Kuchnia kreatywna – książka Ewy Dobek i Tomka Gulińskiego.
Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia kreatywna – książka Ewy Dobek i Tomka Gulińskiego.

  • wtorek, 9 września 2008
Od dawna na warsztatach rozwoju uczestnicy mieli możliwość smakowania kuchni Ewy Dobek lub Tomka Gulińskiego. Zafascynowani smakiem molestowali autorów tych pysznych potraw o przepisy. Teraz doczekaliśmy się wspólnej książki Ewy i Tomka: Kuchnia kreatywna czyli gotowanie według Pięciu Przemian. O tym, jak powstawała ta książka i o jej zawartości rozmawiałam z autorami.

 
TOMEK GULIŃSKI

Skąd pomysł na książkę?
Od lat zanosiło się, że ta książka kiedyś powstanie. Uczestnicy kursów, na których gotowałem domagali się przepisów. Wraz z Ewą Dobek, która również gotuje według Pięciu Przemian i którą również proszono o przepisy zebraliśmy się i napisaliśmy tę książkę.
Z Ewą dobrze się rozumiemy, dobrze nam się współpracuje To był wspólny pomysł, Ewa wyszła z taką propozycją, ja też powiedziałem, że od jakiegoś czasu o tym myślę.
Do tego przyłożył się Progessteron, festiwal dla kobiet. Nasze znajome w Łodzi go organizują i poprosiły, aby książeczka ukazała się na festiwal.
Kiedy tylko skończyły się wakacje zebraliśmy się i trzeba było siąść i tą książeczkę zrobić.
Napisanie ksiązki wymagało chwili skupienia, aby ująć w przepisy to, co robimy na warsztatach. Ta książeczka powstała w zasadzie w tydzień. Tydzień mobilizacji a jednocześnie kilkanaście lat praktyki.
Zamieściłeś tu swoje ulubione przepisy?
Raczej tak. Te pomysły, z których częściej korzystam. Są ułożone według Pięciu Przemian, bo według tej metody gotuję.
A skąd decyzja aby zamieścić tam swoje wiersze?
Gotowanie jest dla nas jakby tylko częścią kreatywności życiowej. Chcieliśmy dać do zrozumienia, że kreatywność to twórczość na różne sposoby.
Mnie się często zdarza pisać podczas gotowania: mam kartkę gdzieś na boku, doskakuję do niej i dopisuję kolejną linijkę wierszyka. Przy gotowaniu również pojawiają się procesy twórcze.
Słowo kreatywne niedawno robiło wielką karierę  w mediach, w biznesie, później się zdewaluowało. Skąd taki tytuł książki?
Ja miałem pomysł na tytuł „Piątka z gotowania” żeby kojarzyło się z Pięcioma Przemianami Kilka osób się zastanawiało nad tytułem i wspólnie stwierdziliśmy, że słowo kreatywna jest najbardziej obejmujące to, o co nam chodzi.
Czy powstanie następna książka?
Myślę, że tak. Ja osobiście wolałbym wydać wiersze albo jakąś książkę o życiu, medytacji ale myślę, że zdecydujemy się wspólnie z Ewą na następną książkę kucharską.

EWA DOBEK
Skąd pomysł na książkę?
To jest bardziej pomysł osób, które korzystały z naszej kuchni. Często z Tomkiem gotujemy w tych samych miejscach, mamy wspólnych znajomych. Ludzie nieraz prosili nas o przepisy, ponieważ jedli to, co gotujemy, smakowało im, dobrze się po tym czuli.
W końcu wpadliśmy na pomysł, żeby wszystko to, co robimy w kuchni zebrać w jednej książeczce, a przy okazji wykorzystać fakt napisania ksiązki do przekazania nas samych, tzn. naszej twórczość. Spostrzegliśmy to jako bardzo fajną możliwość do zabawy, do kontaktu z ludźmi.
Nasza znajomość z Tomkiem zaczęła się od wierszy. Mieliśmy wspólnych znajomych, którzy stwierdzili, że powinniśmy się poznać , gdyż te wiersze są jakoś podobne itd. I kiedy podaliśmy sobie rękę, przedstawiliśmy się sobie, od razu wyjęliśmy wiersze.
Czy te przepisy, które zamieściliście to są te, z których potrawy najbardziej smakują ludziom, czy te, które Ty najbardziej lubisz, innymi słowy, skąd taki wybór?
To, co ja lubię najbardziej również najbardziej smakuje ludziom. Bo to jest tak, że kiedy ja coś lubię, to wkładam podwójną dawkę serca w przygotowanie tego, bo się bardzo cieszę gotując, że będę to jadła.;-)
A jak się cieszę, kiedy gotuję, to wszyscy się cieszą, kiedy jedzą. Te przepisy są te, najbardziej sprawdzone na wszystkich obozach, gdzie gotujemy, które najbardziej smakują ludziom, o które ludzie najczęściej prosili. Mam taką nadzieję, że my będziemy tę książkę uzupełniać i wydamy następną w poszerzanej formie.
Skąd taki tytuł?
Mieliśmy parę pomysłów.
W powstaniu tej książki w jakimś konkretnym terminie pomogło to, że dziewczyny, które organizują Festiwal Progessteron w Łodzi poprosiły, aby ksiązka ukazała się na ten festiwal. Mieliśmy konkretny termin. Dojrzewalnia Róż wzięła pod patronat tą książkę.
My mieliśmy parę projektów tytułu, przedstawiłyśmy je dziewczynom i one, w większej grupie wybrały właśnie ten tytuł.
Dostaliśmy propozycje nakręcenia pilotażowego odcinka show kulinarnego do telewizji i powiedziano nam, że biorą tytuł z ksiązki, bo im się ogromnie podoba.
Skąd pomysł, żeby w książce kucharskiej zamieszczać swoje wiersze?
Tao i pięć przemian to filozofa całościowego podejścia do człowieka Jeśli człowiek w całości jest też twórcą wierszy to stwierdziliśmy, że to nie jest oddzielne od gotowania, a na pewno spójne z kreatywnością.
W książce są rysunki Tomka. Są autoportrety Tomka, czy są też Twoje wizerunki?
Są dwa. Możne dosłownie tak nie wyglądam, ale ludzie poznają, że to ja. Tomek oddał to, co we mnie widzi.
Cieszę się, że zamieściłaś krótką część teoretyczną. Jest to informacja skondensowana, bardzo potrzebna.
Tak, miałam pomysł, aby przemycić trochę wiedzy. To, co napisałam jest to minimum, bo założyliśmy, że robimy książkę praktyczną.
Na temat gotowania piszę co miesiąc do gazety, która wychodzi w Dublinie dla Polonii.
Sama wiedza dotyczące medycyny chińskiej i Pięciu Przemian jest ogromna i niezwykle przytłaczająca, jeśli ktoś bardzo poważnie podejdzie do tego, żeby ją poznać. Chciałam przybliżyć nieco tą wiedzę.
Bardzo mnie cieszy, że dostaję dużo dobrych zwrotów na temat książeczki. Sprzedajemy ją już dwa miesiące. Wielu naszych znajomych ją kupiło na spotkaniach autorskich, na kursach.
Najbardziej cieszy mnie to, że większość ludzi mówi, że gotuje i wychodzi! Smaki są bardzo podobne do tych, które pamiętają z obozów.
Czyli główny cel napisania tej książki został osiągnięty. Myśmy napisali tę książkę po to, by ludzie mogli gotować w domu to, co im smakuje na obozach.


Krótka recenzja:
Jako fanka potraw Tomka Gulińskiego, ( z Ewą niestety, nie spotkałam się jeszcze na żadnym warsztacie) z zaciekawieniem sięgnęłam po książeczkę.
Książka jest świetna.
Pokazuje nam, w jak prosty sposób można zadbać o siebie, o swoje dobre samopoczucie, zaczynając od podstawy: od zadbania o to, co jemy. Poprzez gotowanie przekazujemy sobie, bliskim to, co najważniejsze: miłość i uważność.
Książkę ilustrował Tomek. Charakterystyczną dla niego kreską narysował również Ewę i siebie.
Krótki wstęp wprowadza nas w tajniki kuchni według Pięciu Przemian. Napisany prostym językiem, ujmujący to, co najważniejsze w tej filozofii.
Następnie autorzy prezentują swoje przepisy, skodyfikowane w praktycznych działach: Śniadania, Zupy, Drugie dania, Sałatki i surówki, Pasty, Coś słodkiego, Napoje.
Przepisy komentują autorzy w tak bezpośredni, jasny sposób, jakby mówili do nas.
Poszczególne rozdziały oddzielone są od siebie wierszami Ewy i Tomka.
Wierszami, które mówią nam wiele o ich twórcach ale i o życiu, praktyce.
Oto jeden z nich:

ja naprawdę lubię
jak płynie życie

lubię ciepłą zupę
w zimowy wieczór
pełen zakamarków myśli o tym i owym

lubię ciche rozmowy
wokół lampy
na wiejskim stole

i wiatr
który targa włosy
niedbale

ja naprawdę lubię
jak płynie życie

więc przypomnij mi o tym
następnym razem
Ewa

Rozmowy przeprowadziła:
Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl

Książka do kupienia w: http://sklep.joga-joga.pl/
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jaki Nett USA - Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Ceny Specjalne do 15 marca!

Zapraszamy na Międzynarodowy Konwent Jogi 2020. Gość specjalny - Jaki Nett USA, dyplomowana nauczycielka jogi w tradycji B.K.S. Iyengara z 40-letnim doświadczeniem, posiada stopień Senior I. Do udziału w Konwencie zapraszamy zarówno osoby początkujące, jak i zaawansowane - do wyboru przygotowaliśm...

Rytuały piękna. Joga twarzy metodą Yogattractive. Olga Szemley-Goudineau

Wraz z autorką i jej książką przemierzamy w fascynującej podróży 5 kontynentów, w poszukiwaniu najlepszych recept na zachowanie pięknego, naturalnego wyglądu na długie lata. I nie chodzi nam o najnowsze zdobycze medycyny estetycznej, lecz o proste, naturalne sposoby, dostępne " od ręki" dla każdego ...

Ekocudowna wiosna nadchodzi! Targi Kosmetyków Naturalnych Ekocuda odbędą się w Poznaniu, Gdańsku i Warszawie!

Dbając o siebie i swoją rodzinę warto uważnie czytać etykiety kosmetyków, po które sięgamy. Społeczność skupiona wokół tych powstałych na bazie naturalnych składników już od ponad 3 lat spotyka się podczas Ekocudów – Targów Kosmetyków Naturalnych. Tegoroczna wiosenna edycja rozpocznie się od t...

Po co człowiekowi z miasta mindfulness?”

Miewasz czasem wrażenie, że czas przyspieszył, że przydałoby się, żeby doba była dłuższa? Albo odnosisz wrażenie, że gdybyś miał więcej energii, to zaangażowałbyś się bardziej? W swoją pracę, hobby, rodzinę i przyjaciół? Łapiesz się na tym, że scrollujesz Facebooka, zamiast robić coś pożytecznego/ t...

Nasz Patronat! III Kongres Medycyny Integralnej - Bądź w pełni zdrowia. Prewencja i leczenie chorób przewlekłych – odporność!

Odporność będzie tematem przewodnim trzeciej edycji Kongresu Medycyny Integralnej, który organizuje Fundacja Małgosi Braunek "Bądź" w dniu 7 marca 2020 r. w Warszawie. Nadrzędnym celem Kongresu jest zainspirowanie uczestników do wzmocnienia własnej odporności, najważniejszego zasobu organizmu poprze...

Himalaje. W poszukiwaniu joginów. Książka Niny Budziszewskiej.

Opowieść o podróży w indyjskie Himalaje, gdzie biją źródła jogi. Książka z mnóstwem porad dla osób, które chcą na własne oczy ujrzeć najwyższe góry świata i odwiedzić najważniejsze miejsca związane z jogą: Rishikesh, Haridwar, Kedarnath, Badrinath, dolinę Spiti. ...

Kurs nauczycielski jogi. Szkolenie przygotowawcze. III Edycja Start kwiecień 2020!

Czy myślała/eś kiedyś o tym, aby zostać w przyszłości nauczycielem jogi? Chciałbyś posiadać takie umiejętności jak Twój ulubiony nauczyciel i pracować w gronie inspirujących ludzi? Wydaje Ci się, że jest to ciekawe zajęcie i wspaniała ścieżka rozwoju, ale masz obawy, że Twoje umiejętności i wied...

FoodRentgen na tropie zdrowej kaszy. „Od zawsze szukamy jedzenia po prostu nieskażonego”

Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów przebadali 10 rozpowszechnionych na rynku marek kasz gryczanych. Okazało się, że 40 proc. z nich przekracza dozwolone normy pozostałości glifosatu, herbicydu, który jest w składzie środka chwastobójczego Roundup. Herbicyd ten nie jest obojętny dla naszego...

Taniec – medytacja w ruchu. Jak wrócić „do siebie” i pokonać urazy

Półmrok, migające światełka świec, w kilku miejscach kolorowe, ciepłe punkty światła lamp. Słychać muzykę. Sala jest pełna ludzi, każdy porusza się inaczej. Ktoś tańczy, ktoś podskakuje lub kołyszę się poddając się rytmowi, ktoś po prostu leży na podłodze, ktoś inny tarza się jak młody psiak. To nie...

KURS NAUCZYCIELSKI JOGI INTEGRALNEJ. START CZERWIEC 2020!

Rozpoczynamy rekrutację na III Edycję Kursu Nauczycielskiego Jogi Integralnej! Kurs nauczycielski przeznaczony jest dla osób, które pragną zdobyć praktyczne umiejętności i rzetelną wiedzę na temat różnych ścieżek i systemów jogi pod okiem najlepszych w Polsce specjalistów. Zdobyte kwalifikacje i u...

  
kalendarium wydarzeń
Poprzednie
Lutego 2020
Następne
PWŚCPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
LikeSoft