Pory roku a jedzenie
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Pory roku a jedzenie

  • poniedziałek, 12 marca 2018
  • autor: Ewa Dobek
  • źródło: Archiwum
Jeśli chcemy żyć zgodnie z prawami przyrody warto jest dopasować menu do poszczególnych pór roku.
jesien1Według medycyny chińskiej każdy z pięciu smaków ma przypisaną porę roku, czyli wiosna – smak kwaśny, lato – smak gorzki, późne lato – smak słodki, jesień – ostry, zima – słony. Co nie oznacza oczywiście, że w latem mamy się odżywiać gorzkim, jesienią ostrym itd.
Jednak warto jest zwrócić szczególną uwagę na pewne zasady dietetyki pięciu elementów, dzięki którym możemy poczuć się bardziej zintegrowani z naturą.
Oto krótki opis zaleceń dietetycznych związanych z porami roku:
wiosnaWIOSNA – to najlepsza pora wzmacniania wątroby i pęcherzyka żółciowego. W tej porze roku przeważa wiatr i ekspansywna energia wzrostu, co daje niebezpieczeństwo wysuszenia. Żeby uzupełniać i chronić soki ciała należy jeść: zielone warzywa, zwłaszcza liściowe, kiełki, sałaty i świeże zioła. Ze zbóż najlepsza jest pszenica orkiszowa, zielony orkisz, małe ilości przetworów z kwaśnego mleka. Po ciężkim, zimowym jedzeniu wiosną jest najlepsza pora na lekkie potrawy z warzyw i zboża, które przywracają ruchliwość i odtruwają organizm.
latoLATO – w tej porze roku dominuje gorąco. Jedzenie powinno chłodzić – jemy warzywa, grzyby, duszone pomidory, sałaty liściowe, kiełki, owoce, białe sery, tofu.
Warto pamiętać, że sałatki z gotowanych warzyw są lżej strawne niż z surowych. Gorące potrawy i napoje pomagają lepiej znosić upał ponieważ zmniejszają różnicę temperatur między wnętrzem i zewnętrzem organizmu. Między innymi dlatego w gorących krajach używa się, nawet latem, tak wielu ostrych przypraw. Oprócz tego właśnie w gorącu organizm reaguje szczególnie wrażliwie na silnie wychłodzone potrawy i napoje. Wywołują one gwałtowne ochłodzenie żołądka i śledziony. Filiżanka gorącej herbaty owocowej lub wody z cytryną albo ostra potrawa może w pierwszej chwili wywołać falę gorąca, ale potem upał stanie się znośniejszy.
jesien2JESIEŃ – w tej porze roku przeważa w organizmie susza, mimo, że w naszych szerokościach geograficznych nie odnosimy takiego wrażenia. Wewnątrz naszego organizmu jesienią panuje również jesienny nastrój: soki wędrują w głąb ciała, co powoduje, że płuca i jelito grube mają tendencje do wysychania (co często powoduje objawy suchego kaszlu lub zatwardzenia). Jesienią jemy: ryż, rzepę, rzodkiewkę, białe warzywa – kalafior, kalarepkę, kapustę. Produkty te wzmacniają i chronią organy przemiany Metalu. Warto też pomyśleć o wzmocnieniu odporności przed zimą. Pomoże nam w tym: cebula, por, świeży imbir i inne ostre przyprawy. Powinniśmy teraz również zwiększyć zawartość białka w pożywieniu, czyli pamiętać o warzywach strączkowych, jajkach, orzechach. Jesienią najlepiej nas wzmacniają gorące zupy i potrawy jednodaniowe.
zimaZIMA – jest to pora roku, w której dominuje chłód. Zimą jemy ciepłe dania z dodatkiem korzeni i ziół. Warto jednak pamiętać, żeby gorące i ostre potrawy równoważyć chłodnymi warzywami i zimowymi sałatami. Zima to budowanie rezerw dla układu kostnego. Kości mają teraz idealne warunki do korzystania z bogatych dostaw substancji mineralnych. Dobrze się do tego nadają algi morskie, które dobrze się komponują z zupami, potrawami jednogarnkowymi i warzywami strączkowymi. Warto też pamiętać o orzechach włoskich, które jedzone regularnie w małych ilościach, pobudzają pracę nerek.
 
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Ambasadorka Joga Festiwalu (23-26.08) w Wierchomli - Agnieszka Majewska

Tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt "Agnieszka Majewska gotuje nie truje", w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne ro...

Slow life w rodzinie

Czy mając dzieci można w ogóle żyć slow? Jaki kierunek obrać, aby wychować szczęśliwe dziecko i mieć slow life"ową rodzinę?...

Historia Jacquesa Mayola znów na ekranach kin! „Człowiek delfin”już od 17 sierpnia

Mija 30 lat od premiery kultowego filmu Luca Bessona "Wielki Błękit" inspirowanego życiem jednego z największych nurków w historii. Teraz Jacques’a Mayola można poznać jeszcze lepiej. 17 sierpnia do kin wchodzi dokument Lefterisa Charitosa "Człowiek delfin". ...

W jaki sposób joga pomaga niwelować niepokój?

Większą część czasu spędzamy na rozpamiętywaniu tego co się wydarzyło lub planowaniu tego co nadejdzie, a tylko chwilami jesteśmy w pełni obecni i skupieni na tym co dzieje się teraz. Powoduje to, że mózg pracuje cały czas na pełnych obrotach ale nie jest wykorzystywany produktywnie. ...

Yogattractive – naturalny sposób na piękno i pogodę ducha

Od 12 lat pracuję nad systemem anty-ageingu dla twarzy i szyi. Ćwiczenia twarzy są elementem bardzo istotnym, ale nie jedynym. Najpierw podeszłam do sprawy estetycznie, czyli chciałam naturalnie zadbać o twarz. Zadziałała trochę moja próżność, ale także chęć pomagania innym. Yogattractive nie jest c...

Praktyka jogi na piasku i trawie

Urlop to idealny moment, żeby odważyć się na samodzielną praktykę bez wskazówek nauczyciela. Przyjemna sceneria, szum fal i morska bryza powodują, że łatwiej jest się zrelaksować i skupić na wykonywanym ćwiczeniu. Dodatkowo nierówna powierzchnia taka jak piasek przyczynia się do kształtowania mięśni...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ

Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i umiejętności oraz końcowy certyfikat uprawniają do wykonywania zawodu nauczyciel...

Joga Festiwal i VI Górski Maraton Jogi w Wierchomli coraz bliżej

Już za tydzień spotykamy się w Wierchomli, gdzie odbędzie się prawdziwa uczta dla miłośników jogi, doskonałej kuchni i świadomego, pełnego radości życia....

Happy Evolution, czyli jak dać sobie „coś więcej” niż szczęście?

O alergiach, diecie, sportach i miłości do siebie, a także o szczęściu, zero waste oraz mądrym życiu rozmawiają: pasjonatka kuchni roślinnej i event menedżer Helena Chmielewska oraz Żaneta Geltz – redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni i założycielka Stowarzyszenia Happy Evolution Global As...

Joga, bieganie i medytacja - triatlon inny niż wszystkie !

Joga i triatlon? Z pozoru to niedobrana para, ale tak naprawdę doskonale do siebie pasują. Dosłownie i na wyższym poziomie. Po pierwsze, pomaga triatlonistom odzyskać balans po wyczerpującym treningu. Po drugie może być częścią składową niezwykłego dość, ale dającego zdaniem jego uczestników fa...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Sierpnia 2018
Następne
PWŚCPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft