Lato - przemiana Ognia
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Lato - przemiana Ognia

poniedziałek, 21 lipca 2008

Ewa Dobek

Zbliża się lato, właściwie już je czujemy - czerwiec tego roku jest nadzwyczaj urokliwy. Dlatego warto jest się przyjrzeć, co na temat lata mówi medycyna chińska i Pięć Przemian.

Według TMC (Tradycyjnej Chińskiej Medycyny) lato to przemiana Ognia, czyli wielkie yang. Ta pora roku odpowiada smakowi gorzkiemu, który działa rozpraszająco, poruszająco i osuszająco na narządy wewnętrzne.

Energia rozpraszająca przemiany Ognia jest niezbędna do ochrony przed gromadzeniem się toksycznego śluzu i wilgoci. Smak gorzki osusza. Terapię tym smakiem stosuje się przy gromadzeniu wilgoci w ciele. Przy białym śluzie dobrze robi gotowana kawa, która działa na organizm przemianą ognia. Produkty należące do smaku gorzkiego osuszają płuca i aktywizują perystaltykę jelit.

Przy niedobrze tego smaku w pożywieniu ciało robi się blade i szare, a wszystkie patologiczne metabolity (toksyny, śluzy) osłabiają wątrobę, funkcje serca, śledziony i płuc. Niedobór ten powoduje gromadzenie wilgoci w płucach, w głowie, w naczyniach krwionośnych, choroby jelit, problemy żołądkowe, wzdęcia, gruźlicę, astmę.

Przy nadmiarze smaku gorzkiego (kawa, herbata, papierosy) - następuje wysuszenie skóry, niedobór wilgoci, sztywność ciała, bezsenność, lęki, pobudzenie emocjonalne, choroby stawów, serca i wątroby.

Przemiana Ognia, czyli gorzki smak jest przypisany sercu i układowi krążenia. Według TMC serce to Wewnętrzny Cesarz. Jeśli są problemy z sercem to znaczy, że inne organy są już niewydolne i nie są już w stanie serca chronić. Serce mieści w sobie umysł - myślenie, sen, pamięć, świadomość, aktywność psychiczną i emocje. Reaguje poprzez układ krążenia, krew, język i mowę, pocenie się i kolor twarzy. Twarz odzwierciedla stan energetyczny serca. Chińczycy powiadają - "Gdy oczy błyszczą - serce jest szczęśliwe".

Objawy wskazujące na zaburzenia pracy tego organu to bezsenność, brak koncentracji, niepokój, zła pamięć, kołatanie serca, niejasność myśli, umysłowy chaos, problemy z określaniem granic, skłonność do wyrzutów sumienia i lękliwość.

Brak chęci do nauki to brak ognia w sercu. Warto się nad tym chwilę zatrzymać. Jeśli nasze dzieci nie chcą się uczyć - okażmy im miłość! Otoczmy je ciepłem, zbudujmy atmosferę bezpieczeństwa i akceptacji. Krytyka i surowa ocena zabijają wiarę w siebie i budzą chęć ucieczki od wyzwań, jakie stawia przed dziećmi szkoła.

Serce osłabia się przy problemach miłosnych, agresji, zazdrości, frustracji i smutku. Istnieje także możliwość zaflegmienia serca, jeśli się je zbyt dużo mleka i nabiału.

Następnym organem przyporządkowanym przemianie Ognia jest jelito cienkie, które jest nazywane drugim mózgiem. Odpowiada za przyjmowanie i przekazywanie wiedzy. W jelicie cienkim są "magazynowane" nie załatwione sprawy i wspomnienia.

Organ zmysłów przyporządkowany smakowi gorzkiemu to mowa i język. Mówiąc zbyt dużo można osłabić serce. Ludzie gadatliwi to ludzie z osłabionym elementem Ognia. Szybkie mówienie jest objawem gorączki (przegrzania) serca, powolne mówienie wskazuje na zbyt mały potencjał energetyczny w tym obszarze. Zagmatwane mówienie jest wyrazem zbyt dużej ilości gorąca. Chichot to yang serca - czyli serce zapchane energetycznie, brak śmiechu, ponuractwo to yin serca.

Emocje zrównoważonego smaku gorzkiego to: radość, wdzięczność, odpowiedzialność, inspiracja, intelekt, MIŁOŚC. Wewnętrzna, naturalna radość, radość, która nie potrzebuje bodźców zewnętrznych to czyste energetycznie serce.

Emocje wskazujące na brak równowagi smaku gorzkiego - lekkomyślność, nieodpowiedzialność, niezdolność do empatii, histeryczne Ego.

Przemiana Ognia wspiera energię miłości, akceptacji, zgody na wszystko, co się dzieje.


PRODUKTY SMAKU GORZKIEGO: ZBOŻA, ZIARNA: kasza gryczana, żyto
WARZYWA: boćwina, cykoria, karczochy, sałata, kapusta czerwona, korzeń mniszka
OWOCE: orzechy włoskie, wędzone owoce, śliwki ciemne, grejpfrut, czerwone winogrona
PRZYPRAWY: tymianek, szałwia, majeranek, kurkuma, rozmaryn, szafran, kakao, lubczyk, piołun
PRODUKTY ZWIERZĘCE: jagnięcina, baranina, koźlina, mleko kozie, ser kozi, ser owczy
ZIOŁA I NAPOJE: kawa, kawa zbożowa, herbata (czarna i zielona), piwo, szałwia, mniszek lekarski, wrząca woda
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi