Doł±cz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia Wegetariańska. Cztery Pory Roku - kulisy produkcji, rozmowa z pomysłodawc± i producentem Wiktorem Morgulec oraz reżyserem Xawerym Żuławskim.

  • poniedziałek, 9 marca 2009
  • autor: Justyna Moćko
Już 10  grudnia odbędzie się premiera pierwszego multimedialnego podręcznika gotowania wege -  „Kuchnia Wegetariańska Cztery Pory Roku". Sk±d pomysł na taki produkt opowiada Wiktor Morgulec, jak pracowało się przy produkcji „Kuchni” mówi Xawery Żuławski

  
Jak narodził się pomysł o produkcji multimedialnego podręcznika „Kuchnia. Cztery Pory Roku”?

Wiktor Morgulec
Od kilku  lat organizuję wyjazdowe kursy jogi. Bardzo ważnym elementem wyjazdów jest dobre, zdrowe jedzenie.
Od pocz±tku był to problem, bo w o¶rodkach, które kiedy¶ wynajmowali¶my na hasło kuchnia wegetariańska kucharze robili wielkie oczy i pytali, czy ryby to też jest kuchnia wegetariańska, albo, czy zupę mog± ugotować na ko¶ciach.
Doszli¶my do wniosku, że na wyjazdy będziemy zapraszali „swoich” kucharzy do gotowania wegetariańskich potraw.
Jedzenie zaczęło być  wy¶mienite. Uczestnicy, którzy na co dzień jedz± mięso, byli zachwyceni tym urozmaiceniem. Kucharze nie mogli opędzić się od dociekliwych osób skrzętnie zapisuj±cych jak się robi tak ¶wietne potrawy. kuchnia wegetariańska1
Z czasem zaczęli¶my organizować kursy kuchni wegetariańskiej.
Pomy¶lałem, że to warto pój¶ć dalej i zaprezentować na DVD jak gotuj± kucharze, z którymi współpracujemy.

Ale dlaczego DVD, a nie na przykład tradycyjna ksi±żka kucharska ?

Po do¶wiadczeniach z podręcznikiem do nauki jogi na dvd,  uważam, że multimedialne DVD jest dużym lepszym sposobem prezentacji niż zwykła ksi±żka kucharska, gdzie podany jest przepis, kilka zdjęć ale nie widać procesu gotowania. Tu proces jest bardzo widoczny i sugestywny.  Stawiamy laptopa koło miksera i do dzieła :)
Podobnie jak z praktyk± jogi. W ksi±żce dużo trudniej jest pokazać złożono¶ć pozycji jogi z różnych stron, a na DVD można to pokazać.

Od pomysłu do realizacji długa droga, jak to się stało, że zdjęcia odbyły się w tak niezwykłym miejscu ?


Nie miałem konkretnego pomysłu na przestrzeń, w której można by nakręcić materiał. Od Xawerego ( reżyser, realizator projektu) dostałem tylko wskazówkę, żeby ze względów technicznych była to "kuchnia wyspa". Zacz±łem szukać wysp u znajomych, ale jako¶ bez większych rezultatów. W końcu zgłosiłem się po pomoc do Justyny Smolec, która jest projektantem wnętrz i ćwiczyła jogę u nas w szkole. Kiedy¶ dla Magazynu Dobre Wnętrze przygotowywała projekt "pokoju do praktyki jogi" - razem to realizowali¶my.Po kilku dniach Justyna powiedziała mi o Loftach de Girarda - że może tam uda się nakręcić materiał.
kuchnia2Słyszałem już wcze¶niej o niezwykłym projekcie adaptacji starej, pieknej fabryki w Żyrardowie na nowoczesne mieszkania. Pojechali¶my obejrzeć z filmowcami miejsce - okazało się, że jest super, no i tak to zagrało.

Lofty de Girarda zostały sponsorem projektu ?

Okazało się, że pomysł takiej produkcji bardzo im się spodobał. Otrzymali¶my wszelk± niezbędn± pomoc. Udostępniono nam ¶wietnie wyposażone kuchnie. Klimat i przestrzeń tej starej fabryki dawał dodatkowa moc do pracy.

Wracaj±c do samej produkcji - przepisy ułożone s± według pór roku. Sk±d pomysł, aby tak je pogrupować?


Często mnie pytano: A co ty jesz zim±, a co ty jesz na wiosnę? Zauważyłem, że nasze pożywienie jest bardzo mocno zwi±zane z porami roku. Ja jem to, co akurat w danym czasie jest dostępne. Co innego, kiedy jest ciepło (więcej sałatek), co innego zim±.
Wielokrotnie spotkałem się z kuriozalnymi opiniami, że w Polsce nie można być wegetarianinem, bo jest za zimno, bo człowiek się wychładza, choruje i nie ma siły. Zupełnie się z t± opini± nie identyfikuję.kuchnia3
Pomy¶lałem, że skoro takie mity pokutuj±, to warto zaprezentować potrawy ułożone według pór roku, pokazuj±c co można je¶ć w mroĽne, zimowe wieczory.

A któr± poru roku Ty lubisz najbardziej, je¶li chodzi o jedzenie?

Ja lubię tłusto zje¶ć;-) A tak naprawdę lubię wszystko, co kucharze prezentuj± na tych płytach. Tu s± ¶wietne przepisy, również na potrawy, które można przygotować bardzo szybko, w 15 minut, pół godziny.

4 style, 4 pory roku ?

Tak, na płycie zaprezentowane s± różne style gotowania: Ewa Kmiecik – kuchnia indyjska, Piotr Henschke – kuchnia azjatycka, Piotr Ważyński – kuchnia fusion, Ewa Dobek i Tomek Guliński – Kuchnia kuchnia4przygotowywana wg.5 przemian.
Kluczem ułożenia potraw s± 4 pory roku. Każdy z kucharzy ma swój udział w różnych porach  roku.

A Ty, któr± kuchnię najbardziej preferujesz?


Trudne pytanie Powiem szczerze: jadłem potrawy wszystkich zaproszonych kucharzy i uważam, że ich kuchnia jest znakomita. Podczas wyjazdów miałem okazję testować wielokrotnie ich umiejętno¶ci. St±d moje wewnętrzne przekonanie, że trzeba je popularyzować. W Polsce jest niewielu kucharzy wegetariańskich. Ci, których zaprosili¶my do produkcji s± zdecydowan± czołówk± i warto, żeby byli powszechnie znani.

Sk±d pomysł, żeby do produkcji zatrudnić reżysera Xawerego Żulawskiego?

Z Żurkiem współpracowali¶my przy produkcji II czę¶ci „Jogi dla pocz±tkuj±cych. Start”, która również ukaże się wkrótce.
Wiem, że jest bardzo dobry w tym, co robi. Ma zgran± ekipę (montażystów, o¶wietleniowców, dĽwiękowców). Nagranie przebiegało bardzo sprawnie, choć było mnóstwo nieprzewidzianych sytuacji zwi±zanych z logistyk±, przygotowaniem.
Na koniec zostało nam mnóstwo znakomitego jedzenia, którego, mimo najszczerszych chęci nie byli¶my w stanie przeje¶ć;-)kuchnia5

Jak długo jeste¶ wegetarianinem?


Dłużej jestem, niż nie jestem. Przestałem je¶ć mięso kiedy miałem 16 lat. Mam żonę wegetariankę i czwórkę dzieci w wieku od 2,5 do 10 lat.
W domu mięso jedz± tylko koty :)

Kiedy ukaże się płyta?

Premiera płyty  jest 10 grudnia. Od 10  grudnia płytę będzie można kupować w sklepie www.sklep.joga-joga.pl

Czy trzeba będzie kupować od razu pakiet 4 płyt?

Nie, płyty można kupować pojedynczo, każda pora roku oddzielnie i można również kupić elegancko zapakowany czteropak.
Jestem przekonany, ze je¶li kto¶ już zna kucharzy bez w±tpienia od razu kupi cały pakiet :)
kuchnia6
Dziękuję za rozmowę

Wiktor Morgulec- nauczyciel Centrum Joga Żoliborz w Warszawie, autor dvd Joga dla pocz±tkuj±cych, współzałożyciel portalu joga-joga.pl.

Rozmowa z Xawerym Żuławskim, reżyserem.

Dlaczego zgodziłe¶ się reżyserować projekt multimedialny Kuchnia Wegetariańska Cztery Pory Roku?

Reżyserować – w tym przypadku to pewne przejęzyczenie. Zgodziłam się na realizację tego projektu, przy czym oprawę, zaproszenie kucharzy, miejsce organizował Wiktor, który jest moim koleg±. Ja tutaj dużo do powiedzenia jako reżyser nie miałem;-)
Do mnie należało wizualizowanie pomysłu Wiktora, a potem mój asystent zmontował płytę.

Jak wspominasz tę pracę?

Jak każda praca przy realizacji czegokolwiek, czy to jest taki projekt, czy film fabularny to ciężka orka. Trzeba się zmie¶cić w okre¶lonym czasie. Tu w dwa dni trzeba było sfilmować pracę wszystkich kucharzy.

Jak smakowało Ci jedzenie, które zrobili?


Jestem fanem wszystkich sałatek, które wykonywali kucharze. Każda z nich była rewelacyjna. Generalnie nie jestem fanem tofu, ale to, które zrobił Piotr Henschke było ¶wietne, fantastycznie doprawione, po tajsku, zapiekane w cie¶cie.kuchnia7

Jeste¶ wegetarianinem?

Wegetarianinem byłem przez wiele lat, ale teraz, od kiedy mamy dziecko, jemy mięso. Jemy ryby, kurczaka ze względu na dziecko. Ale przeraża mnie, jaka jest ilo¶ć mięsa na rynku.
Jest takie utarte powiedzenie, że na rynku polskim nie ma produktów, z których można zrobić dobre jedzenie wegetariańskie. A tu byli kucharze, którzy w różny sposób zrobili prawie 50 potraw z produktów sezonowych.
W domu ja gotuję. W kuchni sugeruje się tym, czego potrzebuje mój organizm. Na przykład zim± lubię robić wszelkie zapiekanki. Ale i tak do każdej zapiekanki robię sałatki. Te, które przyrz±dzali kucharze bardzo mnie zainspirowały.
To DVD to ¶wietny prezent na ¶więta (i nie tylko) dla kogo¶, kto sam gotuje i poszukuję inspiracji do kucharzenia.

Jak jest według Ciebie przepis na dobre gotowanie?

Trzeba się rozgl±dać. Kiedy się je co¶ dobrego, trzeba zapamiętywać smaki i próbować powtórzyć. W±chać, smakować. Trzeba próbować, ale też słuchać innych. Ludzie dużo rozmawiaj± o jedzeniu. Fajne s± momenty, kiedy jeste¶my gdzie¶, jeste¶my głodni i ludzie zaczynaj± rozmawiać o tym, co najbardziej lubi± je¶ć Słucham różnych patentów i potem je powtarzam

A co jest Twoj± specjalno¶ci±?

kuchnia8Czego się nie tknę jest moj± specjalno¶ci±;-) Wyćwiczyłem się w zupie tajskiej. Również robię dobr± wegetariańsk± zapiekankę. Taka lazania zapiekana w sosie beszamel - różne warzywa: pieczarki, kalafior, szpinak,. Paprykę cebulę wcze¶niej podsmażam. A potem wszystko zapiekam
Mamy następny przepis;-) od reżysera. Dziękuję ;-)

Xawery Żuławski - polski reżyser, scenarzysta i aktor. Syn aktorki Małgorzaty Braunek i reżysera Andrzeja Żuławskiego. W 1995 ukończył Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi.
W 2006 roku był jednym z jurorów konkursu na amatorski film wideo "Częstochowa w kadrze". W 2007 roku otrzymał główn± nagrodę 20 tysięcy zł za obraz Chaos na festiwalu debiutów filmowych "Młodzi i film" w Koszalinie. Otrzymał Nagrodę Specjaln± w wysoko¶ci 900 tysięcy zł ufundowan± przez prezesa TVP Andrzeja Urbańskiego.
Filmografia
• 2006 Chaos - reżyseria i scenariusz
• 2000 La Fidelite - współpraca operatorska, aktor
• 2000 Bellissima w Pokolenie 2000 - drugi reżyser, aktor
• 1997 Un Air Si Pur ... - asystent kierownika produkcji
• 1993 Rozmowa z człowiekiem z szafy - asystent reżysera
• 1990 La note bleue - współpraca realizatorska
Obecnie pracuje nad ekranizacj± „Wojny polsko-ruskiej pod flag± biało-czerwon±” Doroty Masłowskiej.
Biogram na podstawie Wikipedii.

  sklep z akcesoriami do jogi
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak wybrać jogiczny prezent ? Na co zwrócić uwagę ?

Jaki prezent wybrać? Jak ocenić nie znaj±c się na sprzęcie do jogi, co będzie optymalne?...

Kiedy moje nogi będ± w końcu elastyczne?

Mocne oraz elastyczne nogi to też zdrowe nogi - lekkie, sprawne i pewnie st±paj±ce po ziemi. To większa rado¶ć biegania i uprawiania wszelkich innych dyscyplin sportowych - twoich ulubionych. To wreszcie smukłe i zgrabne nogi, zrelaksowane i odprężone. Nie zwlękaj - sięgaj po więcej - również w jodz...

Jej wysoko¶ć cytryna

Królowa pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Jej kariera rozkwitła w XVIII wieku, kiedy odkryto, że jest doskonałym remedium na wiele chorób. Dzi¶ cytryna znana jest nie tylko ze swych wła¶ciwo¶ci leczniczych, ale także jako doskonała pomoc w ekologicznym sprz±taniu domu....

10 sposobów na uproszczenie życia

Dzisiejsze tempo życia, szczególnie w dużych miastach jest przyczyn± przewlekłego stresu, przemęczenia i problemów ze zdrowiem. Prostota i minimalizm mog± nam pomóc odnaleĽć równowagę i swój własny slow life. Oto 10 sposobów na uproszczenie życia. ...

Obserwujemy obecnie prawdziwy boom na rozwój osobisty. Z czego on wynika?

Na to i wiele innych pytań odpowiadaj± Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego stylu życia, entuzja¶ci ajurwedy i technik medytacyjnych....

Prezydent z kasty niedotykalnych na czele Indii. Aktywnie ćwiczy jogę.

Niedawno opisywali¶my na naszych łamach sylwetkę premiera Indii Narendry Modiego, teraz publikujemy kolejny artykuł z tej serii - dla wszystkich czytelników bliżej zainteresowanych Indiami. ...

Joga w walce z traum±, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpi± z tego powodu prowadz± m.in. Amerykanie. Maj± w tej materii pokaĽne do¶wiadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozci±gać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym pocz±tku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mog± być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmuj± różnego rodzaju dania gotowe. Wpisuj± się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywno¶ć może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Joga i medytacja recept± na lepsz± pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Trac± pamięć, sprawno¶ć. Uczeni nie potrafi± jeszcze powiedzieć, co jest przyczyn± stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwaj± intensywne poszukiwania sposobów na opóĽnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

  
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, ksi±żki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ci±ży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jog± podróżowanie po Azji
likesoft