Dołącz do nas na
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Kuchnia kreatywna – książka Ewy Dobek i Tomka Gulińskiego.

  • wtorek, 9 września 2008
Od dawna na warsztatach rozwoju uczestnicy mieli możliwość smakowania kuchni Ewy Dobek lub Tomka Gulińskiego. Zafascynowani smakiem molestowali autorów tych pysznych potraw o przepisy. Teraz doczekaliśmy się wspólnej książki Ewy i Tomka: Kuchnia kreatywna czyli gotowanie według Pięciu Przemian. O tym, jak powstawała ta książka i o jej zawartości rozmawiałam z autorami.

 
TOMEK GULIŃSKI

Skąd pomysł na książkę?
Od lat zanosiło się, że ta książka kiedyś powstanie. Uczestnicy kursów, na których gotowałem domagali się przepisów. Wraz z Ewą Dobek, która również gotuje według Pięciu Przemian i którą również proszono o przepisy zebraliśmy się i napisaliśmy tę książkę.
Z Ewą dobrze się rozumiemy, dobrze nam się współpracuje To był wspólny pomysł, Ewa wyszła z taką propozycją, ja też powiedziałem, że od jakiegoś czasu o tym myślę.
Do tego przyłożył się Progessteron, festiwal dla kobiet. Nasze znajome w Łodzi go organizują i poprosiły, aby książeczka ukazała się na festiwal.
Kiedy tylko skończyły się wakacje zebraliśmy się i trzeba było siąść i tą książeczkę zrobić.
Napisanie ksiązki wymagało chwili skupienia, aby ująć w przepisy to, co robimy na warsztatach. Ta książeczka powstała w zasadzie w tydzień. Tydzień mobilizacji a jednocześnie kilkanaście lat praktyki.
Zamieściłeś tu swoje ulubione przepisy?
Raczej tak. Te pomysły, z których częściej korzystam. Są ułożone według Pięciu Przemian, bo według tej metody gotuję.
A skąd decyzja aby zamieścić tam swoje wiersze?
Gotowanie jest dla nas jakby tylko częścią kreatywności życiowej. Chcieliśmy dać do zrozumienia, że kreatywność to twórczość na różne sposoby.
Mnie się często zdarza pisać podczas gotowania: mam kartkę gdzieś na boku, doskakuję do niej i dopisuję kolejną linijkę wierszyka. Przy gotowaniu również pojawiają się procesy twórcze.
Słowo kreatywne niedawno robiło wielką karierę  w mediach, w biznesie, później się zdewaluowało. Skąd taki tytuł książki?
Ja miałem pomysł na tytuł „Piątka z gotowania” żeby kojarzyło się z Pięcioma Przemianami Kilka osób się zastanawiało nad tytułem i wspólnie stwierdziliśmy, że słowo kreatywna jest najbardziej obejmujące to, o co nam chodzi.
Czy powstanie następna książka?
Myślę, że tak. Ja osobiście wolałbym wydać wiersze albo jakąś książkę o życiu, medytacji ale myślę, że zdecydujemy się wspólnie z Ewą na następną książkę kucharską.

EWA DOBEK
Skąd pomysł na książkę?
To jest bardziej pomysł osób, które korzystały z naszej kuchni. Często z Tomkiem gotujemy w tych samych miejscach, mamy wspólnych znajomych. Ludzie nieraz prosili nas o przepisy, ponieważ jedli to, co gotujemy, smakowało im, dobrze się po tym czuli.
W końcu wpadliśmy na pomysł, żeby wszystko to, co robimy w kuchni zebrać w jednej książeczce, a przy okazji wykorzystać fakt napisania ksiązki do przekazania nas samych, tzn. naszej twórczość. Spostrzegliśmy to jako bardzo fajną możliwość do zabawy, do kontaktu z ludźmi.
Nasza znajomość z Tomkiem zaczęła się od wierszy. Mieliśmy wspólnych znajomych, którzy stwierdzili, że powinniśmy się poznać , gdyż te wiersze są jakoś podobne itd. I kiedy podaliśmy sobie rękę, przedstawiliśmy się sobie, od razu wyjęliśmy wiersze.
Czy te przepisy, które zamieściliście to są te, z których potrawy najbardziej smakują ludziom, czy te, które Ty najbardziej lubisz, innymi słowy, skąd taki wybór?
To, co ja lubię najbardziej również najbardziej smakuje ludziom. Bo to jest tak, że kiedy ja coś lubię, to wkładam podwójną dawkę serca w przygotowanie tego, bo się bardzo cieszę gotując, że będę to jadła.;-)
A jak się cieszę, kiedy gotuję, to wszyscy się cieszą, kiedy jedzą. Te przepisy są te, najbardziej sprawdzone na wszystkich obozach, gdzie gotujemy, które najbardziej smakują ludziom, o które ludzie najczęściej prosili. Mam taką nadzieję, że my będziemy tę książkę uzupełniać i wydamy następną w poszerzanej formie.
Skąd taki tytuł?
Mieliśmy parę pomysłów.
W powstaniu tej książki w jakimś konkretnym terminie pomogło to, że dziewczyny, które organizują Festiwal Progessteron w Łodzi poprosiły, aby ksiązka ukazała się na ten festiwal. Mieliśmy konkretny termin. Dojrzewalnia Róż wzięła pod patronat tą książkę.
My mieliśmy parę projektów tytułu, przedstawiłyśmy je dziewczynom i one, w większej grupie wybrały właśnie ten tytuł.
Dostaliśmy propozycje nakręcenia pilotażowego odcinka show kulinarnego do telewizji i powiedziano nam, że biorą tytuł z ksiązki, bo im się ogromnie podoba.
Skąd pomysł, żeby w książce kucharskiej zamieszczać swoje wiersze?
Tao i pięć przemian to filozofa całościowego podejścia do człowieka Jeśli człowiek w całości jest też twórcą wierszy to stwierdziliśmy, że to nie jest oddzielne od gotowania, a na pewno spójne z kreatywnością.
W książce są rysunki Tomka. Są autoportrety Tomka, czy są też Twoje wizerunki?
Są dwa. Możne dosłownie tak nie wyglądam, ale ludzie poznają, że to ja. Tomek oddał to, co we mnie widzi.
Cieszę się, że zamieściłaś krótką część teoretyczną. Jest to informacja skondensowana, bardzo potrzebna.
Tak, miałam pomysł, aby przemycić trochę wiedzy. To, co napisałam jest to minimum, bo założyliśmy, że robimy książkę praktyczną.
Na temat gotowania piszę co miesiąc do gazety, która wychodzi w Dublinie dla Polonii.
Sama wiedza dotyczące medycyny chińskiej i Pięciu Przemian jest ogromna i niezwykle przytłaczająca, jeśli ktoś bardzo poważnie podejdzie do tego, żeby ją poznać. Chciałam przybliżyć nieco tą wiedzę.
Bardzo mnie cieszy, że dostaję dużo dobrych zwrotów na temat książeczki. Sprzedajemy ją już dwa miesiące. Wielu naszych znajomych ją kupiło na spotkaniach autorskich, na kursach.
Najbardziej cieszy mnie to, że większość ludzi mówi, że gotuje i wychodzi! Smaki są bardzo podobne do tych, które pamiętają z obozów.
Czyli główny cel napisania tej książki został osiągnięty. Myśmy napisali tę książkę po to, by ludzie mogli gotować w domu to, co im smakuje na obozach.


Krótka recenzja:
Jako fanka potraw Tomka Gulińskiego, ( z Ewą niestety, nie spotkałam się jeszcze na żadnym warsztacie) z zaciekawieniem sięgnęłam po książeczkę.
Książka jest świetna.
Pokazuje nam, w jak prosty sposób można zadbać o siebie, o swoje dobre samopoczucie, zaczynając od podstawy: od zadbania o to, co jemy. Poprzez gotowanie przekazujemy sobie, bliskim to, co najważniejsze: miłość i uważność.
Książkę ilustrował Tomek. Charakterystyczną dla niego kreską narysował również Ewę i siebie.
Krótki wstęp wprowadza nas w tajniki kuchni według Pięciu Przemian. Napisany prostym językiem, ujmujący to, co najważniejsze w tej filozofii.
Następnie autorzy prezentują swoje przepisy, skodyfikowane w praktycznych działach: Śniadania, Zupy, Drugie dania, Sałatki i surówki, Pasty, Coś słodkiego, Napoje.
Przepisy komentują autorzy w tak bezpośredni, jasny sposób, jakby mówili do nas.
Poszczególne rozdziały oddzielone są od siebie wierszami Ewy i Tomka.
Wierszami, które mówią nam wiele o ich twórcach ale i o życiu, praktyce.
Oto jeden z nich:

ja naprawdę lubię
jak płynie życie

lubię ciepłą zupę
w zimowy wieczór
pełen zakamarków myśli o tym i owym

lubię ciche rozmowy
wokół lampy
na wiejskim stole

i wiatr
który targa włosy
niedbale

ja naprawdę lubię
jak płynie życie

więc przypomnij mi o tym
następnym razem
Ewa

Rozmowy przeprowadziła:
Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl

Książka do kupienia w: http://sklep.joga-joga.pl/
Opublikuj na:
Polecamy:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Jak wybrać jogiczny prezent ? Na co zwrócić uwagę ?

Jaki prezent wybrać? Jak ocenić nie znając się na sprzęcie do jogi, co będzie optymalne?...

Kiedy moje nogi będą w końcu elastyczne?

Mocne oraz elastyczne nogi to też zdrowe nogi - lekkie, sprawne i pewnie stąpające po ziemi. To większa radość biegania i uprawiania wszelkich innych dyscyplin sportowych - twoich ulubionych. To wreszcie smukłe i zgrabne nogi, zrelaksowane i odprężone. Nie zwlękaj - sięgaj po więcej - również w jodz...

Jej wysokość cytryna

Królowa pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Jej kariera rozkwitła w XVIII wieku, kiedy odkryto, że jest doskonałym remedium na wiele chorób. Dziś cytryna znana jest nie tylko ze swych właściwości leczniczych, ale także jako doskonała pomoc w ekologicznym sprzątaniu domu....

10 sposobów na uproszczenie życia

Dzisiejsze tempo życia, szczególnie w dużych miastach jest przyczyną przewlekłego stresu, przemęczenia i problemów ze zdrowiem. Prostota i minimalizm mogą nam pomóc odnaleźć równowagę i swój własny slow life. Oto 10 sposobów na uproszczenie życia. ...

Obserwujemy obecnie prawdziwy boom na rozwój osobisty. Z czego on wynika?

Na to i wiele innych pytań odpowiadają Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego stylu życia, entuzjaści ajurwedy i technik medytacyjnych....

Prezydent z kasty niedotykalnych na czele Indii. Aktywnie ćwiczy jogę.

Niedawno opisywaliśmy na naszych łamach sylwetkę premiera Indii Narendry Modiego, teraz publikujemy kolejny artykuł z tej serii - dla wszystkich czytelników bliżej zainteresowanych Indiami. ...

Joga w walce z traumą, czyli jak pomóc weteranom

Zespół stresu pourazowego (PTSD) dotyka nawet 10 proc. żołnierzy, którzy brali udział w działaniach bojowych. Szeroko zakrojone badania nad tym, jak pomóc weteranom, którzy cierpią z tego powodu prowadzą m.in. Amerykanie. Mają w tej materii pokaźne doświadczenia, bo na przestrzeni ostatnich lat wiel...

Jak długo muszę się rozciągać, żeby być w pełni elastycznym?

Rozczaruję Was już na samym początku tego artykułu, ponieważ muszę uczciwi przyznać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. ...

Dania gotowe. Czy mogą być zdrowe? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem firmy Primavika

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmują różnego rodzaju dania gotowe. Wpisują się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywność może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem,...

Joga i medytacja receptą na lepszą pamięć i orientację

W Polsce na alzheimera choruje ok. 350 tys. ludzi. Tracą pamięć, sprawność. Uczeni nie potrafią jeszcze powiedzieć, co jest przyczyną stopniowej i nieodwracalnej degradacji komórek nerwowych mózgu. Trwają intensywne poszukiwania sposobów na opóźnienie postępów choroby i poprawę komfortu życia pacjen...

  
pokaż wszystkie
więcej
pokaż wszystkie
Partnerskie szkoły jogi
  

Partnerzy portalu
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

  
Joga Portal - Pierwszy, ogólnopolski serwis joga-joga.pl - Kraków - Poznań - Wrocław - Trójmiasto - Lublin
Wakacje z joga, wakacyjne kursy jogi oraz wyjazdy organizowane przez szkoły Jogi z całej Polski. Wyszukiwarka szkół jogi: Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Lublin a także wiele innych miast z całej Polski. Pozycje jogi, joga na DVD, książki o jodze,joga-sklep, forum a także medytacja, ajurweda, kursy rozwoju oraz masaż tajski. Najnowsze wydarzenia, pytania oraz odpoweidzi, wywiady oraz joga w ciąży i joga dla dzieci - Indie i joga w Indiach a także abc jogi i wakacje z jogą podróżowanie po Azji
likesoft