uchem bzowym. Nazwa ma dwa Ľródła – ucho, ponieważ kształt ¶wieżych grzybów przypomina ucho, bzowe bo w warunkach naturalnych rosn± głównie na pniach czarnego bzu. Można je spotkać również na akacji, wierzbie i buku. Najobficiej występuj± na wiosnę. Maj± konsystencję żelatyny, s± cienkie i elastyczne. Po wyschnięciu kurcz± się, namoczone w wodzie przyjmuj± z powrotem poprzedni kształt i strukturę.

Pierwsze wzmianki o grzybach z rodziny uszakowatych pochodz± z Chin z III wieku p.n.e. Opisano w nich między innymi suszenie grzybów na słońcu. Już wtedy pisano o ich wła¶ciwo¶ciach leczniczych. W Europie znano je już w XVII wieku.Dwie¶cie lat temu próbowano wyrabiać z ucha bzowego kremy kosmetyczne oraz robiono z niego okłady przy zapaleniach oczu i szyi.
 
Obecnie ¶wiatowa produkcja tego grzyba wynosi blisko pół miliona ton rocznie. Produkcja obejmuje głównie obszar Azji Wschodniej.

Grzyby Mun nie maj± wielkich walorów smakowych, ale dobrze chłon± smaki innych składników potrawy. Po ugotowaniu nabieraj± charakterystycznej, chrupkiej konsystencji. S± jednym z podstawowych składników kuchni dalekowschodniej.
Najczę¶ciej wykorzystywane s± w wegeteriańskiej kuchni Dalekiego Wschodu (Chiny, Malezja, Tajlandia, Indonezja). Można je dodawać do zup, potraw duszonych i obsmażanych. Dobrze komponuj± się z ostrymi przyprawami - czosnkiem, chili, sosem sojowym.

W Polsce s± dostępne przede wszystkim w postaci suszonej. Na szczę¶cie nie s± zbyt drogie, ¶miało można sobie pozwolić na domowe eksperymenty. Przed dodaniem ich do potraw dobrze jest je namoczyć w gor±cej wodzie około 20 minut. Warto pamiętać, że namoczony grzyb powiększa swoj± objęto¶ć co najmniej 5 razy.

Ze względu na wła¶ciwo¶ci lecznicze grzyby Mun s± od wieków wykorzystywane w chińskiej medycynie ludowej. Chińczycy uważaj±, że ich systematyczne spożywanie poprawia ogóln± kondycję zdrowotn±. Łagodzi kaszel i wspomaga leczenie chorób płuc. Jednak ich najważniejsz± cech± lecznicz± jest zmniejszenie krzepliwo¶ci krwi i poprawa kr±żenia. Prawdopodobnie dlatego w Chinach jest zaskakuj±co mały procent zachorowań na chorobę wieńcow±.

Działanie ucha bzowego na ludzki organizm jest naprawdę imponuj±ce: pomaga przy przeziębieniach, przy krwawi±cych hemoroidach, bólach zębów, jamy brzusznej i serca. Wzmacnia psychikę, stymuluje system odporno¶ciowy. Regeneruje cerę i włosy – st±d stara tradycja używania go do produkcji kremów.

Główn± zalet± grzybów mun jest wła¶ciwo¶ć rozrzedzania krwi i wchłaniania wolnych rodników. Ich systematyczne jedzenie przeciwdziała nadci¶nieniu i krucho¶ci naczyń krwiono¶nych. Oto sposób wykorzystania ucha bzowego jako lekarstwa na nadci¶nienie:
3 g suszonych grzybów namoczyć w pół litra wody i zostawić na noc. Rano namoczone grzyby dusić około godziny na wolnym ogniu. Do duszenia można dodać nieco miodu. Lekarstwem jest wywar – pije się go przed snem (jedn± filiżankę).

Przy krwawi±cych hemoroidach i krwi w moczu należy wymieszać 8 g suszonych i utłuczonych w moĽdzierzu grzybów z 15 gramami cukru i dusić przez godzinę w pół litrze wody. Wywar należy wypić w dwóch dawkach.

W 100 gramach suszu znajduje się 14,1 g białek, 5,4 g substancji mineralnych – najwięcej potasu i wapnia, oprócz tego magnez, fosfor, krzem i sód. Dalej – 1,2 g tłuszczu, 65,4 g cukru i 4,2 g włókniny.

Bardzo Was zachęcam do szerszego wprowadzenia grzybów Mun w domowym jadłospisie.
Szczególnie dobrze smakuj± z duszonymi warzywami i makaronem ryżowym. I oczywi¶cie z duż± ilo¶ci± przypraw, których aromatem dokładnie nasi±kaj±.
 
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Joga w walce z traum±, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpi± z tego powodu prowadz± m.in. Amerykanie. Maj± w tej materii pokaĽne do¶wiadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Jesienne Ekocuda nadchodz±!

Naturalne kosmetyki polskich i zagranicznych producentów, warsztaty, wykłady, a przede wszystkim możliwo¶ć spotkania miło¶ników eco pod jednym dachem – to wyróżniki Ekocudów – targów kosmetyków naturalnych, które w dniach 25 - 26 listopada odbęd± się w Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy w ...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

Eckhart Tolle – sylwetka człowieka, i jego „Potęga teraĽniejszo¶ci”

Z przekazem Eckharta Tolle spotkałam się około 5 lat temu. Absolutnie nic z tego przekazu nie rozumiej±c. Wpadła wtedy w moje ręce ksi±żka "Potęga teraĽniejszo¶ci", która brzmiała jak nie do końca sprecyzowany bełkot. Czytałam i z typowym dla współczesnego człowieka ignoranctwem dla wszystkiego czeg...

Nowe trendy w jodze

To, że joga jest trendy nie ulega w±tpliwo¶ci. Ale moda na jogę zaszła już tak daleko, że zaczęto tworzyć jej bardzo oryginalne, czasem nie do końca z filozofi± jogi zwi±zane odmiany. Ostatnie hity to joga nago, joga z piwem, joga z psem, czy joga pod wod±. Skusiliby¶cie się na któr±¶ z takich lekcj...

Dlaczego jogin miałby zastanowić się zanim wypije kawę?

Otóż picie jednej/ dwóch filiżanek kawy dziennie nie będzie miało większego wpływu na organizm, ale nadużycie już tak. Kawa stanowi sztuczny stymulator, tzn. wtedy kiedy nasz organizm mówi stop - muszę odpocz±ć to po wypiciu kawy może jednak działać dalej. Niejako oszukuję w ten sposób swój organizm...

Kuchnia Pięciu Przemian - Zima

Zima zbliża się wielkimi krokami, w niektórych regionach kraju mieli¶my już nawet przyjemno¶ć ogl±dać ¶nieg. Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego ¶wiatła. Jak sobie radzić, żeby nie zapa¶ć się w ciemn±, zimow± noc?...

Spaghetti z dyni z różnymi sosami - Pycha!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba j± znaleĽć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce maluj± się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy j± przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat....

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Listopada 2017
Następne
PW¦CPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft