Pory roku a jedzenie
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pory roku a jedzenie

  • poniedziałek, 12 marca 2018
  • autor: Ewa Dobek
  • źródło: Archiwum
Jeśli chcemy żyć zgodnie z prawami przyrody warto jest dopasować menu do poszczególnych pór roku.
jesien1Według medycyny chińskiej każdy z pięciu smaków ma przypisaną porę roku, czyli wiosna – smak kwaśny, lato – smak gorzki, późne lato – smak słodki, jesień – ostry, zima – słony. Co nie oznacza oczywiście, że w latem mamy się odżywiać gorzkim, jesienią ostrym itd.
Jednak warto jest zwrócić szczególną uwagę na pewne zasady dietetyki pięciu elementów, dzięki którym możemy poczuć się bardziej zintegrowani z naturą.
Oto krótki opis zaleceń dietetycznych związanych z porami roku:
wiosnaWIOSNA – to najlepsza pora wzmacniania wątroby i pęcherzyka żółciowego. W tej porze roku przeważa wiatr i ekspansywna energia wzrostu, co daje niebezpieczeństwo wysuszenia. Żeby uzupełniać i chronić soki ciała należy jeść: zielone warzywa, zwłaszcza liściowe, kiełki, sałaty i świeże zioła. Ze zbóż najlepsza jest pszenica orkiszowa, zielony orkisz, małe ilości przetworów z kwaśnego mleka. Po ciężkim, zimowym jedzeniu wiosną jest najlepsza pora na lekkie potrawy z warzyw i zboża, które przywracają ruchliwość i odtruwają organizm.
latoLATO – w tej porze roku dominuje gorąco. Jedzenie powinno chłodzić – jemy warzywa, grzyby, duszone pomidory, sałaty liściowe, kiełki, owoce, białe sery, tofu.
Warto pamiętać, że sałatki z gotowanych warzyw są lżej strawne niż z surowych. Gorące potrawy i napoje pomagają lepiej znosić upał ponieważ zmniejszają różnicę temperatur między wnętrzem i zewnętrzem organizmu. Między innymi dlatego w gorących krajach używa się, nawet latem, tak wielu ostrych przypraw. Oprócz tego właśnie w gorącu organizm reaguje szczególnie wrażliwie na silnie wychłodzone potrawy i napoje. Wywołują one gwałtowne ochłodzenie żołądka i śledziony. Filiżanka gorącej herbaty owocowej lub wody z cytryną albo ostra potrawa może w pierwszej chwili wywołać falę gorąca, ale potem upał stanie się znośniejszy.
jesien2JESIEŃ – w tej porze roku przeważa w organizmie susza, mimo, że w naszych szerokościach geograficznych nie odnosimy takiego wrażenia. Wewnątrz naszego organizmu jesienią panuje również jesienny nastrój: soki wędrują w głąb ciała, co powoduje, że płuca i jelito grube mają tendencje do wysychania (co często powoduje objawy suchego kaszlu lub zatwardzenia). Jesienią jemy: ryż, rzepę, rzodkiewkę, białe warzywa – kalafior, kalarepkę, kapustę. Produkty te wzmacniają i chronią organy przemiany Metalu. Warto też pomyśleć o wzmocnieniu odporności przed zimą. Pomoże nam w tym: cebula, por, świeży imbir i inne ostre przyprawy. Powinniśmy teraz również zwiększyć zawartość białka w pożywieniu, czyli pamiętać o warzywach strączkowych, jajkach, orzechach. Jesienią najlepiej nas wzmacniają gorące zupy i potrawy jednodaniowe.
zimaZIMA – jest to pora roku, w której dominuje chłód. Zimą jemy ciepłe dania z dodatkiem korzeni i ziół. Warto jednak pamiętać, żeby gorące i ostre potrawy równoważyć chłodnymi warzywami i zimowymi sałatami. Zima to budowanie rezerw dla układu kostnego. Kości mają teraz idealne warunki do korzystania z bogatych dostaw substancji mineralnych. Dobrze się do tego nadają algi morskie, które dobrze się komponują z zupami, potrawami jednogarnkowymi i warzywami strączkowymi. Warto też pamiętać o orzechach włoskich, które jedzone regularnie w małych ilościach, pobudzają pracę nerek.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Joga z Prezesem cz IV. Jak w 4 min rozluźnić szyję i barki ? Video

Napięcie kumulujące się w rejonie barków, potrafi często w dotkliwy sposób uprzykrzać życie powodując dyskomfort i obniżając samopoczucie. Na sztywność w tym obszarze ciała narażone są zarówno osoby wykonujące pracę siedzącą przy komputerze jak i fizyczną – obciążającą bezpośrednio tę grupę m...

Sposób na hormony, czyli joga młodości

Joga hormonalna to technika, która pozwala regulować poziom hormonów. Dla kobiet, które cierpią z powodu PMS, dla tych, które nie mogą zajść w ciążę, dla zmagających się z menopauzą – tak o jodze hormonalnej opowiada jej twórczyni Dinah Rodrigues. Daje nadzieję i przykład. Ma teraz 91 lat i &...

Co robić, by nie marnować jedzenia? - rozmowa z Bankami Żywności, Patronem Joga Festiwalu w Wierchomli

Globalnym problemem zachodniego świata okazuje się nadmiar żywności i jej masowe wyrzucanie. W lutym ubiegłego roku UNICEF alarmował: 7,5 mln dzieci z 48 krajów świata stoi w obliczu ciężkiego ostrego niedożywienia. Według FAO, w tym samym czasie na świecie marnuje się ok. 1,3 mld ton żywności roczn...

Nadgarstki jogina

Podczas praktyki jogi często układamy dłonie, a co za tym idzie nadgarstki w dosyć nienaturalny sposób. W taki, do którego nadgarstki nie są przyzwyczajone. Dlatego bardzo często osoby rozpoczynające swoją przygodę z jogą miewają problemy z bólem w obrębie nadgarstków podczas wykonywania podstawowyc...

Joga z Prezesem cz. II Nadgarstki (video)

Ból nadgarstków to powszechna przypadłość, którą powodują niektóre aktywności sportowe, ale też zwykłe, codzienne czynności czy praca przy komputerze. Jest nie tylko poważną przeszkodą w normalnym funkcjonowaniu, ale i sygnałem, by lepiej zadbać o kondycję rąk. Wypróbuj ćwiczenia wzmacniające słabe ...

Joga z Prezesem - cz. I Haluksy (video)

Stopy mogą wiele powiedzieć o człowieku, jego zdrowiu, dolegliwościach i stylu życia. Jeśli są zaniedbane i zniekształcone, nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale też bolą. Jak uniknąć problemu haluksów i jak radzić sobie, kiedy już się pojawią? Poniżej prezentujemy krótki film z doskonałymi i pros...

Słodkie życie bez cukru - wywiad z Małgorzatą Sobczyk prowadzącą warsztaty kulinarne na Joga Festiwalu w Wierchomli

Słodycze budzą skojarzenie uczucia przyjemności dla większości z Nas - nie tylko dlatego, że są po prostu smaczne, ale również ze względów kulturowych. Któż z nas nie poprawił sobie humoru odrobiną czegoś słodkiego? Czym rozpieszczamy najbliższych? Co najczęściej dostajemy na prezent? Czy istnieje B...

Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli

Ruszyły zapisy na Joga Festiwal. VI Górski Maraton Jogi, który odbędzie się od 23 do 26 sierpnia. Impreza ma charakter otwarty i jest skierowana do wszystkich, którzy chcą zdrowo żyć, zadbać o swój umysł i ciało. W malowniczym miejscu z przepięknym widokiem na góry spotkają się osoby z całej Polski ...

Barwna moc mandali

Kolorowe, o skomplikowanych wzorach. Przyciągają wzrok i czarują. Mandale, bo o nich mowa, mają moc terapeutyczną, co potwierdzają wschodni i zachodni specjaliści. Są prastarym symbolem, cenionym przede wszystkim w buddyzmie tantrycznym i hinduizmie. Wyrażają jedność ze światem. ...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Maja 2018
Następne
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft